Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Dogu Akdeniz Politik: Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στο Αιγαίο – Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια

Dogu Akdeniz Politik: Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στο Αιγαίο – Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια
Το πρόβλημα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, το πλάτος των χωρικών υδάτων, ο οπλισμός των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο εναέριος χώρος και τα προβλήματα των αγωγών αποτελούν μέρος των διαφορών Ελλάδος - Τουρκίας
Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στο Αιγαίο και αφορά τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών αναφέρει το τουρκικό Dogu Akdeniz Politik που διέπεται από εθνικισμό καθώς στηρίζει την απαράδεκτη ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Σε αυτήν την ανάλυση, εξετάζονται τα ελληνικά νησιά, τα οποία συνεχίζουν να εξοπλίζονται στρατιωτικά κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες.
Τα προβλήματα στο Αιγαίο αποτελούν τον κύριο άξονα των τουρκο-ελληνικών σχέσεων.
Ειδικά όταν επικεντρωνόμαστε στη γεωγραφία της Μέσης Ανατολής, ορισμένα προβλήματα σε αυτήν την περιοχή αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο εδώ και χρόνια.
 Το πρόβλημα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, το πλάτος των χωρικών υδάτων, ο οπλισμός των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο εναέριος χώρος και τα προβλήματα των αγωγών.
Αυτό το ζήτημα είναι το πιο σημαντικό και πηγή πολύχρονης διαμάχης, η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.
Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα των χωρικών υδάτων των οποίων οι κανόνες έχουν συμφωνηθεί με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, αλλά οι οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί στο χάρτη και δεν συνδέονται με συμφωνία, καθιστά το status quo στο Αιγαίο αμφιλεγόμενο και ευαίσθητο.

43
Τα προβλήματα στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν διαχρονικά.
Η Συνθήκη της Λωζάνης έγινε αποδεκτή με βάση τα 3 μίλια χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1936, με νόμο, η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια.
Ήταν μια καλή περίοδος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Έτσι, το μερίδιο της Ελλάδας στο Αιγαίο έχει αυξηθεί στο 35%, η Τουρκία έχει φτάσει το μερίδιο της στο 8,8%.

32
Ασφάλεια στο Αιγαίο

Εάν τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου φτάσουν τα 12 μίλια, αυτά τα η Ελλάδα θα κατέχει το 63,9% και η Τουρκία το 10%.
Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση σε 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι στην πραγματικότητα ένα ζήτημα νησιών. Το Αιγαίο της Ελλάδας, ένα μέρος των 2383 νησιών που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, παρέχοντας μεγάλο πλεονέκτημα στην Ελλάδα.
To ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων στα χωρικά ύδατα οφείλεται στο ότι κάθε ελληνικό νησί μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια.
Στατιστικώς εάν τα 6 μίλια γίνουν αποδεκτά για την Ελλάδα, δίνουν 40% κυριαρχία στο Αιγαίο πέλαγος και αν γίνουν δεκτά τα 12 μίλια, το ποσοστό αυτό φτάνει έως το 64%.
Στο πλαίσιο αυτής της κατανομής, το έδαφος των νησιών, των νησίδων και των βραχονησίδων που δεν μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες στο Αιγαίο είναι 10,65% και το ποσοστό της περιοχής που παραμένει ως διεθνή ύδατα ή ανοιχτή θάλασσα είναι 20,02%.
Εάν η Ελλάδα κατέχει το 64% του Αιγαίου, το τουρκικό Αιγαίο δεν μπορεί να επωφεληθεί από πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, η αλιεία δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Τα στρατιωτικά αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν ελεύθερα και εάν διαπραχθεί έγκλημα σε ένα τουρκικό πλοίο εντός αυτών των ορίων σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία.
Τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη, αλλά και από νομική άποψη, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Όμως για την Τουρκία τα 12 ναυτικά μίλια δεν είναι αποδεκτή κατάσταση.

e2e
Εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την ασφάλεια στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, αφορά τα νησιά που έχουν καθεστώς αφοπλισμού από τις διεθνείς συνθήκες, είναι πλήρως οπλισμένα.
Έχει εξοπλίσει το ελληνικό αεροδρόμιο της Λήμνου με το σύστημα TACAN (TACtical Air Navigation), το οποίο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ στις δραστηριότητές του στο νησί της Λήμνου.
Τα συστήματα TACAN προμηθεύτηκαν από τη THALES ATM S.p.A (Ιταλία) και τα συστήματα κεραιών από τη RANTEC (ΗΠΑ). Το TACAN μπορεί να παρέχει πληροφορίες εμβέλειας σε περίπου 100 αεροσκάφη ταυτόχρονα (αυτό το ποσό του αεροσκάφους επιλέγεται σύμφωνα με τη δύναμη σήμανσης του TACAN).
Η μεγαλύτερη εμβέλεια είναι περίπου 40 ναυτικά μίλια (NM).
Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται για ασφαλή προσγείωση και απογείωση σε στρατιωτικά αεροσκάφη τη νύχτα.
 Επιπλέον, η Ελλάδα, η οποία διατηρεί Ταξιαρχία σε Χίο, Σάμο, Κω και Λήμνο ενώ στην Λέσβο και Ρόδο, έχει περισσότερα από 100.000 δύναμης μαζί με τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής που σχηματίζονται στα νησιά.

Νησιά Κεντρικού Ανατολικού Αιγαίου Ικαρία, Λέσβος, Χίος, Σάμος με το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης
Δώδεκα Νησιά, άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης του Παρισιού του 1947
Η Λήμνος και ο Semadirek αφοπλίστηκαν με το άρθρο 8 της Σύμβασης των Στενών της Λωζάνης.
Όταν εξετάζουμε τα στρατεύματα που σταθμεύουν στα νησιά Yun, Eşek, Bulamaç, Hurşit, Kalolimnoz και Keçi στον χάρτη, φαίνεται ότι τα νησιά βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα μας υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Νησί Semendirek: 37 χλμ. από Gökçeada, 48 χλμ.
Από το πλησιέστερο σημείο στην ηπειρωτική Ελλάδα στα βόρεια.
Λήμνος (Λίμνη): Είναι το νησί στα νοτιοδυτικά της Gökçeada (Θάσος)
Άγιος Ευστράτιος (Μπόζμπαμπα): Ένα μικρό νησί που συνδέεται με την Ελλάδα.
Βρίσκεται 30 χλμ νοτιοδυτικά της Λήμνου και 80 χλμ βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.
Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 400 άτομα σήμερα. Εξακολουθεί να είναι πρόβλημα για την Ελλάδα να οπλίζει το νησί χωρίς να συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες.
Η Μυτιλήνη είναι ένα ελληνικό νησί στα βορειοανατολικά του Αιγαίου.
Το κύριο νησί της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή Edremit της Τουρκίας από το έδαφος, μετά την Κρήτη και την Εύβοια είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.
Σάμος (Σάμος)
Το λιμάνι Datca της Τουρκίας βρίσκεται 8 χλμ., απόσταση μεταξύ του λιμανιού Bozburun.
Η απόσταση από τη Ρόδο είναι 41 χιλιόμετρα.
Η απόσταση από τον Πειραιά, το λιμάνι της Αθήνας, είναι 425 χλμ.
Η Κως είναι ένα νησί του Αιγαίου που βρίσκεται 8 μίλια από την Ανατολία, απέναντι από τη χερσόνησο του Αλικαρνασσού. Συνδέεται με τα δεωδεκάνησα της Ελλάδας.

Νήσος Λέσβος: 1 τμήμα και κύριες μονάδες που σχετίζονται με αυτό, 2 συντάγματα πεζικού, 7 τάγματα πεζικού, 1 ειδικό τάγμα εθνικής φρουράς, 3 τάγματα δεξαμενών, 4 τάγματα πυροβόλων, 1 τάγμα αντιαεροπορικών, 15.000 στρατιώτες.
Χίος: 1 ταξιαρχία και οι κύριες μονάδες της 1 σύνταγμα πεζικού, 4 τάγματα πεζικού, 1 ειδικό τάγμα εθνικής φρουράς, 1 τάγμα δεξαμενών, 1 τάγμα αντιαεροπορικών, 7.500 στρατιώτες.
Νήσος Σάμος: 1 ταξιαρχία και οι κύριες μονάδες της, 1 σύνταγμα πεζικού, 4 τάγματα πεζικού, 2 μηχανοκίνητα τάγματα, 2 τάγματα δεξαμενών, 2 τάγματα πυροβόλων, 1 τάγμα αντιαεροπορικών, 7.500 στρατιώτες.
Νησί της Ρόδου: 1 τμήμα και κύριες ενότητες που σχετίζονται με αυτό, 2 συντάγματα πεζικού, 7 τάγματα πεζικού, 1 τάγμα εθνικής φρουράς, 3 τάγματα πυροβόλων, 1 τάγμα κομάντο, 1 τάγμα αντιαεροπορικών, 7.500 στρατιώτες.
Νησί Κως: 1 ταξιαρχία και οι κύριες μονάδες της, 1 σύνταγμα πεζικού, 4 τάγματα πεζικού, 1 τάγμα ειδικού φρουρού, 2 τάγματα δεξαμενών, 8.000 στρατιώτες.

hh

hhh

hhhh
Όπως φαίνεται, η Ελλάδα οπλίζει γρήγορα τα νησιά που πρέπει να αποστρατικοποιηθούν, είναι η πραγματική απειλή για την Τουρκία. Στη δεκαετία του 1990, εντόπισε την πρώτη γραμμή άμυνας που διέρχεται από τα νησιά κατά μήκος της Meriç Side και της Ανατολίας, και δήλωσε ότι ξεκινώντας από αυτή τη γραμμή, θα εφαρμόσει ένα «Νέο Δόγμα Άμυνας» που απευθύνεται σε όλο το Αιγαίο εντός της πολιτικής και εθνικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Αυτή η πολιτική στην Ελλάδα θεωρήθηκε επισήμως εχθρική από την Τουρκία
Η Ελλάδα δηλώνει ότι αυτές οι κινήσεις αφορούν την Εθνική Ασφάλεια στο πλαίσιο των θεμάτων που συνδέονται στενά η Τουρκία, με τρομοκρατία και συνδέονται με τον στρατηγικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος αλλά και την Ευρώπης.

3222
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης