Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos (EKT): Ανάγκη για επεκτατική οικονομική πολιτική βραχυπρόθεσμα, πιο μετά τα δημοσιονομικά - Ανησυχίες για νέα γενιά «κόκκινων δανείων»

De Guindos (EKT): Ανάγκη για επεκτατική οικονομική πολιτική βραχυπρόθεσμα, πιο μετά τα δημοσιονομικά - Ανησυχίες για νέα γενιά «κόκκινων δανείων»
Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Luis de Guindos
Την ανάγκη για μία επεκτατική οικονομική πολιτική βραχυπρόθεσμα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξης της οικονομίας προέχει της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Ο αξιωματούχος, αφού αποτίμησε πολύ θετικά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε στην άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία.
«Το βασικό από χτες είναι ότι απλώνεται χέρι βοηθείας σε όσους δεν μπορούν.
Είναι μεγάλο το πακέτο, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2010 και αν τα βάλεις όλα τα εργαλεία μαζί είναι ένα σημαντικό ποσό», είπε μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, υπογράμμισε ότι μετά την πανδημία είναι ακόμη πιο επίκαιρο το να μειώσουν τα κόστη τους, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για μία νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων από την μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και την αύξηση της αύξηση της ανεργίας.

Σταϊκούρας: Θα γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το IOBE από κοινού με το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) in Greece & Cyprus -με θέμα "Η ελληνική οικονομία και το ευρωπαϊκό περιβάλλον: (νέα) κρίση και ευκαιρίες".
Ο κ. Σταϊκούρας χαιρέτισε εκ νέου τη χθεσινή (20/7) απόφαση της Συνόδου Κορυφής αλλά και τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΕΚΤ, ενώ, μιλώντας για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι οι ξένοι οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία έχουν βελτιώσει τις προβλέψεις τους για την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις κόντρα στην κρίση του κορωνοϊού, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος μειώνοντας της εργοδοτικές εισφορές στο άμεσο μέλλον.
Τέλος, απαντώντας στον κ. Luis de Guindos σχετικά με τις δαπάνες για τον κίνδυνο για την αύξηση του χρέους, σημείωσε ότι πράγματι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί το 2020 αλλά δεν θα καταστεί μη βιώσιμο καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν πολύ χαμηλές.

Στουρνάρας: Τέλεια καταιγίδα για τις τράπεζες ο κορωνοϊός - Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει

Την αισιοδοξία του για ανάκαμψη τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε τηλεδιάσκεψη με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis De Guindos, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα.
Αφού υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβαν για την πανδημία η ΕΚΤ, ο SSM και τα όσα συμφωνήθηκαν εχθές 20/7 στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι οι προβλέψεις της ΤτΕ για την Ελλάδα είναι πιο αισιόδοξες.
«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.
Σταθεροποιούνται οι αγορές, ανακαλύπτονται εμβόλια.
Υπάρχει δημοσιονομική τόνωση που μετρίασε την ύφεση.
Είμαστε πιο αισιόδοξοι στις προβλέψεις για την Ελλάδα σε σύγκριση με την ΕΕ, 8,5% έναντι 9% ύφεση το 2020.
Διαχειριστήκαμε καλά την κρίση του ιού, θα ανακάμψουμε πιο γρήγορα.
Η Ελλάδα είχε ήδη θετικό μομέντουμ πριν την κρίση.
Πριν την κρίση, η προβλεπόμενη ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από αυτή της Ευρωζώνης το 2020 και το 2021
Επιπλέον, η συνεισφορά του τουρισμού είναι μικρότερη, 10% στο ΑΕΠ και όχι 20% που υπολογιζόταν αρχικά.
Επωφεληθήκαμε σαν Ελλάδα τα μέγιστα από τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ.
Ωστόσο, ο ιός αυξάνει το brain drain, τη φοροαποφυγή, το επενδυτικό κενό, τη γήρανση στην Ελλάδα.
Ο κορωνοϊός επαναφέρει ωστόσο τα προβλήματα, το υψηλό χρέος και την ανεργία», είπε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που φέρνει ο κορωνοϊός για τις τράπεζες:
«Ο κορωνοϊός ήταν η τέλεια καταιγίδα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η χαμηλή κερδοφορία παραμένει ωστόσο για τις τράπεζες της ΕΕ, παραμένει ο υπέρογκος αριθμός τραπεζών, οι τεχνολογικές προκλήσεις.
Ωστόσο, έχουν βελτιωθεί τα buffers των ευρωπαϊκών τραπεζών, έχει βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων.
Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των τραπεζών της ΕΕ έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. (…)
Τα NPLs στην Ελλάδα κατέγραψαν αξιοσημείωτη πτώση τα τελευταία χρόνια
Δύο τα προβλήματα για τις τράπεζες: τα NPLS και τα DTCs.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά και την λειτουργία του APS «Ηρακλής», που, όπως παραδέχθηκε, πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα θεσμικά μέσα, όπως για παράδειγμα την ίδρυση ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων που υποστηρίζει η ΤτΕ και έχει ξεκινήσει να το προετοιμάζει με την συνεργασία τριών μεγάλων ξένων τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης