Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι οινοποιοί της Ιταλίας… περνούν μια κρίση που ξεκίνησε το 2019 και εντάθηκε το 2020

Οι οινοποιοί της Ιταλίας… περνούν μια κρίση που ξεκίνησε το 2019 και εντάθηκε το 2020
Η Ιταλία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη καλλιέργεια αμπελιών στον κόσμο.
Οι οινοποιοί της Ιταλίας είχαν ήδη μια δύσκολη χρονιά το 2019, αντιμέτωποι με πλημμύρες, καύσωνα και καταιγίδες.
Το lockdown στην Ιταλία οδήγησε στο κλείσιμο των εστιατορίων και μπαρ οπότε εύλογα σημειώθηκε πτώση στην κατανάλωση κρασιών.
Αν και η ζωή επιστρέφει στα φυσιολογικό επίπεδο, προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά για τους οινοπαραγωγούς της Ιταλίας.
«Συνολικά, το εγγύς μέλλον για τους Ιταλούς οινοπαραγωγούς δεν φαίνεται πολύ αισιόδοξο αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNBC ο Daniel Mettyear, διευθυντής έρευνας της IWSR Drinks Market Analysis.
«Κατ 'αρχάς, η Ιταλική αγορά έχει πληγεί πολύ από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού και της επακόλουθης περιόδου καραντίνας.
Πάνω από το 50% της κατανάλωσης κρασιού στην Ιταλία πραγματοποιείται σε μπαρ και εστιατόρια και υπάρχει έως και 15% ακόμη σε μικρότερα καταστήματα της γειτονιάς που όλα έμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια της μεγάλης περιόδου καραντίνας.
Η Ιταλία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη καλλιέργεια αμπελιών στον κόσμο.
Και όπως άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί, είδε τα επίπεδα παραγωγής κρασιού να υποχωρούν ειδικά το 2019, η παραγωγή στη χώρα μειώθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το 2018.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2019 μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2018, σε 258 έως 267 εκατομμύρια εκατόλιτρα και επέστρεψε στο μέσο επίπεδο των τελευταίων ετών μετά από μια «εξαιρετικά υψηλή παραγωγή κρασιού» του 2018.
Οι εκτιμήσεις για την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία (οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής κρασιού της ΕΕ) οφείλονται κυρίως σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ιδίως σε μια πολύ κρύα και βροχερή άνοιξη που ακολουθείται από ένα εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι ως ήταν το 2019.
Τώρα, μετά την κρίση του κορωνοιού, οι οινοποιοί αναμένεται να πληγούν ακόμη περισσότερο, ειδικά στην Ιταλία που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η IWSR προβλέπει ότι οι όγκοι των ιταλικών κρασιών θα μειωθούν κατά 9,54% και ότι οι όγκοι των ιταλικών αφρωδών οίνων θα μειωθούν κατά 16,86% το 2020, λόγω της υψηλής διψήφιας πτώσης στις περισσότερες βασικές αγορές.
Παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, «οποιαδήποτε αύξηση της κατανάλωσης μέσω των σούπερ μάρκετ θα μειωθεί περαιτέρω», σημείωσε η IWSR, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές για τους εξαγωγείς οίνου παγκοσμίως είναι τώρα μικτές για το 2020 .
«Στο μέτωπο των εξαγωγών, ενώ ορισμένες βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς περιμένουν σχετικά ήπιες μειώσεις και ορισμένες ακόμη περιμένουν ανάπτυξη (π.χ. Σουηδία και αφρώδες κρασί στη Γαλλία, την Αυστραλία και το Μεξικό) η συνολική προσδοκία είναι σημαντική πτώση καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής επίπτωσης που θα προκύψουν και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της ζήτησης κρασιού», δήλωσε ο Mettyear του IWSR.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης