Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οι πιστοί συρρέουν στην Αγία Σοφία και οι επενδυτές στην έξοδο από την Τουρκία

WSJ: Οι πιστοί συρρέουν στην Αγία Σοφία και οι επενδυτές στην έξοδο από την Τουρκία
Το φαίνεσθαι της εικόνας που θέλει να προβάλει ο Erdogan και το... είναι της οικονομίας που θέλει να κρύψει
Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από την Κωνσταντινούπολη σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου, είναι της αθρόας προσέλευσης δεκάδων χιλιάδων πιστών στην πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί πλέον.
Ωστόσο, η εικόνα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν είναι η πραγματική από την Τουρκία και κρύβει την δυσάρεστη πραγματικότητα της οικονομίας, που θέλει απεγνωσμένα να κρύψει ο Τούρκος ηγέτης: πως πολλοί πιστοί μεν, συρρέουν στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, αλλά πολλοί είναι οι επενδυτές στην... έξοδο από την τουρκική αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι πιστοί δεν ανήλθαν στον αριθμό που θα ήθελε ο Recep Tayyip Erdogan, ενώ πολλοί ήταν και οι ηγέτες που προσκλήθηκαν αλλά... γύρισαν την πλάτη τους στον σουλτάνο Erdogan και δεν προσήλθαν για να προσευχηθούν μαζί του, ενώ είναι πλέον σε όλους σαφές ότι ο Τούρκος ηγέτης δημιουργεί γεγονότα ηχηρά και φιέστες - πυροτεχνήματα για να αποπροσανατολήσει από την ραγδαία επιδεινούμενη τουρκική οικονομία.
Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Wall Street Journal διεθνείς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων εγκαταλείπουν μαζικά την τουρκική αγορά ομολόγων, αφού το μερίδιό τους, κατέρρευσε στο 5%, από 33% που ήταν το 2013, μετά την απόσυρση περισσότερων από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που συνιστά την πιο βίαιη έξοδο επενδυτών στην ιστορία της χώρας.
Κύρια αιτία για την παρούσα μαζική έξοδο, είναι η μείωση των επιτοκίων κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού, κατ'εντολήν Erdogan, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως κάποιος που μετατρέπει συνάλλαγμα σε λίρες για να αγοράσει τουρκικά ομόλογα αυτομάτως χάνει.
Αυτή η έξοδος των επενδυτών, αναπόφευκτα επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση της υπερχρεωμένης τουρκικής οικονομίας, που έχει ανάγκη το / και εξάρτηση από το, ξένο συνάλλαγμα, ιδιαίτερα μετά το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε ο τουρισμός της γείτονος χώρας, λόγω κορωνοϊού.
Στην ουσία η απουσία τουριστών έχει εκμηδενίσει τα νέα έσοδα.
Οι κινήσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος πρόεδρος για να σταματήσει την υποτίμηση του νομίσματος και να συγκρατήσει την ισοτιμία έχουν αποτύχει: είτε αγοράζοντας τουρκικές λίρες με σκληρό νόμισμα, είτε απλώνοντας το μακρύ «κρατικό χέρι» στα διαθέσιμα των εμπορικών τραπεζών, είτε απαγορεύσεις στις αναλήψεις, στο εμπόριο συναλλάγματος κλπ, και το αποτέλεσμα ήταν από την αρχή του 2020, η τουρκική λίρα να έχει χάσει το 13% της αξίας της.
Τελευταίο αποκούμπι, ο δανεισμός, και μάλιστα, σε σημείο... υπερβολής που διογκώνει μήνα - μήνα τα ελλείμματα, κάνοντας τον κίνδυνο κάλυψής του να κρέμεται σε μια κλωστή, και την οικονομία να φλερτάρει με την κατάρρευση, ένα φλερτ έντονο και επίμονο αφού το ρίσκο κάλυψής του είναι υψηλό, συνυπάρχοντας με τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Erdogan με τις προκλητικές πολεμικές κινήσεις του.
Και είναι αυτές οι κινήσεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα για τους επενδυτές που προτιμούν πιο ήρεμα νερά πλεύσης για τα κεφάλαιά τους.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης