Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η γεωπολιτική ένταση αναστέλλει την αναβάθμιση της ψυχολογίας λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η γεωπολιτική ένταση αναστέλλει την αναβάθμιση της ψυχολογίας λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης
Είναι πιθανό να μεσολαβήσει μια περίοδος αναταραχής και πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γ.Δ. μέχρις ότου υποχωρήσει η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας
Μετά από ένα τετραήμερο διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε αποφάσεις σε σχέση με το ύψος και τη διάρθρωση του προτεινόμενου από την Επιτροπή Ταμείου Ανάκαμψης.     
Αν και το ύψος των κονδυλίων παρέμεινε στα 750 δισ. ευρώ σύμφωνα με την πρόταση, η διάρθρωση ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια διαμορφώθηκε με τρόπο που να είναι αποδεκτός από τις χώρες του Βορρά και η σχέση αναδιαμορφώθηκε από 2 προς 1 σε 1,08 προς 1, με τις χώρες του νότου να πρέπει να υποβάλουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα για να λάβουν χρήματα.
Έτσι, από κοινού με το προηγούμενο πακέτο των 540 δισ. ευρώ, το συνολικό πακέτο στήριξης φτάνει το 10% του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης, χωρίς να προσμετρώνται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και το ύψους 1,074 τρισ. ευρώ ΠΔΠ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) της περιόδου 2021-27.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκταμιεύσει 2,5 τρισ. δολάρια (12% του ΑΕΠ προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και σχεδιάζουν νέο πακέτο ύψους  1-3 τρισ. δολάρια με τη Δημοκρατική Πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι να συνομολογεί.
Είναι επομένως φανερό από τα παραπάνω ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας είναι διαφορετικός στις ΗΠΑ (και στην Ασία) σε σχέση με την Ευρώπη όσον αφορά τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ενώ είναι εναρμονισμένος σχεδόν σε σχέση με τις νομισματικές.
Αυτό δε είναι που εξηγεί και τις υψηλές επιδόσεις των δεικτών στη Wall Street και ιδιαίτερα στο Nasdaq που καταγράφει ιστορικά υψηλές τιμές, ενώ στην Ευρώπη οι επιδόσεις συγκριτικά υστερούν, έχοντας ωστόσο καταγράψει σημαντική αύξηση από τα χαμηλά που κατέγραψαν το Μάρτιο.
Την ίδια ώρα, παρά την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική επανεκκίνηση των οικονομιών, οι αισιόδοξες προσδοκίες από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα  του εμβολίου από τις δοκιμές του Παν/μίου της Οξφόρδης αναβαθμίζουν την επενδυτική ψυχολογία στις αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση καθώς ο «λευκός καπνός» από τη Σ.Κ. θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία που αναμένεται σε βάθος 7ετίας να εισπράξει ποσά 70 δισ. ευρώ (32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα μέσω των ΕΣΠΑ και του ΠΔΠ), στο βαθμό που οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης καταστήσουν τις εκταμιεύσεις εφικτές ώστε να συντελεστεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, η ολοκλήρωση των ομολογιακών εκδόσεων ύψους 1,25 δισ. από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον Τιτάνα και τη Lamda από κοινού με τη δημόσια προσφορά της Epsilon Net, αφαιρεί τη δικαιολογία περί αφαίμαξης της ρευστότητας από τα ομόλογα.  
Επί του παρόντος, η συντελούμενη μεταστροφή στο χρηματιστήριο γίνεται με συγκρατημένο τρόπο με την υπέρβαση των 652 μονάδων να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 685 μονάδες στο βαθμό που αναβαθμιστεί η αγοραστική δύναμη όσων βλέπουν με αισιοδοξία τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Η αναγκαία συναλλακτική αναβάθμιση θα απαιτήσει τη συστράτευση όλων των  δεικτοβαρών τίτλων και ιδιαίτερα των τραπεζών που καλούνται να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας εγκρίνοντας περισσότερα δάνεια, ενώ τα βλέμματα στρέφονται και προς τη Fitch, η οποία την Παρασκευή 24/7 θα αναφερθεί στην πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τα παραπάνω, ωστόσο, τελούν υπό την αίρεση των γεωπολιτικών εξελίξεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Λιβύη που διαμορφώνουν συνθήκες επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και απειλή θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες!
Η πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχομένου δημιουργεί φοβική στάση στους επενδυτές οδηγώντας σε μερική αποεπένδυση και στάση αναμονής από άλλους μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Είναι επομένως πιθανό να μεσολαβήσει μια περίοδος αναταραχής και πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γ.Δ. μέχρις ότου υποχωρήσει η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας, διαδικασία βλαπτική και για τον τουρισμό σε συνέχεια της μείωσης των αφίξεων  λόγω πανδημίας.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης