Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος με 177 «υπέρ» - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια - Σφοδρές συγκρούσεις στη Βουλή

Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος με 177 «υπέρ» - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια - Σφοδρές συγκρούσεις στη Βουλή
Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος

Oλοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για τη δίωξη σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με 177 «ναι».
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Ολομέλεια ενώ ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τη δίωξη του πρώην υπουργού, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να λέει:
«Σας αφήνουμε μόνους να το ευχαριστηθείτε».
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Βουλή ξέσπασε πολιτική θύελλα, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και βαριές κατηγορίες.
Δημοκρατική εκτροπή είχε καταγγείλει από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και τον ρόλο που διαδραμάτισε μεταξύ άλλων στην υπόθεση της Novartis.
«Το πόρισμα περιέχει παράλογες ανακολουθίες, θα μείνει ως μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία, είναι έκθεση ιδεών.
Παρακαλώ επί μήνες και σήμερα να μου πουν γιατί πράγμα κατηγορούμαι», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
«Στήσατε ορισμένοι τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία.
Μία σκευωρία με στόχο να καταστρέψει την ελληνική Δημοκρατία. Συμφωνώ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την τεκμηρίωση αδικήματος εσχάτης προδοσίας» είπε ο Άδωνις Γεωργίαδης, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη να του απαντά σε ανάλογους τόνους.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της κοινoβουλευτικής διαδικασίας για την παραπομπή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τόνισε, ότι η ψήφος υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου «δεν είναι ψήφος εκδίκησης, αλλά συνείδησης και αποτροπής από τη μαυρίλα και την παρακμή».
Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανησυχεί γιατί θα διερευνηθεί και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.
Αν ο κ. Τσίπρας, εκτός από όμηρος του Δημήτρη Παπαγγελοπουλου, ήταν και ο ιθύνων νους της σκευωρίας.
«Η υπόθεση Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της πριν από λίγη ώρα στη Βουλή και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν παράλληλες ευθύνες.

Δήλωση Παπαγγελόπουλου

«Το πόρισμα περιέχει παράλογες ανακολουθίες, θα μείνει ως μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία, είναι έκθεση ιδεών.
Παρακαλώ επί μήνες και σήμερα να μου πουν γιατί πράγμα κατηγορούμαι», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «Μπανανία», με τον πόλεμο της λάσπης και της κασέτας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, με τελικό στόχο τον Αλέξη Τσίπρα.
«Σήμερα αντί να επιλέξουμε εθνική ομοψυχία, έχουμε σκανδαλολογία και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε "μπανανία".
Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης σε οικονομία και εθνικά θέματα δεν μπορεί να καλυφθεί άλλο.
Απειλούνται και διασύρονται εισαγγελείς.
Ήμουν η αρχή, ακολούθησαν οι Ν. Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη.
Θα ακολουθήσουν και άλλοι, με τελικό στόχο τον Αλέξη Τσίπρα.
Το τελευταίο διάστημα η πολιτική ζωή οδηγείται σε ναρκοπέδιο.
Ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν με εμένα, το κάνουν με άλλους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πόλεμος της λάσπης και της κασέτας έχει φτάσει στο αποκορύφωμα», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
O πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλο κάλεσε .Να ψηφίσουν κατά συνείδηση απαλλαγμένοι από κομματικές σκοπιμότητες, κάλεσε τους βουλευτές, «η παραπομπή μου στο Ειδικό Δικαστήριο μαζί με αθώους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, θα ερμηνευθεί από τον ελληνικό λαό, ως προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των μεγάλων σκανδάλων, της Νοvartis, της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ, του σκανδάλου Βγενόπουλου και άλλων πολλών. Θα ερμηνευθεί επίσης ως χορήγηση ασυλίας στους υπαίτιους του σκανδάλου και ως νομιμοποίηση της μίζας», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ:
«Στη δημοκρατία άρχει ο λαός. Αν σήμερα με ψήφο σας νομιμοποιήσετε τη μίζα, δεν αποκλείεται ο λαός, με τη σκωπτική του διάθεση, να μετατρέψει τη λέξη δημοκρατία σε μιζοκρατία και την ανάλογη μετατροπή στο όνομα της παράταξής σας». Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν κατήγγειλε μόνο πολιτική και εκδικητική δίωξη σε βάρος του και σε βάρος της εισαγγελικής λειτουργού Ελένης Τουλουπάκη, αλλά προέβλεψε πως ο ίδιος είναι μόνο η αρχή των πολιτικών διώξεων που έχουν σχεδιαστεί κεντρικά για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
«Εγώ ήμουν η αρχή. Ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη ακολούθησαν. Αλλά δεν θα είναι οι τελευταίοι. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ήδη, οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για τον κ. Καλογήρου, τον κ. Βασιλειάδη και δεν ξέρω για ποιους άλλους. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε. Αν χρειαστεί θα τους προσφέρω την εμπειρία μου από αυτή την άδικη και πρωτοφανή στοχοποίησή μου», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «το τελευταίο διάστημα, η πολιτική ζωή του τόπου, οδηγείται σε ναρκοπέδιο. Η κατάρρευση όλων των κατηγοριών σε βάρος μου, εξαγρίωσε τους διώκτες μου και με μαφιόζικες μεθόδους, προσπαθούν, ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν με μένα, να το κάνουν και με άλλους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Απώτερος στόχος και σκοπός τους είναι βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πόλεμος της λάσπης και της κασέτας έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Κασέτες παντού, κασέτες με παράνομες μαγνητοφωνήσεις. Ο Μιωνή εμφάνισε μια κασέτα και δηλώνει υπερήφανος ότι έχει και άλλες εννέα κασέτες. Ο κ. Τζένος δημοσιεύει σημειώσεις με ακρίβεια κασέτας. Κασέτες στην πυροσβεστική. Κασέτες στην ΕΥΠ, κασέτες σε ευρεία κυκλοφορία που σε λίγο θα πουλιούνται στα περίπτερα για να ικανοποιούν κάθε είδους παράνομη επιδίωξη».
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που υπογράμμισε ότι η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων, δεν μπορεί να καλύπτεται για πολύ ακόμη καιρό από τα «μπουκωμένα παπαγαλάκια των συστημικών μέσων ενημέρωσης», κατήγγειλε ότι σήμερα απειλούνται και διασύρονται εισαγγελείς, ασκήθηκε παράνομη ποινική δίωξη σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη, γίνονται ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στην λειτουργική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από υπουργούς και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Ως ενδεικτική περίπτωση παρέμβασης, κατήγγειλε την δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων που ερευνώνται από τη δικαιοσύνη για τη Novartis, πρέπει να αρχειοθετηθούν. «Θέλετε άλλη απόδειξη κατάλυσης του Συντάγματος και της διακρίσεως των εξουσιών;», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι:

-το πόρισμα της πλειοψηφίας που μέχρι σήμερα δεν αναφέρει γιατί ακριβώς κατηγορείται, ήταν προκατασκευασμένο, η συγγραφή του είχε ξεκινήσει προτού καν εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.
-αυτό το πόρισμα θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία και τη νομική επιστήμη, ως μαύρη σελίδα. Αντί για εμπεριστατωμένο κείμενο, είναι μια έκθεση ιδεών με παράλογες ανακολουθίες.
-Συντελέστηκε πρωτοφανής και αδιανόητη παραβίαση του Συντάγματος και ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
-«Σήμερα αντί να επιλέξουμε εθνική ομοψυχία εκτρεπόμεθα σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Θα είναι ολέθριο λάθος αν συνεχιστεί αυτός ο δρόμος. Εύχομαι να μην συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «κανένας θόρυβος για ανύπαρκτα σκάνδαλα, δεν πρόκειται να καλύψει τη φωνή του μουεζίνη στην Αγία Σοφία, δεν θα καλύψει τον θόρυβο από τις παράνομες ενέργειες του Ερντογάν σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, πολύ περισσότερο δεν θα καλύψει το θόρυβο -δεν θέλω να τον ακούσω- από τα γεωτρύπανα σε εθνικά ύδατα».
-Σήμερα οι βουλευτές με την ψήφο τους, είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, θα στήσουν ή δεν θα στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου. Από ένα εκτελεστικό απόσπασμα που έχει συγκροτηθεί από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, από τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα και τους συμμορίτες των μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων.
-«Σας παρακαλώ να αναλογιστείτε πόσο επικίνδυνο είναι, για τη δημοκρατία, να διωχθούν μαζί με μένα εισαγγελείς και δημοσιογράφοι που έκαναν τη δουλειά τους», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
-«Η κλήση Τσατάνη, Αθανασίου, Μιωνή από την επιτροπή, είχε προαναγγελθεί μήνες πριν. Αυτό δεν δείχνει σχέδιο; Δεν δείχνει εγκληματική οργάνωση; Δεν δείχνει ενορχηστρωτή; Ο κ. Πλεύρης γνώριζε μήνες πριν την ύπαρξη της κασέτας με τη συνομιλία Μιωνή-Παππά και προκύπτει από τις ερωτήσεις που υπέβαλε στον επιχειρηματία. Ο κ. Πλεύρης μπορεί να είναι καλός νομικός αλλά κανείς δεν έχει το χάρισμα της ενόρασης», είπε ο πρώην υπουργός.
-«Η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση παραβίασε το Σύνταγμα και τον ΚΠΔ. Εξαίρεσε Πολάκη-Τζανακόπουλο, εξέτασε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση για το σκάνδαλο Novartis αν και η εντολή που είχε δώσει η ολομέλεια ήταν να ερευνηθεί η υποτιθέμενη σκευωρία», είπε.
-«Διεύρυνση του κατηγορητηρίου έγινε εκ των υστέρων και αφού είχαν ληφθεί παρανόμως καταθέσεις».
-«Μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, η πλειοψηφία αρκέστηκε στις παράνομες και άκυρες καταθέσεις, δεν συνέλεξε κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο».
-Η επιτροπή δεν κάλεσε ουσιώδεις μάρτυρες για την αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν κάλεσαν τον κ. Καλογήρου και την κ. Παπασπύρου για να μην διαψεύσουν τον κ. Αγγελή. Δεν κάλεσαν ούτε τον μηνυτή του, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσει για τον ισχυρισμό του ότι ο Παπαγγελόπουλος μαζί με τον κ. Τσίπρα τον στοχοποίησαν για να τον φιμώσουν ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά ο κ. Σαμαράς παραμένει φιμωμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
-Στην προκαταρκτική επιτροπή δεν εκλήθη κανένας εισαγγελέας ή δημοσιογράφος το όνομα του οποίου ακούστηκε στις εργασίες της επιτροπής.
-Παραβιάστηκαν βασικά του δικαιώματα αφού δόθηκε προθεσμία 11 ημερών για να μελετήσει 230.000 σελίδες της δικογραφίας. Όμως για τον Οτσαλάν που είχαν δώσει προθεσμία 14 ημερών για 17.000 σελίδες, η Τουρκία καταδικάστηκε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
-Ζήτησε να καταθέσει συμπληρωματικά όταν έλαβε γνώση της Συμφωνίας Συμβιβασμού Novartis-ΗΠΑ και του το αρνήθηκαν.
-Του αρνήθηκαν να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, δια της επιτροπής, η αίτησή του για την κήρυξη ακυροτήτων με πρόταση της επιτροπής. Σήμερα ενημερώθηκε ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών απάντησε πως η ειδική επιτροπή πρέπει να κάνει πρόταση, για την αίτηση κήρυξης ακυροτήτων.
-Η προκαταρκτική επιτροπή λειτούργησε σαν έκτακτο στρατοδικείο σε βάρος του, ως κατοχικό δικαστήριο που δίκασε ούτε καν με δοσίλογους δικαστές αλλά απευθείας με ναζιστές αξιωματικούς.
-Το κείμενο συμβιβασμού Novartis-ΗΠΑ δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Η Novartis παραδέχεται ότι πλήρωσε πολιτικούς.
-Η Ελένη Ράικου ψευδόρκησε συνειδητά. «Επίσης εντελώς ξεδιάντροπα ισχυριζόταν ότι εμβάσματα στον άνδρα της τα κατασκεύασα εγώ και η κ. Τουλουπάκη. Είπε επίσης ότι η σύμβαση που είχε υπογράψει ο σύζυγος της με τη Novartis, χάθηκαν στην πλημμύρα του σπιτιού της». «Ο σύζυγος έκανε υπερσυνταγογράφηση με συνέπεια μεγάλη ζημία για το δημόσιο».
-Το πόρισμα Σοφουλάκη συνιστά τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της σκευωρίας σε βάρος του. Η άσκηση δίωξης σε βάρος της κ. Τουλουπάκη είναι εντελώς παράνομη.
-Όλες οι έρευνες για την κ. Τουλουπάκη είχαν αρχειοθετηθεί. Παρόλα αυτά της ασκήθηκε δίωξη για να διευκολυνθεί η δική του δίωξη.
-Αν του ασκηθεί δίωξη, πρέπει να συμπαραπεμφθεί ο Παναγιώτης Αθανασίου διότι πριν το ταξίδι για τη συνάντηση με τον Φαλσιανί, είχε εξετάσει τον κ. Παπασταύρου ως ύποπτο.
Τους δε εισαγγελείς που έκαναν το ταξίδι, τους έστειλε για έρευνα στο σπίτι του Σταύρου Παπασταύρου στη συνέχεια.
-«Όπως προκύπτει για τη συμπεριφορά του κ. Μιωνή, είναι τέρας αξιοπιστίας. Είχε καταγγείλει αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος του, τον κ. Πλεύρη. Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι διαδέχθηκα τον κ. Βορίδη στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης που εκβίασε τον κ. Μιωνή και ήταν μέλος και ο κ. Πλεύρης» σημείωσε δηκτικά.
-Ο Μιωνής ωρυόταν ότι έχει καταβάλλει τεράστια δικαστικά έξοδα στη δικαστική διαμάχη με τον εκδότη Φιλιππάκη, ήταν εύλογο λοιπόν το ερώτημα του ποιος θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα.
-«Ο Μιωνής είναι και πράκτορας Θ-Β. Με τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας, έχει διαπράξει κατασκοπεία. Ζητάει ονόματα πρακτόρων του FBI, μιλάει για τις τηλεφωνικές συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών».
Η συζήτηση διεξάγεται με κενά τα κυβερνητικά έδρανα και σε υψηλούς τόνους, με τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών των κομμάτων, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο επιλέγει να στήσει κάλπη δίωξης πολιτικού του αντιπάλου στη Βουλή, τον κάλεσε να εμφανιστεί στη Βουλή για να ενημερώσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για το σχέδιο του να απαντήσει στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Μάλιστα η διαδικασία διεκόπη για λίγα λεπτά ύστερα από επεισόδιο που είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μάρκου με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και με τον προεδρεύοντα της Βουλής, Αθ. Μπούρα να ζητά την αποχώρηση του κ.Μάρκου από την αίθουσα.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, αργότερα το βράδυ θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την άσκηση δίωξης κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, από την οποία όμως όπως έχουν ανακοινώσει το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 δεν θα συμμετάσχουν.
Υπέρ της δίωξης αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής.

Τα 8 αδικήματα του Παπαγγελόπουλου

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος βαρύνεται με 8 αδικήματα.
Συγκεκριμένα, για:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) - αρ. 187 παρ. 5 παλαίουΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)
Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ εκτιμάται ότι υπέρ της δίωξης του κ.Παπαγγελόπουλου θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ του Κινήματος Αλλαγής.

Ανοίγει ο δρόμος για Ειδικό Δικαστήριο

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.
Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».
Από την κατάθεση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής συζήτησης έως τη συζήτησή του στην Ολομέλεια, έχουν μεσολαβήσει πολύ σημαντικές εξελίξεις: τα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα των Αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η αίτηση της ιδίας να κηρυχθεί άκυρη η ασκηθείσα σε βάρος της ποινική δίωξη. Επίσης έχει ζητηθεί έρευνα για την Ελένη Ράικου, τον Ιωάννη Αγγελή, και τους Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Ολομέλεια

Την απόφαση να αποχωρήσει από την Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή Παπαγγελοπουλου, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και αμέσως μετά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα.

Αποχωρήσεις και από άλλα κόμματα

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή κανένας από την κοινωνία δεν θα πάρει στα σοβαρά τη Βουλή.
Παράλληλα εκτός ψηφοφορίας τέθηκαν τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ελληνική Λύση.

Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη - Πολάκη

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Βουλή, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη «χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ απο την διακυβέρνηση του κράτους»
«Στήσατε ορισμένοι τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία.
Μία σκευωρία με στόχο να καταστρέψει την ελληνική Δημοκρατία. Συμφωνώ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την τεκμηρίωση αδικήματος εσχάτης προδοσίας.
Είμαι τρία χρόνια εγκλωβισμένος σε μια προανακριτική έρευνα. Δεν έχει βρει καν αποχρώσεις ενδείξεις” ανέφερε για να προσθέσει “Λέτε όλοι “ζούμε στην εποχή της κασέτας”.
“Μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ η χρήση της κασέτας ήταν παράνομη. Ποιο κόμμα την έκανε νόμιμη: ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και τώρα λέτε για κασέτες.
Τόσο γελοίοι είστε.
Κύριε Παππά δεν κάνεις μήνυση στον Καλογρίτσα… βλέπω να έχεις ένα σφιξιμάτακι.
Σκευωροί ήσασταν.
Ικανοί δεν ήσασταν.
Ευτυχώς για τη Δημοκρατία”.
“Η σκευωρία θα ερευνηθεί σε βάθος.
Οι ένοχοι θα πάνε στην φυλακή.
Οχι για προσωπικούς λόγους εκδίκησης αλλά γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από την πίστη μας στο Σύνταγμα.
Να γνωρίζει κάθε επόμενος που θα πάρει την εξουσία ότι όποιος διανοηθεί να χρησιμοποιήσει δόλια μέσα για να διώξει πολιτικούς αντιπάλους θα καταλήξει στη φυλακή».
Τον κ. Γεωργιάδη διαδέχθηκε στο βήμα ο κ. Παύλος Πολάκης με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση.
«Την επόμενη φορά θα είμαστε αλλιώς.
Χωρίς αυταπάτες.
Πιο ώριμοι και αποφασιστικοί και προπαντός πιο αποτελεσματικοί. Εμείς δεν είμαστε με τον Παττακό, είμαστε με τον Βελουχιώτη. Αυτή η κοινωνία σαφώς και θέλει να τιμωρηθούν αυτοί που την χρεοκόπησαν και αυτό θα γίνει.
Όσο και αν είναι σκοτεινιά και καταχνιά μεγάλη θα την εβρει ο Ηλιος την πατησιά για να προβάλει πάλι» είπε ο κ. Πολάκης.

Σαμαράς: Ήθελαν να πάνε στις εκλογές με κορυφαία στελέχη της ΝΔ υπό ατιμωτική κατηγορία

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της κοινoβουλευτικής διαδικασίας για την παραπομπή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τόνισε, ότι η ψήφος υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου «δεν είναι ψήφος εκδίκησης, αλλά συνείδησης και αποτροπής από τη μαυρίλα και την παρακμή».
Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανησυχεί γιατί θα διερευνηθεί και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.
Αν ο κ. Τσίπρας, εκτός από όμηρος του Δημήτρη Παπαγγελοπουλου, ήταν και ο ιθύνων νους της σκευωρίας.
Το «μέχρι τέλους» κ. Τσίπρα δεν είναι κωλοτούμπα.
Είναι στάση ζωής.
Απαιτεί έναν κώδικα αξιών, που δυστυχώς, εσείς δεν έχετε.
«Όταν άρχισε να ξετυλίγεται αυτή η άθλια σκευωρία, τον Φεβρουάριο του 2018 είχα πει: «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου.
Τώρα θα καταλάβουν κι αυτοί, ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».
Ήταν αυτό στο οποίο επέμενα τότε.
Και είναι αυτό για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ» είπε ο κ. Σαμαράς στην αρχή της ομιλίας του για να προσθέσει σε άλλο σημείο, «Κοιτάξτε κ.Τσίπρα, το «μέχρι τέλους» δεν είναι... Μνημόνιο, να «το σκίσετε με ένα νόμο κι ένα άρθρο».
Δεν είναι δημοψήφισμα, να το μετατρέψετε σε μιαν ακόμα «κωλοτούμπα».
Είναι στάση ζωής!
Απαιτεί έναν κώδικα αξιών, που δυστυχώς, εσείς δεν έχετε».

Γεννηματά: Η υπόθεση Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία

«Η υπόθεση Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της πριν από λίγη ώρα στη Βουλή και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν παράλληλες ευθύνες.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου στην Δικαιοσύνη που έχει τον τελικό λόγο, για να έρθουν όλα στο φως.
Υποστήριξε ότι η εκτόξευση της δαπάνης στο φάρμακο επί ΝΔ, την οποία μείωσε σημαντικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνέλαβε σημαντικά στην οικονομική κατάρρευση της χώρας και την επιβολή των μνημονίων και ισχυρίστηκε ότι πάνω σ΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε μια πολιτική πλεκτάνη.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το παραδικαστικό κύκλωμα γεννήθηκε από τα σπλάχνα της Δεξιάς κι είχε στόχο το ΠΑΣΟΚ.
«Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ το υιοθέτησε και πάνω στη τεχνογνωσία του κ. Παπαγγελόπουλου έστησε το δικό του παρακράτος.
Δεν είχαν κανένα δισταγμό να αναθέσουν την καταπολέμηση της διαφθοράς στον επικεφαλής της ΚΥΠ επί Καραμανλή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά παρατήρησε ότι αρνείται να κάνει κάθαρση, παρά τίς ισχυρές ενδείξεις και αποδείξεις που αποκαλύπτονται.
Κλιμακώνοντας την σφοδρή κριτική της στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως δεν έχει ίχνος αξιοπιστίας έχοντας αποκρουστική, καθεστωτική αντίληψη.
«Θύλακες παρακράτους, μαγαζιά, παραμάγαζα, επιχείρηση ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και τώρα οι φρικιαστικές αποκαλύψεις για το Μάτι.
Τα λέγαμε από το 2018.
Έστησαν αποκρουστικό σόου ξέροντας ότι καίγονται άνθρωποι.
Προκλητικοί κι απαράδεκτοι χειρισμοί χωρίς δημοκρατική ευθύνη και ήθος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηθικό ανάστημα και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αποδείχθηκε η μεγαλύτερη πλάνη της Μεταπολίτευσης» υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.
Επίσης, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα την πλήρη πολιτική ευθύνη για τον εκτροχιασμό επί των ημερών του, επειδή συνεχίζει να καλύπτει τους πρωταίτιους.
Έβαλε στο στόχαστρο και τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι «μπορεί να βολεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάνει λάθος.
Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, είμαστε το αντίβαρο στη συντηρητική Δεξιά».
Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας: «Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί.
Τώρα προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Χαρακτήρισε σημαντικές και αναγκαίες τις αυριανές συναντήσεις ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, αλλά τόνισε πως έχει έρθει η ώρα για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, γιατί τώρα είναι η ώρα να φανεί η εθνική ομοψυχία και ενότητα.
«Ο ελληνικός λαός περιμένει από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε και κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Θεωρώ αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να παζαρεύει με τρόπο που προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας, την αναγκαία στήριξη που πρέπει να δώσει τούτη την ώρα στα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής, έχει απόλυτη προτεραιότητα να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την αναγκαία ενότητα του έθνους και του λαού αυτές τις ώρες.
Σχολίασε ακόμη και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπου επεσήμανε πως «για την Ελλάδα είναι μια σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, με σχέδιο και όραμα.
Με ουσιαστικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.
Να μη συνδεθεί με πελατειακές σκοπιμότητες.
Να στηρίξει νέες πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προσαρμογή μας στην ψηφιακή εποχή.
Στο Κίνημα Αλλαγής δουλεύουμε συστηματικά σε ανοιχτή γραμμή με τους παραγωγικούς φορείς και θα καταθέσουμε το πλαίσιο των δικών μας προτάσεων στη ΔΕΘ» επεσήμανε.
Η Φώφη Γεννηματά παρατήρησε ωστόσο, πως υπάρχουν κι αρνητικά σημεία στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής: Μειώθηκαν οι μεταβιβάσεις περίπου 20% και αυξήθηκαν αντίστοιχα τα δάνεια.
Περικόπηκαν δραστικά κονδύλια για την υγεία, την δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές, τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, την έρευνα και την καινοτομία. Μειώθηκε η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος στα τρία χρόνια.
Προβλέπεται μια διαδικασία που επιτρέπει στις «φειδωλές» χώρες να αμφισβητούν προγράμματα των χωρών του Νότου και να τα φρενάρουν.

Λοβέρδος: Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα

Ως το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα χαρακτήρισε τον μηχανισμό «Ρασπούτιν» ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της σκευωρίας Novartis το οποίο ζητά την δίωξη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για οκτώ βαρύτατα αδικήματα.
«Από όσα προέκυψαν από την έρευνα συνάγεται το συμπέρασμα, πως η παρούσα υπόθεση αφορά στο μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα που έδρασε ποτέ στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο τα θεμέλια του κυκλώματος.

Παππάς: Προφανές ότι είχε στηθεί σύστημα συστηματικών παρακολουθήσεων

Υπό τη βαριά σκιά των εξελίξεων, και στην οικονομία και στα ελληνοτουρκικά, η κυβερνητική πλειοψηφία επιδίδεται σε συστηματική προσπάθεια αντιπερισπασμού, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
"Εσείς οι ίδιοι ομολογήσατε ότι δεν υπήρξε σκευωρία, διότι διευρύνατε το κατηγορητήριο.
Δεν άκουσα σήμερα από εσάς καμία αναφορά για το ότι η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε ότι χρημάτιζε στην Ελλάδα για να ευνοείται.
Θέλετε να την ξεχάσετε αυτή την ομολογία; Θα διεκδικήσετε αποζημιώσεις από την εταιρεία, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου;
Ή μήπως πρέπει να τους πληρώσουμε και για ψυχική οδύνη", είπε ο Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς μίλησε για στοχοποίηση του.
"Υπάρχει το ζήτημα των καναλιών.
Έχετε πολύ μεγάλο θράσος.
Τριάντα χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ με τις άδειες.
Δεν έχει υπάρξει διαγωνισμός που να πέρασε μεγαλύτερο και πολλαπλό κόσκινο, από τον διαγωνισμό για τις άδειες.
Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, το ΕΣΡ αποφάσισε ομόφωνα ότι οι άδειες αποτιμώνται στα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Και αντί να ζητήσετε συγνώμη, λέτε σήμερα όσα λέτε", είπε ο κ. Παππάς που κατηγόρησε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ότι σκοπίμως δεν εισέπραξαν τα 150 εκατομμύρια από το φόρο διαφήμισης και τα τέλη χρήσης συχνοτήτων.
Αναφερόμενος στην ηχογραφημένη συνομιλία του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Είναι προφανές ότι εδώ είχε στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα συστηματικών παρακολουθήσεων.
Προσέξετε όμως, αυτοί που διακινούν ότι υπάρχουν και άλλες κασέτες, μήπως το απευθύνουν σε εσάς το μήνυμα γιατί έχουν υπάρξει κολλητοί σας για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα".
Είπε ακόμη ότι η συνομιλία που "παρανόμως ηχογράφησε ο εν λόγω κύριος απέδειξε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παρέμβαση έγινε κατόπιν έκκλησης της χώρας του Ισραήλ".
Ο Νίκος Παππάς είπε εξάλλου: "Σε λίγη ώρα που θα ανέβει στο βήμα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος "κρύβεται", πρέπει να απαντήσει γιατί το 2013 είπε στον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη "μην ακουμπάς τον Μιωνή και τον Παπασταύρου γιατί μας έχουν βοηθήσει".
Θα ήταν πράξη πολιτικής γενναιότητας να έρθει ο Σαμαράς στην προανακριτική αλλά δεν το έκανε.
Θα ήταν πράξη γενναιότητας να έρθει ο Σαμαράς για κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Δ. Παπαγγελόπουλο".
Οι αναφορές του κ. Παππά προκάλεσαν σχόλια βουλευτών από τα έδρανα της ΝΔ.
"Αυτό το βήμα είναι ιερό και απαιτεί και ένα επίπεδο.
Είναι προφανές ότι τα εντελλούμενα του Φρουζή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος αυτού του επιπέδου", σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λέει η πλευρά Παπαγγελόπουλου

Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας, συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου έχει καταγγείλει ότι «τα πορίσματα αποτελούν μνημεία παράνομης και απαράδεκτης απόπειρας παρέμβασης στην τακτική δικαιοσύνη που διενεργεί ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στους οποίους εκκρεμούν οι υποθέσεις Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου».
Όπως υποστηρίζει, η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, παρέκαμψε νόμους, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα του κ. Παπαγγελόπουλου και προχώρησε σε πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS