Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πως συνδέεται η Αγία Σοφία με την ένταση στο Αιγαίο; – Η Τουρκία δεν πάει σε πόλεμο… παίζει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης

Πως συνδέεται η Αγία Σοφία με την ένταση στο Αιγαίο; – Η Τουρκία δεν πάει σε πόλεμο… παίζει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης
Η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο θα φθάσει έως το σημείο.. που η Τουρκία θα μπορεί να κάνει πίσω χωρίς να χάσει το κύρος της στο εσωτερικό
Δυο περιστατικά που έχουν λάβει χώρα εσχάτως με επίκεντρο την Τουρκία δεν θα πρέπει να αναλυθούν ως μεμονωμένα γεγονότα.
 Η προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας με την Αγία Σοφία που από μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς μετατρέπεται εκ νέου σε Τζαμί από 24 Ιουλίου 2020 έχει κοινές ρίζες και επιδιώξεις με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει τον στόλο της, έχει προβεί σε NAVTEX δεσμεύοντας χωρικά ύδατα πέριξ ελληνικών νησιών νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο και όχι μόνο έως τις 2 Αυγούστου του 2020.
Ταυτόχρονα συνολικά 32 πλοία ελληνικά πολεμικά και τουρκικά πολεμικά με προοπτική να φθάσουν τα 40 ήδη βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο και για πολλούς η κλιμάκωση αυτή εγείρει ερωτηματικά και σίγουρα ανησυχία… μήπως η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο;
Μήπως η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο με απώτερο στόχο την συνδιαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ένοπλης ναυτικής σύρραξης στο Αιγαίο με θερμό επεισόδιο ή κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο;
Η απάντηση είναι όχι η Τουρκία δεν επιδιώκει πόλεμο με την Ελλάδα.
Όμως πως συνδέονται Αγία Σοφία και ένταση στο Αιγαίο;
Επίσης δεν υπάρχουν ξεκάθαρες προκλητικές και απαράδεκτες βλέψεις της Τουρκίας στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο;

Τι συμβαίνει;

Πρωτίστως ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε καθοδική πορεία στην Τουρκία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση δημοτικότητας του.
Το AKP το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Erdogan βρίσκεται στο 37% καταγράφοντας πτώση έναντι του CHP του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με Κεμαλική – σοσιαλιστική ιδεολογία εμφανίζεται με 26%.
Το ΑΚP είναι κόμμα του κοινωνικού συντηρητισμού και ανήκει στον χώρο της εθνικιστικής ακροδεξιάς κατά τα δυτικά πρότυπα.
Ο Erdogan μετά από μια μακρά περίοδο πλήρους κυριαρχίας στο πολιτικό κατεστημένο αρχίζει και χάνει έδαφος.
Image
Σε πολλά μέτωπα έχει υποστεί πλήγματα.
Στο σκέλος της οικονομίας η Τουρκία αντιμετωπίζει και λόγω του κορωνοιού μεγάλη ύφεση και μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Η κατάσταση στην οικονομία όπως αντικατοπτρίζεται στην τουρκική λίρα βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.
Πλέον 1 αμερικανικό δολάριο ισούται με 6,83 τουρκικές λίρες, το 2013 π.χ. 1 δολάριο ισούταν με 1,80 τουρκικές λίρες.
Η λίρα έχει διολισθήσει έως τα επίπεδα των 7,20 ανά αμερικανικό δολάριο, αυτό δείχνει αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και επίσης οδηγεί σε μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Η τουρκική οικονομία δεν πάει καλά, ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα, η Ανατολία η φτωχή Τουρκία σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια στο Αιγαίο, αντιμετωπίζουν περιθωριοποίηση και ανέχεια.
Την ίδια στιγμή ο Erdogan ο οποίος είχε καλλιεργήσει το πρότυπο του αδιαφιλονίκητου ηγέτη έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και σε υγειονομικό επίπεδο.
Ο κορωνοιός έχει πλήξει 222 χιλιάδες Τούρκους εκ των οποίων 5.560 έχουν πεθάνει.
Η Τουρκία εσχάτως δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης αλλά η αρχική πολιτική προσέγγιση Erdogan ότι δεν έχει κανένα κρούσμα και ξαφνικά βρέθηκε με 222 χιλιάδες κρούσματα κορωνοιού σίγουρα έπληξε το κύρος του.
Άρα με όρους οικονομίας και με όρους υγειονομικούς λόγω κορωνοιού ο Erdogan δεν πάει καλά στο εσωτερικό μέτωπο.
Όμως η Τουρκία δεν πάει καλά ούτε στο εξωτερικό μέτωπο.
Οι εξελίξεις στην Συρία είναι απογοητευτικές.
Η Τουρκία θέλοντας να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές των σύριων – ήδη υπάρχουν 2,23 εκατ σύριοι μετανάστες στην Τουρκία – και βεβαίως να αντιμετωπίσει τις διάσπαρτες κουρδικές δυνάμεις στην Βόρεια Συρία προέβη σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση να εισβάλλει στην Βόρεια Συρία χωρίς να έχει πετύχει τους στρατηγικούς στόχους του.  
Την ίδια στιγμή η Τουρκία ως εθνικιστική χώρα καλλιεργεί μεγαλοϊδεατισμούς όπως την Γαλάζια Πατρίδα όπου η Τουρκία εμφανίζεται να διεκδικεί το μισό Αιγαίο.
Είναι αληθές ότι η Τουρκία εξοικονομεί σχεδόν το 80% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή άλλους μηχανισμούς εξοικονόμησης, οπότε στρατηγικά καίγεται να βρει εναλλακτικές πηγές άντλησης φθηνής ενέργειας.
Η Τουρκία βλέποντας την Κύπρο να σημειώνει μεγάλη επιτυχία με τα κοιτάσματα και την ανακήρυξη ΑΟΖ δηλαδή οικονομικής ζώνης στα θαλάσσια ύδατα κατάλαβε ότι χάνει το τρένο…
Έτσι ξεκίνησε την κλιμάκωση της παρουσίας της στην Κύπρο αντιμετωπίζοντας όμως την αντίδραση και άλλων χωρών επειδή προφανώς έχουν οικονομικά συμφέροντα στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Ισραήλ, Αμερική και Γαλλία αλλά και Ιταλία.
Το στρατιωτικό κατεστημένο μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα συμπορεύεται με τον Erdogan ο οποίος αναζητάει πολιτική διέξοδο.
Ο Erdogan αντιμετωπίζει την κοινωνική δυσαρέσκεια οπότε αναζητάει λύσεις.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί έχει μόνο ένα στόχο να αφυπνίσει τον θρησκευτικό αίσθημα των Τούρκων κοινώς να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα από την οικονομία που πάει χάλια και τον  κορωνοιό που επίσης πάει άσχημα… κινητοποιώντας το  θρησκευτικό συναίσθημα.
Όμως η υπόθεση της Αγίας Σοφίας, μερικώς πουλάει στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Μόνο στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 2.543 τζαμιά οπότε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που λειτουργεί ως μουσείο από το 1935 δεν αποδίδει..
Βέβαια υπάρχουν κάποιοι με εθνικοπατριωτικά ιδεώδη που επηρεάστηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά η Τουρκία προκάλεσε την αντίδραση του δυτικού κόσμου από τον Biden στις ΗΠΑ έως την Χριστιανική Δυτική Ευρώπη.
Ο Bolton ο πρώην συνεργάτης του Trump είχε αποκαλύψει ότι οι σχέσεις Trump με Erdogan είναι καλές τον είχε βοηθήσει σε μια υπόθεση στο Ιράν… αν και οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας πέρασαν διακυμάνσεις – αμερικανός πάστορας, πραξικόπημα, κ.α. –
Η Αγία Σοφία με την συμβολικότητα της ως ναός των Χριστιανών, των ελλήνων και του δυτικού κόσμου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Τούρκοι του πολιτισμού αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση Erdogan.
Οπότε ο Erdogan αναζητούσε μια νέα ιστορία.
Η ευκαιρία του δόθηκε έχοντας ανοίξει την βεντάλια της προκλητικότητα του με την ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Λιβύη.
Ο Erdogan είδε την Λιβύη ως μέσο για να φθάσει στον στόχο του την συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με αφορμή εσχάτως της πρωτοβουλίες της Ελλάδος που ζητούσε από την Ευρώπη οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και βεβαίως τα σχέδια συνεργασίας Ελλάδος με Αίγυπτο και σχεδιάζεται ανακήρυξη ΑΟΖ καθώς και οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Maas που τόνισε ότι… η συνεργασία ΕΕ με Τουρκία μπορεί να διακοπεί εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί τα θαλάσσια σύνορα της… έχουν αλλάξει το τοπίο.
Ο Erdogan το είδε ως ευκαιρία να ξεφύγει από τα εσωτερικά του προβλήματα, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία θέλει συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, θέλει ρόλο στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και προφανώς δεν θα σταματήσει εάν δεν πετύχει τον στόχο της.

Υπάρχει κίνδυνος πολέμου Τουρκίας – Ελλάδος;

Η πιθανότητα είναι σχεδόν μηδενική.
Εάν και θεωρητικά ένας ακραίος πολιτικός όπως ο Erdogan είναι ικανός για όλα, ο Erdogan δεν έχει να κερδίσει κάτι εάν ξεκινήσει κάποια ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα, όλος ο πλανήτης θα συστρατευθεί με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ θα παρέμβει υπέρ της Ελλάδος άπαξ και οι δύο χώρες είναι μέλη του αποδυναμωμένου ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία στο βασικό σενάριο παίζει παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής και άμυνας χρησιμοποιώντας το πολεμικό ναυτικό με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας.
Όμως με διπλωματικούς και γεωστρατηγικούς όρους είναι αληθές ότι η Τουρκία θέλει πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ελλάδος και της Κύπρου.
Παρ΄ όλα αυτά δεν πήγε σε πόλεμο με την Κύπρο παρά τις συνεχείς προκλήσεις στην περιοχή.
Η Τουρκία και ειδικά ο Erdogan είναι ενίοτε αψυχολόγητοι αλλά γνωρίζουν ότι εάν ξεκινήσουν ένα πόλεμο θα χάσουν και αυτά.. που δεν έχουν.
Οπότε η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο θα φθάσει έως το σημείο.. που η Τουρκία θα μπορεί να κάνει πίσω χωρίς να χάσει το κύρος της στο εσωτερικό.
Με τα τωρινά δεδομένα η πιθανότητα πολέμου είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης