Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τάση αποκλιμάκωσης βλέπει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παρά την νέα NΑVTEX της Τουρκίας, τα 30 πολεμικά πλοία και το Oruc Reis - Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου οι ΗΠΑ

Τάση αποκλιμάκωσης βλέπει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παρά την νέα NΑVTEX της Τουρκίας, τα 30 πολεμικά πλοία και το Oruc Reis - Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου οι ΗΠΑ
Η Τουρκία ενόψει της πρώτης προσευχής των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία παίζει παιχνίδια εντυπώσεων με τον Erdogan πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Erdogan ο οποίος εμφανίζει σημάδια πολιτικής φθοράς
(upd7) Τάσεις αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπει η Ελλάδα καθώς η Τουρκία παρά την προσχεδιασμένη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο δεν έχει προβεί σε άλλες κινήσεις που υποδηλώνουν θερμό επεισόδιο.
Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει τις σοβαρές εξελίξεις με ψυχραιμία παρακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία κλιμάκωσε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αυξάνοντας τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια, την ώρα που το σεισμογραφικό Oruc Reis ήταν έτοιμο να αποπλεύσει με κατεύθυνση νότια του Καστελόριζου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τάση αποκλιμάκωσης μετά το μπαράζ των διεθνών παρεμβάσεων, ωστόσο παραμένει σε επιφυλακή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλου.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν την στρατηγική Πόντιου Πιλάτου καθώς η Γερουσία υπερψήφισε με 86 ψήφους έναντι 14 κατά το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2021, ωστόσο από το κείμενο απουσίαζε η παράγραφος που είχε εγκριθεί από τη Βουλή και ζητά από τον πρόεδρο Trump να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για την αγορά των S-400.
H τροπολογία που υπέβαλε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιμ Ρις απορρίφθηκε από την πλειοψηφίαςΜιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος έχει αποτρέψει αρκετά νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας να έρθουν στην Γερουσία.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περιοχή νότια του Καστελόριζου με δύο NAVTEX,  προκαλώντας μεγάλη ένταση αλλά και μπαράζ παρεμβάσεων Ευρωπαίων πολιτικών, αξιωματούχων αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ζητούν άμεσα εκτόνωση της έντασης.
Ταυτόχρονα το τουρκικό Πολεμικό ναυτικό, μεταξύ του Ακσάζ που υπάρχει ναύσταθμος, της Αλικαρνασσού και νότια μέχρι 60 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης διατηρεί δύναμη 30 πλοίων και υποβρυχίων.
Επίσης το Oruc Reis, το τουρκικό σεισμογραφικό σχεδιάζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ τα τουρκικά δελτία παρουσιάζουν μέχρι και πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει το πλοίο.
Η «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά το Oruc Reis είναι να μην ακουμπήσουν τα καλώδια την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, αν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα φέρει ακέραιη και κατ' αποκλειστικότητα την ευθύνη για ότι ακολουθήσει.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Αγία Σοφία που μετατράπηκε εκ νέου σε Τζαμί θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή, εξέλιξη που αποτελεί πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο και τους Χριστιανούς.
Η Τουρκία με πολιτικούς όρους μιλάει για αποκλιμάκωση αλλά στρατιωτικά κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, με την ανησυχία να είναι έκδιση για κορύφωση των προκλήσεων σήμερα 24 Ιουλίου, καθώς δεν αποκλείεται ο πρόεδρος Erdogan να συνδυάσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με τον απόπλου του Oruc Reis.
Επίσης η 24η Ιουλίου είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Erdogan θεωρεί αποτυχία του Κeman Ataturk.
Εν τω μεταξύ σημειώθηκαν νέες παρεμβάσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (State Department), τον Γάλλο Πρόεδρο Macron και τον Josep Borrell, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διακόπουλος (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μητσοτάκη): Αποκλείεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Τη θέση ότι αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία διατύπωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τάση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Διακόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που διατηρεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
«Δεν είναι εύκολο να της κάνεις bullying και να πετύχεις» υπογράμμισε ο κ.Διακόπουλος, αναφέροντας ότι με την Άγκυρα πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi αλλά με όρους και πλαίσιο που έχει με σαφήνεια θέσει η Αθήνα.
«Το πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι όροι η καλή γειτονία.
Και το ‘χουμε πει πολλές φορές, ότι δε συζητάμε υπό πίεση και υπό πειθαναγκασμό» υποστήριξε ο κ.Διακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως όσο ισχύει η τουρκική Navtex και όσο τα τουρκικά πλοία, αν και βρίσκονται στις τουρκικές ακτές δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, «είμαστε σε επιφυλακή».
Ερωτηθείς αν σε αυτή την τάση αποκλιμάκωσης συνέβαλε η αποφασιστικότητα της Αθήνας ή οι διεθνείς δηλώσεις στήριξης της Ελλάδος, από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, ο κ.Διακόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για συνδυασμό των πολιτικών πιέσεων από το διεθνές σύστημα αλλά και της ελληνικής αποφασιστικότητας.
«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε η Navtex.
Ένα μεγάλο μπράβο στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο κ.Διακόπουλος, επισημαίνοντας ότι βγήκαν αμέσως όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία «και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ετοιμότητα».
Ιδιαίτερα για το Βερολίνο, ο κ. Διακόπουλος είπε πως αν και δεν ζήτησε η Ελλάδα την παρέμβαση της κας. Μέρκελ, εκείνη έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση.
Ο κ.Διακόπουλος χαρακτήρισε σωτήρια, την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατέκριναν».
Εξήγησε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.
Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο κ.Διακόπουλος είπε ότι το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.
«Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία.
Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε τη συμφωνία.
Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς», είπε ο κ. Διακόπουλος, τονίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από 10 χρόνια κρίσης χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου, συντήρηση του παλαιού που γίνεται σε ένα βαθμό και «κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε και για την αγορά νέων πλοίων».
«Όλα αυτά όμως θα ‘ρθουν και σε συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης», τόνισε ο κ. Διακόπουλος επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από 10 χρόνια κρίσης, κορωνοϊό, την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους αλλά και δημοσιονομική στενότητα.
«Όλα θα γίνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνονται οι εξοπλισμοί εις βάρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αυτά τα δυο πρέπει να πηγαίνουν μαζί» τόνισε ο κ.Διακόπουλος.
Για τις προσβάσεις της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πρόεδρο Τραμπ, «εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί».
Από κει και πέρα επεσήμανε ότι Ελλάδα – ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης.

Μπαράζ παρεμβάσεων από ξένους αξιωματούχους 

Πιο συγκεκριμένα να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί την Τουρκία το State Department μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εξωτερικών Philip Rieker, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, με μήνυμά του στα ελληνικά, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους».
Ταυτόχρονμα η έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε στο επικέντρο της συνομιλίας του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
«Σε συνέχεια της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησα με τον Mevlut Cavusoglu» έγραψε ο Josep Borrell στο Twitter.
Ο κ. Borrell σημειώνει τα εξής: «συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και σε συνάντηση πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών-Gymnich».
Ακόμη προσέθεσε ότι με τον Cavusoglu συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εκεχειρία της Λιβύης στο «πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Erdogan κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο.  
Παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Γερμανία περί αποκλιμάκωσης της κρίσης μετά την παρέμβαση της καγκελαρίου Merkel, η Tουρκία επιμένει στις προκλήσεις, διαμηνύοντας ότι θα υπερασπιστεί το δίκαιο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο,  σε συνεργασία με την Κύπρο, προκειμένου να διεθνοποιήσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, έχοντας ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Image

Παρέμβαση ΗΠΑ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο έστειλε εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μάλιστα, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ αλλάζει τη φρασεολογία σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση, καθώς δεν κάνει λόγο για «αμφισβητούμενη (disputed) περιοχή» αλλά για περιοχές στις οποίες αξιώνουν δικαιοδοσία η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία (assert jurisdiction).
Ανησυχούμε για δράσεις οι οποίες είναι προκλητικές και προκαλούν εντάσεις στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο στρατηγικό χώρο, θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει και στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον, και έχει σταλεί και από αλλού στην Ευρώπη, καλώντας τις τουρκικές αρχές να απέχουν από επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα», αναφέρει το State Department.

Μήνυμα Macron στα ελληνικά: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Σαφές μήνυμα στήριξης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Emmanuel Macron με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , καθώς «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».
Τέλος, ο κ. Μacron έκανε αναφορά και στη Λιβύη:
«Η επιχείρηση Irini αποτελεί απάντηση της Ευρώπης.
Image
Macron (Γαλλία) σε Αναστασιάδη: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο

Νωρίτερα ο κ. Μacron είχε εκφράσει τη θέση ότι η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά την υποδοχή του Κύπριου ομόλογου, Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος η ΕΕ να μην απαντήσει στις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα ήθελε να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τον ελληνικό και κυπριακό θαλάσσιο χώρο.
Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο Macron ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.
«Η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και τα σύνορα που παραβιάζονται είναι ευρωπαϊκά.
Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας.
Eκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» ανέφερε ο Macron, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες, είναι μεγάλης σημασίας τα ζητήματα της ασφάλειας και της ενέργειας.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίες διεκδικούν ολοένα και περισσότερα, για τα οποία η ΕΕ εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα.
Θα ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.
Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα επιτρέψει» είπε ο Macron.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο».
«Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.
Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συνάντησης Macron – Αναστασιάδης θα βρεθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Πυρά Τουρκίας στον Macron: Άκυρες οι δηλώσεις του – Δεν θα οδηγήσουν πουθενά οι απειλές του για κυρώσεις

Πυρά κατά του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η Γαλλία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο και ότι όσοι παραβιάζουν ή απειλούν τον θαλάσσιο χώρο ενός κράτους – μέλους της ΕΕ, θα πρέπει να υφίστανται κυρώσεις, εξαπέλυσε η Τουρκία.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις του Macron είναι άκυρες και ότι οι απειλές περί επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσουν σε κάτι.
Μάλιστα ο Aksoy πήγε και ένα βήμα πιο πέρα, καθώς πέρα από το ότι υποστήριξε πως η Τουρκία δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο, κάλεσε τη Γαλλία «να σταματήσει την αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική».
«Η Γαλλία θα έπρεπε να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι «εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ» στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Των δηλώσεων του Aksoy, είχαν προηγηθεί τόσο η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος ανέφερε ότι η Γαλλία έχασε την ουδετερότητα της και την ευκαιρία να συμβάλλει στη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και του Ibrahim Kalin, συμβούλου του Erdogan σε εκδήλωση του κέντρου μελετών στις Βρυξέλλες ότι «η χρήση της γλώσσας των απειλών περί κυρώσεων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή» και ότι «δεν θα έχει καμία επίπτωση» στην «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας να προωθήσει αυτά που αποκάλεσε «τα εθνικά συμφέροντά της».

Στήριξη Weber (ΕΛΚ) στην Ελλάδα: Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Manfred Weber,  με παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Αναφορικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, ο Weber τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπριοτουρκικό , είναι ευρω-τουρκικό» και επεσήμανε ότι «θα θέλαμε να τονίσουμε παρουσία του κυρίου Michel και της κυρίας von der Leyen ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων».
Κλείνοντας ο κ. Weber ανέφερε ότι «βεβαίως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα».

Η Ρωσία προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η ρωσική κυβέρνηση, καλώντας όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα 23/7 η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά και με αγωνία μια ακόμη αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είμαστε υπέρμαχοι της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Maria Zakharova όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της Μόσχας για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει συνάψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία προτρέπει «την αποφυγή κακοσχεδιασμένων ενεργειών» και την επίλυση των αναδυόμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Το Καστελόριζο έχει ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως κάθε ηπειρωτική περιοχή

Τη θέση ότι το Καστελόριζο έχει ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος έδωσε το παρών στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικάνος πρέσβης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του State Department για τα «αμφισβητούμενα ύδατα».
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα» τόνισε ο Αμερικάνος πρέσβης, ο οποίος έκανε λόγο για «σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Τηλεφωνική επικοινωνία με το πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi, είχε χθες 23/7 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών  προκλήσεων, με αφορμή την Εθνική Εορτή της Αιγύπτου.
Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση της χώρας του για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης περιορισμού των παράνομων ξένων επεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων

Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπαίνει το Καστελόριζο, καθώς η γείτονα χώρα εξέδωσε νέα Navtex για την περιοχή για δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων.
Μάλιστα, το militaire.gr αναφέρει πως η Navtex έχει προγραμματιστεί για τις 18 Αυγούστου και οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε μία περιοχή πάρα πολύ κοντά στο Καστελόριζο.
Δείτε τη νέα Navtex:
NAVTEX 0982/20
MEDITERRANEAN SEA
1. NAVY ROCKET TEST FIRINGS, ON 18 AUG 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:
35 37.00 N – 030 00.00 E
35 37.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 00.00 E
THIS AREA IS VERY DANGEROUS TO NAVIGATION.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181600Z AUG 20.
Image
Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX

Τη θέση ότι η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex παραμένει σταθερή διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Την παρακολοθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο».
«Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν επικοινωνία Μητσοτάκη-Trump, τόνισε ότι οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού ανακοινώνονται όταν πραγματοποιούνται.

Kalin (εκπρόσωπος Erdogan): Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας - Είμαστε έτοιμοι για διάλογο

Την άποψη ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική σε σχέση με τις κινήσεις του Oruc Reis, εξέφρασε ο Ιbrahim Kalin, εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan και επικεφαλής σύμβουλος του, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών EPC (European Policy Center), υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο σχετικά με όλα τα ζητήματα.
«Οι Έλληνες αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση.
Δεν θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Kalin, όπως μεταδίδει ο Alpha News της Κύπρου.
Όπως τόνισε ο Ibrahim Kalin, «η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό.
Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά.
Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα.
Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών.
Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Erdogan.
«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες,  όλα μέρος των συζητήσεων», ξεκαθάρισε.

Παναγιωτόπουλος (υπ. Άμυνας): Το πρόβλημα είναι η Τουρκία

Τη θέση ότι το πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι η Τουρκία διατύπωσε ο υπ.Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
«Μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το State Department στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία.
Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης