Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία απορρίπτει τις εκκλήσεις ΗΠΑ – ΕΕ για αποκλιμάκωση ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση

Η Τουρκία απορρίπτει τις εκκλήσεις ΗΠΑ – ΕΕ για αποκλιμάκωση ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση
Η πρόσθετη ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε πόλεμο, εκτιμούν αναλυτές
Λίγες ημέρες αφότου το State Department προειδοποίησε την Τουρκία για τα σχέδια εξερεύνησης και γεώτρησης στα ύδατα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, τα οποία η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει «παράνομα», ΗΠΑ και ΕΕ επιδόθηκαν σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την Άγκυρα από μία τέτοια ενέργεια. 
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει διαμηνύσει ότι «δεν είναι αποδεκτό να παραβιαστεί ή να απειληθεί ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ζήτησε κυρώσεις  σε βάρος της Τουρκίας εάν προχωρήσει.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η Τουρκία ενημέρωσε μέσω της πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον τους Αμερικανούς πως σκοπεύει να προχωρήσει ανεμπόδιστη στην έρευνα γεώτρησης με το πλοίο Oruc Reis στα  ύδατα της ανατολικής Μεσογείου.
«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε η δήλωση του State Department.
Και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι παραβιάζεται σαφώς την κυριαρχία της χώρας που είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της.
Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει όλα τα αιτήματα των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου να υποχωρήσει.
Image
Η Τουρκία απορρίπτει τους «μαξιμαλιστικούς» στόχους της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι στερούνται νομικής βάσης και αγνοούν τη λογική, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Erodgan Ibrahim Kalin.
Η «μαξιμαλιστική» θέση της ελληνικής πλευράς ισχυρίζεται ότι το νησί Καστελόριζο  μόνο 2 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή, αλλά περίπου 580 χλμ. από την ελληνική ηπειρωτική χώρα - «θα πρέπει να έχει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. σχεδόν το ήμισυ του Τουρκικού Κόλπου της Αττάλειας» δήλωσε ο Kalin.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «βρίσκεται εντός των δικαιωμάτων της» εν μέσω της εξερεύνησης και της γεώτρησης φυσικού αερίου.
Image
Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η πρόσθετη ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε πόλεμο.
Ένα τέτοιο σενάριο υπαινίχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt με νέα δήλωσή του.
«Θέλω να επαναλάβω το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, όπως σχέδια για έρευνα για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος ασκούν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο»
σημείωσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης