Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Το Καστελόριζο έχει ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως κάθε ηπειρωτική περιοχή

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Το Καστελόριζο έχει ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως κάθε ηπειρωτική περιοχή
Ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα» αναφέρεται σε περιοχές όπου περισσότερες από μια χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις είπε ο Pyatt
Τη θέση ότι το Καστελόριζο έχει ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος έδωσε το παρών στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικάνος πρέσβης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του State Department για τα «αμφισβητούμενα ύδατα».
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα» τόνισε ο Αμερικάνος πρέσβης, ο οποίος έκανε λόγο για «σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παναγιωτόπουλος (υπ.Άμυνας): Το πρόβλημα είναι η Τουρκία

Τη θέση ότι το πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι η Τουρκία διατύπωσε ο υπ.Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
«Μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το State Department στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία.
Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης