Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις διεθνείς αγορές εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ΗΠΑ - Κίνας - Στο -1,4% ο DAX, τα futures της Wall -0,6% - Sell off στην Κίνα

Πτώση στις διεθνείς αγορές εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ΗΠΑ - Κίνας - Στο -1,4% ο DAX, τα futures της Wall -0,6% - Sell off στην Κίνα
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,3%, με τον κλάδο των microchip να δέχεται ισχυρό πλήγμα
Πιέσεις προκαλεί στα διεθνή χρηματιστήρια η κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ - Κίνας, με το Πεκίνο να προχωρά σε αντίποινα, ζητώντας από την Ουάσινγκτον να κλείσει το προξενείο στην πόλη Τσενγκτού, σε απάντηση της εντολής για «λουκέτο» στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Ωστόσο, η ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, περίορισε τις απώλειες στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν έως -0,6%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 27,9 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 1,4% στις 12.920 μονάδεες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,8% στις 6.158 μονάδες.
Στις 4.976 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 1,1%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,1% στις 20.220 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 1,2% στις 7.294 μονάδες.
Image

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,3%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και ένα μήνα, καταγράφοντας απώλειες σε εβδομαδιαία βάση.
Ο κλάδος των microchips δέχεται ισχυρό πλήγμα, μετά την προειδοποίηση της Intel για μείωση της παραγωγής.
Η μετοχή της Infineon Technologies υποχωρεί 3% και της ASML σημειώνει πτώση 4,3%.
Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας φυσικού αερίου Centrica σημειώνει ράλι 30%, παρά τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη α΄εξαμήνου, καθώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της για πώληση της Direct Energy στην NRG Energy, έναντι 3,63 δισ. δολ.
Το ευρώ κινείτο στα 1,16020 δολ., κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2018.
Το κινεζικό γουάν, που αποτελεί βαρόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων, οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων τριών μηνών.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,9%.
Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό.
Το πολύτιμο μέταλλο διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 1.894,23 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του εδώ και πάνω από τρεις μήνες, ενώ παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ανέκαμψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, με τον σύνθετο δείκτη  της HIS Markit να επιστρέφει πάνω από τις 50 μονάδες, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (ΡΜΙ) ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο από 48,5 τον Ιούνιο του 2020, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ο PMI Υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 55,1 μονάδες από 48,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε στις 51,5 μονάδες από 47,4 μονάδες.
Στη Γερμανία η μεταποιητική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε τον Ιούλιο, αποφεύγοντας την ύφεση για πρώτη φορά εδώ και 19 μήνες, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Ο δείκτης flash PMI ενισχύθηκε στις 50 μονάδες τον Ιούλιο, από 45,2 μονάδες τον Ιούνιο.
Ο δείκτης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 48 μονάδες.
Στη Γαλλία ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 57,6 μονάδες τον Ιούλιο από 51,7 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο στις 53,5 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με τον IHS Markit η οικονομία της Γαλλίας εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης, μετά το lockdown.

Στο κόκκινο οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας - Αντίποινα από το Πεκίνο, εντολή να κλείσει αμερικανικό προξενείο

Διαρκώς επιδεινούμενες είναι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας καθώς μετά την πολύμηνη εμπορική αντιπαράθεση τους, πλέον έχει ξεσπάσει και διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Μετά τη διορία των 72 ωρών που είχε δώσει την περασμένη Τετάρτη (και που λήγει σήμερα Παρασκευή 24/7) η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο προκειμένου να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον με την κατηγορία της κατασκοπίας και μετά την προειδοποίηση του προέδρου Trump ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλα κλεισίματα διπλωματικών αποστολών της Κίνας στο αμερικανικό έδαφος, η Κίνα πέρασε σήμερα 24/7 στην αντεπίθεση.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο έδωσε εντολή να κλείσει το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη μεγαλούπολη Chengdu που βρίσκεται στην επαρχία Sichuan, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.
«Η απόφαση των ΗΠΑ συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των όρων των προξενικών σχέσεων Κίνας -  ΗΠΑ.
Αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε την αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα για την απόφαση του να ανακαλέσει τη συγκατάθεση του για τη λειτουργία του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Chengdu» αναφέρει σε ανακοίνωση του το κινεζικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «νόμιμη και αναγκαία αντίδραση στα παράλογα μέτρα των ΗΠΑ».
Αν και στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ δεν αναφέρεται κάποια προθεσμία για το κλείσιμο του προξενείου, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times αναφέρει πως έχει δοθεί διορία 72 ωρών, δηλαδή έως την ερχόμενη Δευτέρα 27/7.
Σημειώνεται πως το αμερικανικό προξενείο ιδρύθηκε το 1985 στην Chengdu και καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα ενώ συνολικά οι ΗΠΑ διαθέτουν πέντε προξενεία σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Ανεξέλεγκτη η πανδημία του κορωνοϊού

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των νέων μολύνσεων, τη στιγμή που το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του 2021.
Στο επίκεντρο της επιδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται η αμερικανική ήπειρος.
Στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.100, ο ιός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 16 ημέρες οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, καθώς στις 8/7 οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει 3 εκατομμύρια κρούσματα και μόλις χθες 23/7 ανακοίνωσαν πως αυτά ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η διασπορά του ιού δεν έχει προηγούμενο.
Ενδεικτικό του ρυθμού εξάπλωσης του ιού είναι ότι αν και χρειάστηκαν 15 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας για να φτάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 8 ημέρες για να εκτοξευτούν τα 13 εκατομμύρια κρούσματα σε 15 εκατομμύρια!
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ θυμάτων και κρουσμάτων, στο κόκκινο είναι η Ινδία ενώ ανησυχία διατυπώνεται για την εξέλιξη της επιδημίας σε Αφρική, νότια Ευρώπη και Βαλκάνια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 633.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 8,8 εκατομμύρια.

Sell off στην Κίνα

Sell off σημείωσαν οι κινεζικές μετοχές, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τις ΗΠΑ.
Ο Shanghai Composite υποχώρησε 3,8% στις 3.196 μονάδες. ενώ ο Shenzhen σημείωσε «βουτιά» 5,02%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε 2,5% στις 24.633 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχωρεί 0,64%.
Ο δείκτης Sensex στη Βομβάη σημείωσε πτώση 0,75% στις 37.856 μονάδες.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 6.024 μονάδες.
Κλειστό λόγω αργίας παρέμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης