Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σταθερή η κατάσταση των σκανδιναβικών τραπεζών, διαχειρίσιμος ο πιστωτικός κίνδυνος

DBRS: Σταθερή η κατάσταση των σκανδιναβικών τραπεζών, διαχειρίσιμος ο πιστωτικός κίνδυνος
Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι μεγάλες σκανδιναβικές τράπεζες παρουσίασαν διαχειρίσιμα επίπεδα προβλέψεων έναντι επισφαλειών
Σχόλιο για τα αποτελέσματα των μεγάλων σκανδιναβικών τραπεζών αναφορικά με το β’ τρίμηνο του 2020 δημοσίευσε ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι μεγάλες σκανδιναβικές τράπεζες παρουσίασαν διαχειρίσιμα επίπεδα προβλέψεων έναντι επισφαλειών.
Όπως σημειώνει, παρά την πίεση για μεγαλύτερα έσοδα, οι σκανδιναβικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς που επιφέρει ο πιστωτικός κίνδυνος.
Ωστόσο, σημαντικός παράγοντας αστάθειας παραμένουν οι τιμές των πετρελαιοειδών, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σε γενικές γραμμές, το σχόλιο της DBRS Morningstar αναφέρει:
-Οι προβλέψεις για δανειακές ζημίες (LLP) το β’ τρίμηνο του 2020 εξακολουθούν να είναι διαχειρίσιμες για τις μεγάλες σκανδιναβικές τράπεζες, με τον δείκτη κέρδη προ φόρων προς επισφάλειες να ανέρχεται σε 28,7%, από 53,7% το α’ τρίμηνο του 2020.
-Η πίεση στα έσοδα, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, είναι αυξημένη.
Τα έσοδα από προμήθειες έχουν επηρεαστεί και από τους μειωμένους όγκους των συναλλαγών λόγω lockdown.
Ωστόσο, οι μεγάλες σκανδιναβικές τράπεζες παρουσιάζουν επαρκή αποτελέσματα και ικανότητα διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου.
-Κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αξίες και εταιρείες συνδεόμενες με το πετρέλαιο, καθώς έχουν επηρεαστεί από την αστάθεια των τιμών.
Η DBRS Morningstar θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ικανότητα των μεγάλων σκανδιναβικών τραπεζών να παράγουν κέρδη σε συγκεκριμένο εύρος επιτοκίων, αλλά και τη δυνατότητά τους να απορροφούν πιστωτικό κόστος, που είναι πιθανό να αυξηθεί άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης