Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Γεωπολιτικές αναταράξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Γεωπολιτικές αναταράξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Ξαναμπαίνουμε σε περίοδο μεταβλητότητας και αυξημένης εγρήγορσης γεγονός το οποίο διατηρεί το βαθμό επιφυλακτικότητας στην Αγορά
Σκωτσέζικο ντους επεφύλαξε για τους επενδυτές η εβδομάδα που πέρασε.
Τα καλά νέα από τις Βρυξέλες και το κλείσιμο του χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν την θέση τους στην αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η νευρικότητα επανήλθε, ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας αναβαθμίστηκε και τα σενάρια πλέον περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
Φυσικό ήταν η αναλαμπή που ξεκίνησε την Δευτέρα να σβήσει και η εγχώρια Αγορά να αποκοπεί εκ νέου από την τάση των ξένων αγορών.
Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι ότι ξαναμπαίνουμε σε περίοδο μεταβλητότητας και αυξημένης εγρήγορσης γεγονός το οποίο διατηρεί το βαθμό επιφυλακτικότητας στην Αγορά.
Η κατάσταση αυξημένης επιφυλακής δεν αναμένεται να αλλάξει νωρίτερα από τις 2 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία λήγει η Τουρκική NΑVTEX, εκτός αν ενδιάμεσα υπάρξει κάποιου είδους αποκλιμάκωση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδυτές είναι μάλλον απίθανο να αυξήσουν το ρίσκο τους και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κινηθούν επιλεκτικά κατά περίπτωση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εντός της… ανοδικής ΑΟΖ αφού δεν έχει χάσει την επαφή του με την περιοχή στήριξης των 630 μονάδων.
Μάλιστα στην συνεδρίαση της Τετάρτης ο MACD πέρασε θετικός μετά από δύο μήνες απαισιοδοξίας.
Πρακτικά η μεσοπρόθεσμη εικόνα υποδηλώνει συσσώρευση ωστόσο το στρες της τάσης έχει περάσει στους αγοραστές οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν τέταρτη φορά σε ένα μήνα το εν λόγω σημείο στήριξης.
Μετά από κίνηση τριών μηνών σε εύρος 100 μονάδων η σύμπτυξη των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών εφάπτεται σχεδόν με την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη καθιστώντας πλέον δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την βραχυπρόθεσμη πρόθεση της τάσης.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους ταλαντωτές οι οποίοι κινούνται ουδέτερα και χωρίς διάθεση αλλαγής από τα μέσα Ιουνίου και μετά.
Ο Ιούλιος τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι η Αγορά δεν έχει απωλέσει την επαφή της με το κλείσιμο του Ιουνίου (638 μονάδες) η μείωση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ από 67,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο βγάζει μια κόπωση στο ταμπλό.
Συμπερασματικά, η Αγορά δείχνει μετριοπαθή στάση τηρουμένων των ειδησεογραφικών συνθηκών και δεν έχει παρασυρθεί σε πωλήσεις πανικού όπως έχει συμβεί σε άλλες ειδικές συνθήκες στο παρελθόν.
Σε αυτό έχει βοηθήσει και η εποχική συρρίκνωση του τζίρου η οποία δεν βγάζει ένταση στις διακυμάνσεις και μένει να φανεί αν τελικά η περίοδος έως τις 2 Αυγούστου θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο αναμονής.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου ξεκινούν για τις εγχώριες εισηγμένες την ερχόμενη εβδομάδα με την ΕΧΑΕ να ανοίγει την αυλαία τo απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουλίου.
Την ίδια ημέρα οι μετοχές της ΕΛΤΟΝ Χημικά και του ΟΛΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0,04 και 0,538 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα.
Για τους μετόχους του ΟΠΑΠ η 29η Ιουλίου είναι η τελευταία ημερομηνία στην οποία θα υπολογιστεί η μέση σταθμισμένη τιμή των 5 τελευταίων συνεδριάσεων για την έκδοση των μετοχών που μπορούν να επιλέξουν αντί μερίσματος.
Η πληρωμή του μερίσματος ή η πίστωση των μετοχών θα γίνει στις 11 Αυγούστου.
Την ίδια ημέρα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων αρχικού ύψους 625 εκατ. ευρώ.
Στις 30 Ιουλίου την σκυτάλη των αποτελεσμάτων εξαμήνου παίρνει η Τιτάν δημοσιεύοντας μεγέθη πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Η πληροφόρηση για όλα όσα συνέβησαν στους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς δεν αναμένεται να προσθέσει πολλά πράγματα καθώς ο όμιλος είχε ήδη δώσει μια αρκετά αναλυτική εικόνα στο πεντάμηνο ενόψει της έκδοσης του ευρωομολόγου των 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο πως ξεκίνησε το πολύ κρίσιμο τρίτο τρίμηνο το οποίο είναι και το πιο παραγωγικό από πλευράς κερδοφορίας.
Επομένως η τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.
Ακόμα στις 30 Ιουλίου η Attica bank σύμφωνα με την ανακοίνωση της θα δώσει εικόνα του εξαμήνου ενώ την Παρασκευή 31 Ιουλίου η Ανδρομέδα ΑΕΕΧ θα κλείσει την αυλαία των προγραμματισμένων ανακοινώσεων για τον Ιούλιο. Τέλος, επισημαίνεται ότι στις 28 και 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Eurobank και Alpha Bank.

Τμήμα Ανάλυσης ΒetaΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης