Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ελληνοτουρκική κρίση μαίνεται ανεξέλεγκτη στο Αιγαίο, δεν πείθουν ΗΠΑ, Ρωσία – Πολιτικός αναβρασμός στην Αθήνα με θύμα την πολυπόθητη εθνική ομοψυχία

Η ελληνοτουρκική κρίση μαίνεται ανεξέλεγκτη στο Αιγαίο, δεν πείθουν ΗΠΑ, Ρωσία – Πολιτικός αναβρασμός στην Αθήνα με θύμα την πολυπόθητη εθνική ομοψυχία
Στον αέρα η εσωτερική ομοψυχία λόγω κόντρας κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, όπως φαίνεται, παρά τις παρεμβάσεις και τα τηλεφωνήματα που πραγματοποιήθηκαν από ξένους ηγέτες, η κατάσταση στο Αιγαίο παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη.
Τις πρώτες πρωινές ώρες εχθές 22 Ιουλίου 2020 παρατηρήθηκε μία αποκλιμάκωση της έντασης στο Καστελόριζο με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις να μένουν στάσιμες.
Η εξήγηση που έδωσε ο γερμανικός τύπος είναι ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε διαδοχικά η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel, στις 21 Ιουλίου 2020 το απόγευμα με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο, έριξαν τους τόνους της αντιπαράθεσης ζητώντας από τους συνομιλητές της να προσέλθουν σε ένα διάλογο.
Τα δημοσιεύματα που μιλούσαν ότι «εν τέλει οι τουρκικές δυνάμεις άλλαξαν πορεία» έκαναν έξαλλο τον Τούρκο Πρόεδρο που αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «εμμένουμε στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή» κάτι που τονίστηκε και σε μία έκτακτη συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφάλειας.
Την επιμονή της, όμως, να μην κάνει πίσω έχει θέσει και η ελληνική πλευρά καθώς όπως παρατηρoύν πηγές από το ΓΕΕΘΑ «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει», τα τουρκικά πλοία βρίσκονται σε αναμονή αποφάσεων από την Άγκυρα ενώ και το ερευνητικό πλοίο Orus Reis παραμένει αγκυροβολημένο δίπλα σε πολεμικά πλοία τα οποία στην περίπτωση απόπλου, θα το συνοδεύσουν.
Η ελληνική πλευρά, παρά την επικοινωνία που είχαν Μητσοτάκης - Putin, δεν κρίνει ότι η ρωσική πλευρά μπορεί να καταλαγιάσει την τουρκική επιθετικότητα καθώς η ρωσική πολιτική έχει δείξει τελευταία ότι σε αρκετά ζητήματα, όπως είναι π.χ η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, διατηρεί μία αμφίσημη στάση παρ’ όλο που είναι ορθόδοξη χώρα.
Είναι εμφανές ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ακολουθεί την στρατηγική της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που μονίμως τα τελευταία χρόνια είναι εχθρική απέναντι στο Φανάρι…

Ούτε μπορούν να πιστέψουν το «μυθιστόρημα» της Βild ότι η Α. Merkel απέτρεψε ελληνοτουρκική σύγκρουση στο παραπέντε.
Και βεβαίως, κρίνουν αμφιλεγόμενη την στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «για αμφισβητούμενα ύδατα» ενισχύοντας την άποψη ότι όλη αυτή η επιθετικότητα παραμένει υπό την ανοχή Trump.
Από εκεί και πέρα πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από πορίσματα εμπειρογνωμόνων τονίζουν ότι η Τουρκία επενδύει στην ένταση προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα φοβούμενη μία πιθανή συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου στην χάραξη της ΑΟΖ δηλαδή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Μία τέτοια συμφωνία θα περιορίσει εξαιρετικά την Τουρκία στις κινήσεις της και κυρίως στις διεκδικήσεις της μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Τουρκικό Συμβούλιο Ασφάλειας αναφέρθηκε η εμπλοκή της Αιγύπτου στα θέματα των εχθροπραξιών της Λιβύης και στην πρόθεση της Αιγύπτου να παρέμβει στην μάχη της Σύρτης υπέρ των δυνάμεων του Χαφτάρ.
Η Τουρκία προειδοποίησε, παράλληλα, ότι δεν θα διστάσει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζονται από χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν ότι αφού παραμένει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX μέχρι τις 2 Αυγούστου, ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο είναι υπαρκτός.
Ωστόσο, ομολογούν ότι η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα που έδειξε η ελληνική πλευρά – όπως και στον Έβρο- ήταν ένα κρας τεστ και για την ίδια την τουρκική πλευρά.
Τα μάτια όλων, εκτός από τις στρατιωτικές δυνάμεις, θα είναι στραμμένα στο ξημέρωμα της επόμενης μέρας, της 24ης Ιουλίου καθώς θα πραγματοποιηθεί η υπόσχεση Erdogan για πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, μετά τη νέα μετατροπή της ως Τζαμί.
Μέσα σε αυτό το διπλωματικό μπαράζ η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τους στόχους της στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στον αέρα η εσωτερική ομοψυχία λόγω κόντρας κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ 

Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις που συνέβησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την παραπομπή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι σίγουρο ότι στις σημερινές συναντήσεις δύσκολα θα δούμε να υπάρχει εθνική ομοψυχία.
Άλλωστε, το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει μία μη αναστρέψιμη πορεία ανάδειξης των σκανδάλων της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ και στο στόχαστρο έχουν μπει όλα τα στελέχη που βρέθηκαν ή βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Νίκος Παππάς, Μανώλης Πετσίτης, Χρήστος Σπίρτζης, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.α αναμένεται το επόμενο διάστημα, αναλόγως τις αποκαλύψεις, να βρεθούν ξανά στο προσκήνιο εισαγγελικών ερευνών.
Οι αποκαλύψεις, όπως φάνηκε και από την ομιλία Τσίπρα στην Βουλή, «τραυματίζουν» προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, σε μία ένδειξη αδυναμίας, ζήτησε να αποσυρθεί η πολιτική των σκανδάλων για να προσφέρει πολιτική συναίνεση στα εθνικά θέματα.
Πολιτικοί παρατηρητές μιλούσαν για μία «αγοραία κίνηση αδυναμίας» καθώς δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο ζύγι τα εθνικά θέματα με τις πράξεις συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης