Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ομιχλώδης στρατηγική - Μήνυμα Erdogan προς Ελλάδα «πεδίο δράσης» ή διαπραγματεύσεις, αποσύρει τουρκικά πλοία... αλλά το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες

Ομιχλώδης στρατηγική - Μήνυμα Erdogan προς Ελλάδα «πεδίο δράσης» ή διαπραγματεύσεις, αποσύρει τουρκικά πλοία... αλλά το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες
Με εμπρηστικές δηλώσεις συντηρεί την ένταση η τουρκική ηγεσία... αλλά τάσεις αποκλιμάκωσης παρατηρούνται στο Αιγαίο
(upd9) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του Αιγαίου καθώς με νέο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan προτρέπει την Ελλάδα ή να έρθει στο πεδίο της μάχης ή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή μετά το προκλητικό show στην Αγία Σοφία που την μετέτρεψε σε τζαμί από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την Παρασκευή 24/7/2020... επιχειρησιακά αποκλιμακώνει την ένταση καθώς αποσύρονται σταδιακά τα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο. 
Όμως το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis της Τουρκίας φαίνεται ότι ξεκίνησε σεισμικές έρευνες σε τουρκικά και διεθνή χωρικά ύδατα.

Ομιχλώδης στρατηγική

Ενώ πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνουν την απόσυρση των συνολικά 30 τουρκικών πολεμικών πλοίων, ο Tayyip Erdogan καλούσε την Ελλάδα να επιλέξει μεταξύ διαπραγματεύσεων και πεδίου δράσης.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ , Hami Aksoy με ιταμό τρόπο απείλησε εκ νέου τη χώρα μας ενώ η τουρκική ηγεσία αλλάζει τους σχεδιασμούς της για την Αγία Σοφία, την οποία θα διατηρήσει ανοιχτή για προσευχή. Την ίδια ώρα μέσω ΗΠΑ η Τουρκία ανακοίνωνε πως το Oruc Reis ξεκινούσε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, μόνο που μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (25/7/2020) παρέμενε στην Αττάλεια!

Σταδιακή απόσυρση τουρκικών πλοίων

H σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.
H ένταση που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Εξάλλου, το τουρκικό ερευνητικό παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά της Αττάλειας και δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια από την έκδοση της NAVTEX και μετά.
Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Τάσεις σταθεροποίησης της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είχε διαπιστώσει και νωρίτερα η Ελλάδα καθώς η Τουρκία παρά την προσχεδιασμένη ένταση, δεν έχει προβεί σε άλλες κινήσεις που υποδηλώνουν θερμό επεισόδιο.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει και εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με διαδοχικές NAVTEX τις οποίες χορήγησε η Κύπρος με αποτέλεσμα ο ρωσικός Στόλος να ενισχύει την παρουσία του στην θαλάσσια περιροχή μεταξύ Καστελόριζου έως τις ακτές της Συρίας.

Παιχνίδια με το Oruc Reis

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που μέχρι τώρα βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της, Αττάλειας, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου (25/7/2020) σεισμικές έρευνες, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter.

Image
«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας.
Πάντως σύμφωνα με το marinetraffic.com έως τις 20:47 το βράδυ του Σαββάτου (25/7/2020) το πλοίο βρισκόταν ακόμα στην Αττάλεια.
Εξάλλου η εν λόγω πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων.
Image

Erdogan: Διαπραγματεύσεις ή πεδίο μάχης

Ωμός εκβιασμός σε προκλητικά απειλητικούς τόνους από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan προς την Ελλάδα.
«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα.
Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο.
Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια δρόμου στην Αμάσια το Σάββατο (25/7/2020).
«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός.
Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα»  συνέχισε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες η αιτία που κάποιες χώρες προκαλούν «μεγάλο θόρυβο, δεν είναι η Αγία Σοφία και η ανατολική Μεσόγειος αλλά στην πραγματικότητα το τουρκικό έθνος και η παρουσία των μουσουλμάνων σε αυτή την περιοχή», ισχυρίστηκε.
Για την εξωτερική πολιτική της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης ζουν σε ψευδαισθήσεις

Νωρίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ HamI Aksoy χαρακτήρισε την Ελλάδα το «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης».
«Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης συνεχίζουν να ζουν σε ψευδαισθήσεις.

Να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, (η Ελλάδα) το οποίο βλέπει εδώ και 567 χρόνια, αλλά και να θυμάται τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν σεβάστηκαν την τουρκική σημαία», δήλωσε προκλητικά ο Aksoy  σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις διεθνείς αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση επειδή «επέτρεψε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη» στη διάρκεια διαδηλώσεων.
Τέλος ο Aksoy αναφέρθηκε και στη «μουσουλμανική - τουρκική μειονότητα στη Θράκη», όπως τη χαρακτηρίζει, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν πολλές παραβιάσεις στα δικαιώματά τους.

Η απάντηση της Αθήνας

Σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για «το όνειρο της Ελλάδας να αναβιώσει το Βυζάντιο έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για παραλήρημα της Τουρκίας.
Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».

Νέα πρόκληση Erdogan στην Αγία Σοφία

Να μένει ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο το «τέμενος της Αγίας Σοφίας» ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, όπως αποκάλυψε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya.
«Ο πρόεδρός μας έδωσε εντολή να είναι ανοιχτή η Αγιά Σοφιά 24 ώρες το 24ωρο για προσευχή, αρχής γενομένης από σήμερα.
Το τζαμί Αγία Σοφιά θα είναι πάντα ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον πρόεδρό μας» έγραψε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.
Συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του Erdogan μέσα από την Αγιά Σοφία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι αρχικοί σχεδιασμοί της τουρκικής ηγεσίας προέβλεπαν να κλείσει για έξι μήνες η Αγία Σοφία ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες της μετατροπής της σε τέμενος.

Image
Προς σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αιγαίο


Τάσεις σταθεροποίησης της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπει η Ελλάδα καθώς η Τουρκία παρά την προσχεδιασμένη ένταση, δεν έχει προβεί σε άλλες κινήσεις που υποδηλώνουν θερμό επεισόδιο.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει και εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με διαδοχικές NAVTEX τις οποίες χορήγησε η Κύπρος ο ρωσικός Στόλος ενισχύει την παρουσία του στην θαλάσσια περιροχή μεταξύ Καστελόριζου έως τις ακτές της Συρίας.
Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει τις σοβαρές εξελίξεις με ψυχραιμία παρακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία κλιμάκωσε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αυξάνοντας τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια, την ώρα που το σεισμογραφικό Oruc Reis ήταν έτοιμο να αποπλεύσει με κατεύθυνση νότια του Καστελόριζου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τάση αποκλιμάκωσης μετά το μπαράζ των διεθνών παρεμβάσεων, ωστόσο παραμένει σε επιφυλακή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλου.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν την στρατηγική Πόντιου Πιλάτου καθώς η Γερουσία υπερψήφισε με 86 ψήφους έναντι 14 κατά το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2021, ωστόσο από το κείμενο απουσίαζε η παράγραφος που είχε εγκριθεί από τη Βουλή και ζητά από τον πρόεδρο Trump να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για την αγορά των S-400.
H τροπολογία που υπέβαλε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιμ Ρις απορρίφθηκε από την πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος έχει αποτρέψει αρκετά νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας να έρθουν στην Γερουσία.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περιοχή νότια του Καστελόριζου με δύο NAVTEX,  προκαλώντας μεγάλη ένταση αλλά και μπαράζ παρεμβάσεων Ευρωπαίων πολιτικών, αξιωματούχων αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ζητούν άμεσα εκτόνωση της έντασης.
Ταυτόχρονα το τουρκικό Πολεμικό ναυτικό, μεταξύ του Ακσάζ που υπάρχει ναύσταθμος, της Αλικαρνασσού και νότια μέχρι 60 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης διατηρεί δύναμη 30 πλοίων και υποβρυχίων.
Επίσης το Oruc Reis, το τουρκικό σεισμογραφικό σχεδιάζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ τα τουρκικά δελτία παρουσιάζουν μέχρι και πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει το πλοίο.
Η «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά το Oruc Reis είναι να μην ακουμπήσουν τα καλώδια την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, αν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα φέρει ακέραιη και κατ' αποκλειστικότητα την ευθύνη για ότι ακολουθήσει.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Αγία Σοφία που μετατράπηκε εκ νέου σε Τζαμί θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή, εξέλιξη που αποτελεί πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο και τους Χριστιανούς.
Η Τουρκία με πολιτικούς όρους μιλάει για αποκλιμάκωση αλλά στρατιωτικά κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, με την ανησυχία να είναι έκδιση για κορύφωση των προκλήσεων σήμερα 24 Ιουλίου, καθώς δεν αποκλείεται ο πρόεδρος Erdogan να συνδυάσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με τον απόπλου του Oruc Reis.
Επίσης η 24η Ιουλίου είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Erdogan θεωρεί αποτυχία του Κeman Ataturk.
Εν τω μεταξύ σημειώθηκαν νέες παρεμβάσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (State Department), τον Γάλλο Πρόεδρο Macron και τον Josep Borrell, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρέμβαση Ρωσίας με διαδοχικές VAVTEX
 
Η εμπλοκή της Ρωσίας το προσεχές διάστημα στην θαλάσσια ζώνη μεταξύ Καστελόριζου και ακτών της Συρίας θα οδηγήσει στην περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα με διαδοχικές NAVTEX τις οποίες χορήγησε η Κύπρος μετά από αίτημα της Ρωσίας μεταξύ της ζώνης του Καστελόριζου και ακτών της Συρίας, δηλαδή σε μια ζώνη που υπάρχει και η αντίστοιχη τουρκσική NAVTEX.
Ο ρωσικός στόχος στις 18 με 20 Αυγούστου έχει δεσμεύσει την περιοχή έξω από το Καστελόριζο για ασκήσεις με πυραύλους.
Οι τούρκοι ενοχλήθηκαν και απάντησαν με NAVTEX για εκτοξεύσεις ρουκετών του τουρκικού Ναυτικού στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Η Ρωσία επανήλθε και δέσμευσε μία μεγάλη περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο (Κατεχόμενα) και τη Συρία για ασκήσεις ίδιου τύπου του ρωσικού Ναυτικού, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου.

Η τελευταία NAVTEX της Λευκωσίας:
LIST OF NAVTEX MESSAGES, LAST UPDATE ON 24 14:00 UTC JULY 2020

ZCZC MA49
231000 UTC JULY 2020
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
NAV WRNG 269/20
NAVY EXERCISES (ROCKET TEST FIRINGS) WILL TAKE PLACE
IN AREAS BOUNDED BY THE FOLLOWING DATES AND COORDINATES:

AREA A
ΟΝ 18 AUG 2020, BETWEEN 06:00-15:00 UTC
35-37.000N, 030-00.000E
35-37.000N, 030-31.000E
35-16.000N, 030-31.000E
35-16.000N, 030-00.000E

AREA B
ΟΝ 06, 14 AND 27 AUG 2020, BETWEEN 06:00-15:00 UTC
35-40.00N, 035-00.00E
35-40.00N, 035-20.00E
34-40.00N, 035-36.00E
34-43.00N, 034-40.00E

Διακόπουλος (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μητσοτάκη): Αποκλείεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Τη θέση ότι αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία διατύπωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τάση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Διακόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που διατηρεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
«Δεν είναι εύκολο να της κάνεις bullying και να πετύχεις» υπογράμμισε ο κ.Διακόπουλος, αναφέροντας ότι με την Άγκυρα πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi αλλά με όρους και πλαίσιο που έχει με σαφήνεια θέσει η Αθήνα.
«Το πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι όροι η καλή γειτονία.
Και το ‘χουμε πει πολλές φορές, ότι δε συζητάμε υπό πίεση και υπό πειθαναγκασμό» υποστήριξε ο κ.Διακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως όσο ισχύει η τουρκική Navtex και όσο τα τουρκικά πλοία, αν και βρίσκονται στις τουρκικές ακτές δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, «είμαστε σε επιφυλακή».
Ερωτηθείς αν σε αυτή την τάση αποκλιμάκωσης συνέβαλε η αποφασιστικότητα της Αθήνας ή οι διεθνείς δηλώσεις στήριξης της Ελλάδος, από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, ο κ.Διακόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για συνδυασμό των πολιτικών πιέσεων από το διεθνές σύστημα αλλά και της ελληνικής αποφασιστικότητας.
«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε η Navtex.
Ένα μεγάλο μπράβο στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο κ.Διακόπουλος, επισημαίνοντας ότι βγήκαν αμέσως όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία «και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ετοιμότητα».
Ιδιαίτερα για το Βερολίνο, ο κ. Διακόπουλος είπε πως αν και δεν ζήτησε η Ελλάδα την παρέμβαση της κας. Μέρκελ, εκείνη έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση.
Ο κ.Διακόπουλος χαρακτήρισε σωτήρια, την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατέκριναν».
Εξήγησε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.
Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο κ.Διακόπουλος είπε ότι το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.
«Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία.
Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε τη συμφωνία.
Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς», είπε ο κ. Διακόπουλος, τονίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από 10 χρόνια κρίσης χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου, συντήρηση του παλαιού που γίνεται σε ένα βαθμό και «κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε και για την αγορά νέων πλοίων».
«Όλα αυτά όμως θα ‘ρθουν και σε συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης», τόνισε ο κ. Διακόπουλος επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από 10 χρόνια κρίσης, κορωνοϊό, την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους αλλά και δημοσιονομική στενότητα.
«Όλα θα γίνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνονται οι εξοπλισμοί εις βάρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αυτά τα δυο πρέπει να πηγαίνουν μαζί» τόνισε ο κ.Διακόπουλος.
Για τις προσβάσεις της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πρόεδρο Τραμπ, «εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί».
Από κει και πέρα επεσήμανε ότι Ελλάδα – ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης.

Μπαράζ παρεμβάσεων από ξένους αξιωματούχους 

Πιο συγκεκριμένα να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί την Τουρκία το State Department μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εξωτερικών Philip Rieker, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, με μήνυμά του στα ελληνικά, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους».
Ταυτόχρονμα η έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε στο επικέντρο της συνομιλίας του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
«Σε συνέχεια της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησα με τον Mevlut Cavusoglu» έγραψε ο Josep Borrell στο Twitter.
Ο κ. Borrell σημειώνει τα εξής: «συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και σε συνάντηση πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών-Gymnich».
Ακόμη προσέθεσε ότι με τον Cavusoglu συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εκεχειρία της Λιβύης στο «πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Erdogan κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο.  
Παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Γερμανία περί αποκλιμάκωσης της κρίσης μετά την παρέμβαση της καγκελαρίου Merkel, η Tουρκία επιμένει στις προκλήσεις, διαμηνύοντας ότι θα υπερασπιστεί το δίκαιο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο,  σε συνεργασία με την Κύπρο, προκειμένου να διεθνοποιήσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, έχοντας ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Image

Παρέμβαση ΗΠΑ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο έστειλε εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μάλιστα, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ αλλάζει τη φρασεολογία σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση, καθώς δεν κάνει λόγο για «αμφισβητούμενη (disputed) περιοχή» αλλά για περιοχές στις οποίες αξιώνουν δικαιοδοσία η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία (assert jurisdiction).
Ανησυχούμε για δράσεις οι οποίες είναι προκλητικές και προκαλούν εντάσεις στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο στρατηγικό χώρο, θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει και στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον, και έχει σταλεί και από αλλού στην Ευρώπη, καλώντας τις τουρκικές αρχές να απέχουν από επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα», αναφέρει το State Department.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης