Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένουν οι Τούρκοι, παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο και την παρέμβαση Merkel - ΓΕΕΘΑ: Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν νότια του Καστελόριζου

Επιμένουν οι Τούρκοι, παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο και την παρέμβαση Merkel - ΓΕΕΘΑ: Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν νότια του Καστελόριζου
Αντί - NAVTEX από Ελλάδα, Κύπρο - Προκλητική απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
(upd5) Παρά τις πληροφορίες για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο μετά τον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο επιδόθηκε η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παρέμβαση της καγκελάριου Angela Merkel ήταν καθοριστική, οι Τούρκοι επιμένουν.
Όπως τονίστηκε στο τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας, «είναι ξεκάθαρη η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας, τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».
Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ελληνικη κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο,  σε συνεργασία με την Κύπρο, προκειμένου να διεθνοποιήσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, την ώρα που η Άγκυρα οδηγεί την αντιπαράθεση στα άκρα
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ 
Σε αντίστοιχη κίνηση εκτιμάται ότι θα προχωρήσει και η Κύπρος στα τμήματα που την αφορούν.
Τελευταία πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας αποτέλεσε η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στο διάβημα της Αθήνας, μία ημέρα μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, την ώρα που μεγάλο μέρος του τουρκικού πολεμικού στόλου πλέει στην περιοχή.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη «μυστική» τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας, την οποία έσπευσε να «κάψει» η Τουρκία.
«Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενο στη NAVTEX  και χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.
«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Παρέμβαση πραγματοποίησε και το State Department, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της, κάνοντας ωστόσο λόγο για NAVTEX σε «διαφιλονικούμενα ύδατα».

Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε το δίκαιό μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Επιμένει η Άγκυρα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα συμπεράσματα εξήχθησαν από Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.
Στο 4ο άρθρο που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο γίνεται αναφορά πως «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιώματα της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».
Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Bild: Η Merkel σταμάτησε τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης 21/7, μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελόριζου, κάτι που σταμάτησε όμως η Γερμανίδα καγκελάριος κα Angela Merkel, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild.
«Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα, ενώ και τα μαχητικά αεροσκάφη τους ήταν ήδη στον αέρα.
Ωστόσο η καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται πως η κα Angela Merkel είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και την ενημέρωσε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, σε μία καθοριστική παρέμβαση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο.
ύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962»: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο.
Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση - την οποία η καγκελάριος Merkel εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή».
«Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο.
Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους "Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη" τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι' αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του "δικού της" φυσικού αερίου στην περιοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο.
«Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει η «Bild».
«Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού.
Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν», επισημαίνεται, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, «λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ».
«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους.
Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί.
Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αλλά μετά ήρθε η Merkel, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά.
Με επιτυχία!
Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος «χωρίς προκλήσεις». Μια δήλωση, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση.
«Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης», καταλήγει το δημοσίευμα.
Image
Αντίδραση Αθήνας: Δεν αιφνιδιαστήκαμε- Γνωρίζαμε ότι επίκειται κίνηση της Άγκυρας

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά, η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός, καθώς η Αθήνα γνώριζε ότι επίκειται κίνηση της Άγκυρας. Πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που είχαν φτάσει στα επιτελεία, έβλεπαν εδώ κι ένα μήνα περίπου πως υπάρχει συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Ακσάζ, αεροπλάνα στη βάση του Νταλαμά, γενικότερα κινητικότητα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Έτσι λοιπόν, είχαν προετοιμαστεί οι Έλληνες επιτελείς για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κινήσεις και μάλιστα όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία βγήκαν από το Ακσάζ, ήδη υπήρχαν σε συγκεκριμένες θέσεις ελληνικά πλοία και τους περίμεναν.
Υπήρχαν ήδη δηλαδή στην περιοχή ανεπτυγμένες σε καίρια σημεία μονάδες του πολεμικού ναυτικού, ενώ παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα, που παρακολουθεί με ψυχραιμία λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Άγκυρας.
Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για δεύτερο 24ωρο, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η παράνομη τουρκική Navtex νοτίως του Καστελόριζου.
Πλοία και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις - κλειδιά από τη Χίο μέχρι τη Μεγίστη, ώστε να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Την ίδια ώρα, συνεκπαίδευση με αμερικανούς καταδρομείς πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι, εκτέλεσαν βολές με πραγματικά πυρά από σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, επιδεικνύοντας τον βαθμό ετοιμότητας τους.

Ο Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς την Πέμπτη 23/7

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ένταση στο Αιγαίο.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή και θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.
Ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα γραφεία των Πολιτικών Αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:
-Στις 12:30, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,
-Στις 13:30, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,
-Στις 18:15, με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο,
-Στις 19:30, με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 09:30.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σε παρέμβαση του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να δώσει το παρών στην αίθουσα της Ολομέλειας και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό για το κυβερνητικό σχέδιο απόκρισης στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των Navtex

Συνέχεια στον ιδιότυπο «πόλεμο» των NAVTEX δίνει η Τουρκία, σύμφωνα με το Euronews.
H χώρα εξέδωσε δύο νέες NAVTEX κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. 
Η πρώτη χρονικά είναι NAVTEX σε απάντηση στην Κύπρο όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «η «Κύπρος» που αναφέρεται στη navtex της Λάρνακας δεν είναι χώρα που δημιουργήθηκε το 1960. Γι΄ αυτό το λόγο δηλώνει ότι η «Κύπρος» που αναφέρεται δεν συνιστά αναγνώριση της Ε/κ πλευράς ούτε των δικαιωμάτων της Τουρκίας όπως προκύπτουν από τις συνθήκες του 1960.
Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων διεκδικήσεων της Ε/κ πλευράς μέσω της navtex της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία».
Η τελευταία χρονικά που εκδόθηκε, αναφέρει πως τα τουρκικά πλοία βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας εκ μέρους της Τουρκίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Ελληνική NAVTEX “είναι παράνομη καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που ανήκει στην τουρκική υπηρεσία navtex”.
Τέλος, σημειώνει πως «η navtex του σταθμού της Αττάλειας παραμένει σε ισχύ.
Ο σταθμός θα συνεχίσει να εκδίδει μηνύματα navtex για την ασφάλεια των ναυτικών».

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Oruc Reis είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy.
Ο Aksoy συνέχισε λέγοντας: Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.
Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελλόριζο.
Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.
Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.
Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Κομισιόν σε Τουρκία: H NAVTEX στέλνει λάθος μήνυμα - Εάν είναι απαραίτητο να προσφύγετε σε Διεθνές Δικαστήριο

 Kομισιόν καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο σε Διεθνές Δικαστήριο και ξεκαθαρίζει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.
Τη συγκεκριμένη απάντηση έδωσε στο ΚΥΠΕ, η Ναμπίλα Μασραλί, Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελοριζού.
"Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας", αναφέρει η Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Ναμπίλα Μασραλί.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις - Όχι στην κλιμάκωση, ναι στον διάλογο

«Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χθεσινή δήλωση του υπουργού εξωτερικών Haiko Maas από την Αθήνα, ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Ασφαλώς δεν θέλουμε καμία κλιμάκωση.
Αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος και για αυτόν το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά της καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ulrike Demmer επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί τηλεφωνικής συνομιλίας της Angela Merkel με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdogan.
Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι έγινε χθες το βράδυ και στο πλαίσιό της «συζητήθηκαν διάφορα θέματα, ιδιαίτερα η κατάσταση στην Λιβύη και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και διάφορα διμερή ζητήματα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι τουρκικές γεωτρήσεις αποτέλεσαν θέμα της συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η κ. Demmer δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θέμα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος.
Η θέση μας επί της αρχής σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, για το θέμα των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γνωστή. Υπάρχει και απόφαση για κυρώσεις από την ΕΕ».
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις του κ. Μaas από την Αθήνα: Ο υπουργός «επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και ότι πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή μόνο εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα βλέπουμε στην ΕΕ την αναγκαιότητα για έναν διάλογο με την Τουρκία, διότι η Τουρκία είναι μια στρατηγικά σημαντική χώρα», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και υπενθύμισε ότι κατά το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία «ήταν πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη». Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα «θα εξακολουθήσει να αποτελεί θέμα το οποίο θα χειριζόμαστε κατά προτεραιότητα κατά την προεδρία μας στην ΕΕ».

Συνάντηση Αναστασιάδη – Macron την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εmmanuel Macron.
Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο πρωί μετά από πρόσκληση του Macron, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα που άπτονται των προτεραιοτήτων της ατζέντας της ΕΕ.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για τις τουρκικές προκλήσεις ενημέρωσε τη Merkel o Mητσοτάκης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για έρευνες ανοιχτά του Καστελορίζου.
Στη διεθνή σκακιέρα επικρατεί διπλωματικός πυρετός με τη Γερμανία που έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παίρνει πρωτοβουλίες για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Πριν από λίγο, έγινε γνωστό πως η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel πριν επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan συνομίλησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αντικείμενο της επικοινωνίας των δύο ηγετών ήταν και οι τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιτυχία της Ελλάδας, αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.
Αμέσως μετά, η κ. Merkel επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο.

Παρέμβαση Merkel σε Erdogan στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, επικοινωνία που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική τη στιγμή που κορυφώνεται η ένταση στο Αιγαίο μετά την τουρκική NAVTEX που δεσμεύει θαλάσσια περιοχή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Η συνομιλία φέρεται να έγινε χθες Τρίτη 21 Ιουλίου αργά το βράδυ.
Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, τον τουρισμό, την Covid-19 και τις διμερείς σχέσεις, ενώ είναι προφανές πως η επικοινωνία εστίασε και στην κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο.
Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι η σχετική ανακοίνωση από την τουρκική πλευρά εκδόθηκε τόσο νωρίς σήμερα το πρωί, τότε μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί πως η παρέμβαση της καγκελαρίου της Γερμανίας που ασκεί για αυτό το εξάμηνο και την ευρωπαϊκή προεδρία, ήταν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της διαφαινόμενης έντασης στο Αιγαίο.

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Μητσοτάκη για την Τουρκία, εν όψει της συνάντησης του Κύπριου προέδρου με τον Macron

ηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς είναι σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος σε Ελλάδα και Κύπρο, με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την έκδοση της NAVTEX.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ΠτΔ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας.
Συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για την αυριανή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron.

State Department: Σε αμφισβητούμενα ύδατα η τουρκική NAVTEX, να σταματήσει άμεσα τις ενέργειες

Σε παρέμβασή τους οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες, κάνοντας ωστόσο λόγο για αμφισβητούμενα ύδατα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή» είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα: Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη την Τρίτη 21 Ιουλίου, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά και την αναγγελία της τουρκικής NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελόριζου.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τρίτης «η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».
«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ» προσθέτει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών.
«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια για την τουρκική προκλητικότητα

Χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Φλώρος (Α/ΓΕΕΘΑ): Θα κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί

«Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί» δήλωσε από την Κύπρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό, το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Ελληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε» συμπλήρωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις.
«Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις:
Ξηρά, θάλλασα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί.
Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου.
Και αυτό προσπαθούμε» κατέληξε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου Esper - Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper, που ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον, είχε χθες 21/7 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. 
Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητηθήκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. 
Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
 
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή αναμένοντας τις εξελίξεις μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες σε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις πληροφορίες σχετικά με τον απόπλου 30 τουρκικών πολεμικών πλοίων από το ναύσταθμο του Ακσάζ.
Τα ελληνικά Πολεμικά πλοία ήδη βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο δημιουργώντας ένα τείχος στα επεκτατικά τουρκικά σχέδια.
Η Αθήνα προβαίνει σε διπλωματικές κινήσεις για να αποτραπεί κλιμάκωση της κρίσης, επιδίδοντας αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα, προκειμένου να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας.
Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να δηλώνει:
Θα κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του militaire.gr, και οι τουρκικές δυνάμεις ετοιμάζονται.
Οι Τούρκοι κομάντος βρίσκονται στην περιοχή Κας, ενώ έχουν επίσης εντοπιστεί φουσκωτά σκάφη με διπλές εξωλέμβιες.
Ως φαίνεται, η γείτων θέλει να στήσει... νέα Ίμια.
Image

H τουρκική Navtex

Η Τουρκία εξέδωσε navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από την Τρίτη 21/07 μέχρι τις 2 Αυγούστου.

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)
TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης