Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η τουρκική προκλητικότητα φέρνει το ΧΑ ξανά στις 630 μονάδες

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η τουρκική προκλητικότητα φέρνει το ΧΑ ξανά στις 630 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Με τις πρώτες πράξεις που έγιναν η αγορά πήγε στο -0,68% και στις 633 μονάδες. Αυτά με τζίρο κάτω από 500 χιλ. ευρώ. Λίγα λεπτά αργότερα αυξήθηκε ο τζίρος και οι απώλειες. Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν μικτές τάσεις, αλλά πλέον εμείς έχουμε το γεωπολιτικό ρίσκο που επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία. Η ένταση με την Τουρκία, δημιουργεί ένα κίνδυνο που υπήρχε αλλά αυξήθηκε από χθες σημαντικά.

Βλέπουμε πάντως ψύχραιμες κινήσεις από την κυβέρνηση και δε χρειάζεται να πάμε στα άκρα. Η διπλωματική οδός είναι η καλύτερη επιλογή. Τώρα βέβαια, άντε να συνεννοηθείς με την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Πολλές μετοχές με λίγο όγκο άνοιξαν με σημαντικές απώλειες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση Τιτάν, Aegean και Coca Cola έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες αλλά ο όγκος είναι χαμηλός. Οι επενδυτές πρέπει να οπλιστούν με ψυχραιμία και να μην προβαίνουν σε βιαστικές κινήσεις κυριευμένοι από πανικό. Χθες ήταν μία δύσκολη μέρα, ελπίζουμε η σημερινή να είναι καλύτερη.

AEGEAN: Πραγματοποιεί το 40% των πτήσεων και θα αυξηθεί τον Αύγουστο στο 50%. Για τις πληρότητες υπάρχει βελτίωση αλλά από την ανακοίνωση δεν είδαμε ενθουσιασμό. Αυτά δείχνουν και τι πορεία θα έχει ο τουρισμός τον Αύγουστο στη χώρα.

Κάθε μήνα στο δεύτερο τρίμηνο έχει ζημιά 26-28 εκατ. ευρώ το μήνα όπως είχε πει και πριν λίγο καιρό η εταιρεία. Έχει ταμείο πάνω 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του δευτέρου τριμήνου χωρίς να υπολογίζονται τα δάνεια που έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες και αυτά που σχετίζονται με τον Covid-19 ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Δείχνει αντοχές ο ισολογισμός και αν πάνε καλά και οι διαπραγματεύσεις για τα νέα αεροσκάφη θα μπορέσει να πάει ακόμα καλύτερα. Οι ζημιές πάντων στο εξάμηνο θα είναι μεγάλες. Με μικρό όγκο κάτω από 1.000 τεμάχια άνοιξε στα 3,91 ευρώ και στο -2%.

LAMDA: Σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι ομολογίες της εταιρείας. Περιμένουμε να πάει καλά και ήδη έχει αγοραστές στις 100 μονάδες με την τιμή να είναι στις 100,5 μονάδες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά τα πρώτα λεπτά άρχισαν οι πιέσεις και έτσι οι απώλειες του Γενικού Δείκτη αυξάνονται και πηγαίνει πάλι προς τη στήριξη των 630 μονάδων. Υποχωρούν Alpha Bank και Eurobank κοντά στο 3%, αλλά και οι υπόλοιπες έχουν αξιόλογη υποχώρηση και βλέπουμε πως ο ρυθμός των πωλήσεων είναι δυνατός.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Η διοίκηση απάντησε σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα που θέσαμε προχθές από τη στήλη. Μίλησε για την αξία των ακινήτων και την εκμετάλλευσή τους. Προχωρώντας αυτά τα θέματα, τα οποία προφανώς έχουν προχωρήσει αρκετά για να φτάσουν στην ανακοίνωση θεωρούμε πως μπορεί να αυξήσει έσοδα και κέρδη.

Επιπλέον η πορεία του eshop φαίνεται πως πάει εξαιρετικά και έτσι οι απώλειες στο τζίρο είναι μικρότερες από 6% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Θεωρούμε πως η νέα διοίκηση είναι σε καλό δρόμο και πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν. Να αρχίσει να βελτιώνει και το προφίλ της στο επενδυτικό κοινό.

ΔΕΗ: Στα πρώτα λεπτά έχει κάνει περίπου 100 χιλ. τεμάχια και υποχωρεί άνω του 2% με την τιμή να είναι στα 3,75 ευρώ.

AUTOHELLAS: Συνεχίζονται οι αγορές μετοχών από το βασικό μέτοχο και ειδικά όταν η μετοχή πλησιάζει τα 3,30 ευρώ αυξάνονται. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ο κ.Βασιλάκης περίπου 31 χιλ. μετοχές.

Υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ αγοραστών και πωλητών αλλά η μετοχή με όγκο 6 χιλ. τεμάχια είναι στο +0,88%. Ο πρώτος βέβαια αγοραστής είναι στο -2%.

ΜΙΚΡΑ ΧΑΡΤΙΑ: Σε πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης στην προσυνεδρίαση οι αγοραστές ήταν λιγοστοί και χαμηλότερα από το -2%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης