Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι προκλήσεις της Τουρκίας «προσθαλάσσωσαν» την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης

Οι προκλήσεις της Τουρκίας «προσθαλάσσωσαν» την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης
Η Τουρκία για μια ακόμη φορά προσθέτει ένα ακόμη κρίκο στις επιθετικές της ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον Γερμανό ΥΠΕΞ
Μόλις λίγες ώρες μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε Navtex σύμφωνα με την οποία θα γίνουν σεισμικές έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στην Αθήνα σήμανε αμέσως συναγερμός, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ το τρίπτυχο που διέπει τα μηνύματα τα οποία στέλνει η ελληνική κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση από το μεσημέρι της Τρίτης αλλά και όλες τις προηγούμενες μέρες είναι αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.
Είναι μηνύματα που ακούγονται στην Αγκυρα αλλά και στους εταίρους μας και βεβαίως στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και εξέτασαν την κατάσταση ενώ μίλησε τηλεφωνικώς και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Και αυτό που τονίζεται σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.
Νωρίτερα όμως ήταν μια καλή αφορμή να στείλει αυτά τα μηνύματα, η επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas.
Ο πρωθυπουργός τον υποδέχτηκε λέγοντάς του ότι σε μια άλλη περίπτωση θα συζητούσαν οι δυο τους τη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα δηλαδή της Συνόδου Κορυφής που θεωρείται ένα καθοριστικό σημείο για την πορεία της Ευρώπης στο μέλλον.
Δυστυχώς όμως, είπε ο πρωθυπουργός, η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω με μια παρατήρηση: η Τουρκία για μια ακόμη φορά προσθέτει ένα ακόμη κρίκο στις επιθετικές της ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε με έμφαση ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης. Είναι κάτι που το επανέλαβε και τις προηγούμενες μέρες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ωστόσο επισκιάστηκε λόγω των αντιπαραθέσεων που υπήρχαν για τα κορυφαία οικονομικά και όχι μόνο ζητήματα αλλά και στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών από τον Νίκο Δένδια.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συνέδεσε αυτά τα δύο ζητήματα με έναν έμμεσο τρόπο καθώς απευθυνόμενος στον κ. Maas, είπε ότι δεν ξέρω αν η Τουρκία ενοχλείται κατ οποιονδήποτε τρόπο από την ελληνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες.
Αναμφίβολα, η συμφωνία που επετεύχθη είναι σημαντική για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Το θέμα είναι αν αυτή τη φορά, αυτή η μεγάλη ευκαιρία θα αξιοποιηθεί σωστά και χωρίς λάθη διότι ευκαιρίες τέτοιες είχαμε και στο παρελθόν αλλά σπαταλήθηκαν.
Εκεί που έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα που στο παρελθόν μας έδωσε η Ευρώπη για δομές για μεταρρυθμίσεις κ.ο.κ., αυτά σπαταλήθηκαν σε προσλήψεις, σε μαϊμού επιδοτήσεις και αλλού και χάθηκαν στη διαδρομή.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι πράγματι μια μοναδική ευκαιρία καθώς το οικονομικό πακέτο είναι πολύ μεγάλο παρά το γεγονός ότι υπάρχει και μια διαφοροποίηση αφού υπολογίζαμε ότι θα πάρουμε σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και 9,4 δισ. σε δάνεια.
Με την τελική συμφωνία άλλαξε λίγο η σχέση και η Ελλάδα θα λάβει 19,5 δισ. ευρώ σε απευθείας επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα σε μορφή δανείου, τα οποία είναι στη διάθεσή μας και θα εκτιμήσει η χώρα εάν τη συμφέρει να τα πάρει.
Πάντως είναι σημαντικό όπως είπε και ο πρωθυπουργός ότι αυτά τα χρήματα θα εκταμιεύονται με πολύ πιο ευέλικτους όρους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ ενώ εξίσου σημαντικό και μας αφορά άμεσα, είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε από αυτό το πακέτο δαπάνες οι οποίες έχουν γίνει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξέσπασε η αρχή της πανδημίας.
Το μόνο που μένει, είναι να παρουσιάσουμε ένα οργανωμένο σχέδιο που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει βάλει ήδη σε τροχιά και να αποτινάξει η χώρα επιτέλους αυτή την πελατειακή λογική με την οποία στο παρελθόν πολλές κυβερνήσεις σπατάλησαν τα χρήματα.
Είναι λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία την οποία πρέπει να την αδράξουμε γιατί δεν ξέρουμε αν θα έχουμε άλλη πια, στο μέλλον.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης