Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έχασαν το λογαριασμό και κάνουν νέους υπολογισμούς οι τράπεζες για τα moratorium

tags :
Έχασαν το λογαριασμό και κάνουν νέους υπολογισμούς οι τράπεζες για τα moratorium
Είναι πολύ νωρίς για να σταθμίσει κάποιος το μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων
Είναι πολύ νωρίς για να σταθμίσει κάποιος το μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων, αυτών που δυνητικά θα προκύψουν από τα εν υπνώσει δάνεια όσα δηλαδή τέθησαν σε moratorium στο πλαίσιο του κορωνοϊού.
Και αν και στην αρχή κάποιοι μίλησαν για 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια οι εκτιμήσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά και προσδιορίζονται περίπου στο 25% του συνόλου των μορατορίων δηλαδή στα περίπου 5 δισ. ευρώ εφόσον τα δάνεια εν υπνώσει ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.
Ομως τελικώς οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν εύκολα αν και εφόσον υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα που ενδεχομένως να  υποχρεώσει σε νέα λήψη μέτρων.
Και καθώς τα μορατόρια επεκτείνονται χρονικά - τα τουριστικά δάνεια θα διατηρηθούν σε αυτήν την κατάσταση ως το τέλος του 2021 οι τράπεζες προσπαθούν να σταθμίσουν τα καινούρια δεδομένα.
- Οταν τα δάνεια αυτά επανέλθουν στην κανονικότητα θα απαιτηθούν νέες ρυθμίσεις και τι είδους;
-Tα δάνεια μετά το τέλος του έτους θα πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση ή θα ισχύσει ότι και όταν εισήλθαν σε πάγωμα όπου οι αποφάσεις ήταν μαζικές βασισμένες στις ΚΑΔ.
- Τα νέα παγώματα θα έχουν ρήτρα ανάκαμψης;
- Θα επηρεαστεί εκ νέου η κουλτούρα πληρωμών και πόσο;
- Moλονότι υπάρχει ρητή δέσμευση στους θεσμούς για επανέναρξη των πλειστηριασμών από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, μια δεύτερη αναζωπύρωση της πανδημίας μπορεί να μεταβάλει αυτό το δεδομένο.
 Ας σημειωθεί πως 7.040 ηλεκτρονικές δημοπρασίες έχαν  προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο του 2020, εκ των οποίων 4.861 έχουν ανασταλεί  ενώ 2.179 ηλεκτρονικές δημοπρασίες διεξήχθησαν επιτυχώς ενώ 8806 δημοπρασίες έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο δηλαδή ουσιαστικά για το το τελευταίο τετράμηνο του έτους.
Και όλα αυτά ενώ η Oliver Wyman σημείωνε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν πως στην ακραία περίπτωση που η πανδημία επιδεινωθεί τότε καθόλου δεν αποκλείεται οι απώλειες που θα έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα δάνεια να προσεγγίσουν τα 800 δισ. ευρώ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης