Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά τη διεθνή κατακραυγή για την Αγία Σοφία, κρίσιμες οι επόμενες ημέρες.... ο Erdogan εκβιάζει με «Oruc Reis» στο Καστελόριζο

Μετά τη διεθνή κατακραυγή για την Αγία Σοφία, κρίσιμες οι επόμενες ημέρες.... ο Erdogan εκβιάζει με «Oruc Reis» στο Καστελόριζο
Kρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την απειλή του Τούρκου προέδρου να βγει το «Oruc Reis» στα νερά του Καστελόριζου
Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων με την ένταση στο Αιγαίο που συντηρεί η Άγκυρα και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί γιορτάστηκε η 46η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το οποίο λειτούργησε την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, βρέθηκε στο επίκεντρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου να κάνει λόγο για κίνηση που προσβάλλει βάναυσα την πολιτισμένη ανθρωπότητα.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας για την υπεράσπιση της πατρίδας και τον σεβασμό στη Δημοκρατία ενώ επισήμανε την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Σε ότι αφορά την προκλητική κίνηση του Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, δήλωσε με έμφαση πως ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι θα μειώσουν την παγκόσμια ακτινοβολία του μνημείου.
Την ίδια ώρα, η φιέστα που οργάνωσε ο Erdogan στην Αγία Σοφία, προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.
Παγκόσμιοι ηγέτες έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη φιέστα του Τούρκου προέδρου και τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας ενώ αναλυτές κάνουν λόγο για προκλητικό σόου με στόχο να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη.
Ενδεικτικό της διεθνούς κατακραυγής είναι και τα δημοσιεύματα στον τύπο παγκοσμίως με την γερμανική Berliner Zeitung να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «αντί θριάμβου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του Erdogan.
Θυμίζει την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκβιάσει την περασμένη άνοιξη την ΕΕ με ένα τεχνητό προσφυγικό κύμα».
Σε αυτό το σκηνικό, πάντως, το «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια αναμένοντας εντολές ενώ ο τουρκικός στόλος βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο κοντά στα μικρασιατικά παράλια.
Η παράνομη NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι 2 Αυγούστου και κατά συνέπεια η Ελλάδα παραμένει σε ετοιμότητα με την κυβέρνηση να δηλώνει ψυχραιμία και ότι παρακολουθεί τις κινήσεις της άλλης πλευράς και κάνει ανάλογες κινήσεις και ανάλογη προετοιμασία.
Το πολεμικό ναυτικό βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο με στρατιωτικούς κύκλους να ξεκαθαρίζουν τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, επισημαίνοντας πως εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει όσα εξαγγέλθηκαν μέσω NAVTEX θα φέρει ακέραια και κατ αποκλειστικότητα την ευθύνη για ότι επακολουθήσει.
Την εκτίμησή του πάντως, ότι η Τουρκία δεν θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο εξέφρασε ο σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Κυριακή, θα είναι κρίσιμες και μένει να δούμε αν η Άγκυρα μετά τη διεθνή κατακραυγή θα λάβει τα μηνύματα και δεν θα πραγματοποιήσει και την απειλή, να βγει το «Oruc Reis» στα νερά του Καστελόριζου προκειμένου να αποφύγει πιθανές κυρώσεις και αυστηρά μέτρα που προαναγγέλλουν πλέον πάρα πολλοί ηγέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης