Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα επιτόκια των τελευταίων ομολογιακών εκδόσεων των εισηγμένων

Τα επιτόκια των τελευταίων ομολογιακών εκδόσεων των εισηγμένων
Οι εταιρείες με χαμηλή μόχλευση και καλές ελεύθερες ταμειακές ροές δανείζονται σημαντικά φθηνότερα έναντι άλλων εταιρειών με υψηλότερη μόχλευση
Με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό της Frigoglass δανείστηκε η ΔΕΗ, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Η ΔΕΗ τιτλοποίησε ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις 90 ημερών ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ προκειμένου  να λάβει 300-350 εκατ. ευρώ τα οποία θα έχουν επιτόκιο 6,8%.
Με επιτόκιο 6,875% είχε δανειστεί το Φεβρουάριο η Frigoglass, όταν άντλησε μέσω ομολογιακής έκδοσης 260 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 η Ελλάκτωρ προχώρησε σε έκδοση High Yield Green Bond ύψους 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο λίγο κάτω από 6,4%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε πρόσφατα έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75% και η Lamda άντλησε 320 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%.
Σημειώνεται πως το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαπραγματεύεται στο ΧΑ κάτω από τις 100 μονάδες διαμορφώνοντας μία καλύτερη απόδοση, ενώ το ομόλογο της Lamda διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τις 100 μονάδες βάσης.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προς διαπραγμάτευση ένα ακόμη ομόλογο το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2024 συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,95%.
Το ομόλογο της Αεροπορίας Αιγαίου έχει επιτόκιο 3,6% είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και λήγει τον Μάρτιο του 2026.
Η Τέρνα Ενεργειακή έχει εκδώσει ομόλογο 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,60% και λήγει τον Οκτώβριο του 2026.
Να σημειωθεί πως ο ΟΤΕ το Σεπτέμβριο του 2019 είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 0,875%.
Τα ΕΛΠΕ την ίδια περίοδο είχαν δανειστεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2% και τιμή διάθεσης 99,41%.
Πρόσφατα (2/7) ολοκληρώθηκε η διάθεση εγγυημένων ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 250 εκατομμυρίων λήξεως 2027 από την Τιτάν, με χαμηλό ετήσιο επιτόκιο 2,75%.
Η Attica Group είχε αντλήσει 175 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%.
Από τα ομόλογα που διαπραγματεύονται στο ΧΑ, της Attica Group έχει τιμή κάτω από 84 μονάδες βάσης και της Aegean 90 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας μία πιο ελκυστική απόδοση για τους υποψήφιους επενδυτές αλλά και ενσωματώνοντας κάποιους κινδύνους που προφανώς εντοπίζουν οι επενδυτές και έχουν να κάνουν με την πορεία της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας.
Είναι προφανές πως η ΔΕΗ δανείστηκε με υψηλό επιτόκιο σε σύγκριση με άλλες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά θα πρέπει να τονιστεί πως αν το επιχειρούσε λίγους μήνες πριν και χωρίς να έχουν παρθεί τα μέτρα από την κυβέρνηση και τη διοίκηση, ίσως να μην μπορούσε καν να δανειστεί.
Επιπλέον πριν από λίγες μέρες άντλησε ομολογιακό 30 εκατ. ευρώ από ελληνική τράπεζα με επιτόκιο τρίμηνο Euribor  συν 4,5%.
Εισηγμένες με μοχλευμένο ισολογισμό δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια έναντι εταιρειών με χαμηλό δανεισμό και υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η εξέλιξη αυτή ωστόσο ευνοεί μόνο τις μεγάλες βιομηχανίες με επίπεδο δανεισμού σε λογικά επίπεδα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης