Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράταση φορολογικών δηλώσεων έως 28 Αυγούστου 2020 από το υπουργείο Οικονομικών... με διπλή δόση - Επιβεβαίωση ΒΝ

Παράταση φορολογικών δηλώσεων έως 28 Αυγούστου 2020 από το υπουργείο Οικονομικών... με διπλή δόση - Επιβεβαίωση ΒΝ
Η δόση του Αυγούστου στις φορολογικές δηλώσεις θα είναι διπλή για όσους κάνουν χρήση της παράτασης έως 28 Αυγούστου
(upd) Έως τις 28 Αυγούστου 2020 παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019,όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr.
Η νέα παράταση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.
Παράλληλα διευκολύνονται οι φοροτεχνικοί να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο όγκο που καλούνται να αντιμετωπίσουν λόγω των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών μιας νέας παράτασης, έως το τέλος Αυγούστου, στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την οικονομική χρήση 2019 που θα υποβληθούν το 2020.
Η παράταση αποτελεί μονόδρομο για το οικονομικό επιτελείο καθώς απομένουν μόλις 6 ημέρες για την εκπνοή της νόμιμης διορίας (29 Ιουλίου) και οι φορολογικές δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα ξεπερνούν τα 1,6 εκατομμύρια.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι χθες, είχαν υποβληθεί 4.793.881 δηλώσεις επί συνόλου 6.411.687, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός των δηλώσεων (Ε1) που είχαν ανέβει στο TAXIS ανέρχονταν σε 5.332.596.
Οσοι πάντως φορολογούμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιλέξουν να ακολουθήσουν τη νέα παράταση που θα ανακοινώσει το υπουργείο, χάνουν το δικαίωμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, το οποίο διατηρούν όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τις 29 Ιουλίου.
Αυτό σημαίνει ότι τον Αύγουστο θα πρέπει να καταβάλουν δύο δόσεις μαζί πέραν των άλλων υποχρεώσεων που θα «τρέχουν» τον συγκεκριμένο μήνα.
Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση έχει ήδη τροποποιήσει το δοσολόγιο των πληρωμών φόρων εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες –από τρεις διμηνιαίες– μετά τη δημοσίευση των σχετικών διατάξεων στο ΦΕΚ (από τις 17 Ιουλίου) και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης εκπνέει στις 31 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις υπάρχει στον νόμο παράγραφος στην οποία τονίζεται ότι ειδικά για φέτος, εξαιτίας της παράτασης των δηλώσεων, η πρώτη δόση θα καταβληθεί για όλες στα τέλη Ιουλίου.
Δηλαδή δεν ισχύει η γενική διάταξη που προβλέπει ότι ο φόρος καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση της δήλωσης.
Χθες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής με εγκύκλιό του προς τις Εφορίες, τις ενημέρωσε για τις αλλαγές που επέρχονται με τις νέες διατάξεις που ορίζουν τα εξής για τις δόσεις:

1. Νομικά πρόσωπα.
Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών.
Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε με την υπ. αριθμ. Α.1156/2020 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

2. Φυσικά πρόσωπα.
Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

3. Εκπτωση 2%.
Οταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%.
Τα παραπάνω ισχύουν και για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019 που έχουν υποβληθεί πριν από τις 17/7/2020 (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των νέων διατάξεων).

4. ΕΝΦΙΑ.
Για το έτος 2020 οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, αυξάνονται από 5 σε 6, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του έτους 2021.
Επισημαίνεται ότι η παράταση υπήρχε από την αρχή στα πλάνα του υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που ο κορονοϊός ανέτρεψε κάθε είδους σχέδιο που είχε εκπονηθεί το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης, μεταφέροντας τεράστιο όγκο δουλειάς προς τους λογιστές-φοροτέχνες.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, απαντάται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως σε αυτές όπου η ένταση της πανδημικής κρίσης ήταν ισχυρότερη.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι λογιστές με τον όγκο των εργασιών που έχουν αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Εχουν ήδη πνιγεί με τις δηλώσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια, τις δηλώσεις ΦΠΑ, τις δόσεις για τις ρυθμίσεις αλλά και με πολλές άλλες υποχρεώσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης