Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το τεστ κοπώσεως για το δολάριο έδειξε ότι είναι ακλόνητο

Rabobank: Το τεστ κοπώσεως για το δολάριο έδειξε ότι είναι ακλόνητο
Παραμένει δυνατό το δολάριο, υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Ακλόνητο παραμένει το δολάριο, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, όπως υποστηρίζει με έκθεσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Το τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για πτώση του δολαρίου, εν όψει μιας ραγδαίας αποδύναμωσής του, λόγω των μεγάλων πακέτων στήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και του «bazooka» της Fed.
Πράγματι, όπως αναφέρει η Rabobank, το νόμισμα των ΗΠΑ παρουσιάζει πτωτική τάση.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, την Παρασκευή 24 Ιουλίου διαπιστώθηκε ένας σταυρός θανάτου, καθώς ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών ξεπέρασε τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο δείκτης δολαρίου σημειώνει επιβράδυνση, έχει δε σημειώσει 3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο.
Κατά τα άλλα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ ανερχόταν στο 1,17.
Το ευρώ ξεκίνησε το 2020 στο 1,1213, οπότε αυτό είναι κέρδος για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Η ισοτιμία με το γιεν διαμορφώνεται είναι στα 105,6 γιεν, όταν ξεκίνησε στο 108,6 γιεν, έναντι του δολαρίου.
Η σχέση στερλίνας - δολαρίου βρίσκεται στο 1,2840, ενώ η σχέση δολαρίου - γιουάν είναι 1:7 κ.λπ.
Εν ολίγοις, οι διομορφωθείσες νομισματικές ισοτιμίες δεν καθρεπτίζουν ιδιαίτερη αδυναμία του δολαρίου.
Αναμφισβήτητα, το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει, λόγω της Fed, η οποία αγοράζει ό,τι κινείται, αλλά και εξαιτίας των υπερόγκων δημοσιονομικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ, ωστόσο παραμένει ισχυρό.
Βέβαια, η επιδοματική πολιτική της Ουάσιγκτον αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο δολάριο, αλλά αυτό θα ισχύσει μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Οι μεταβιβαστικές πληρωμές, άλλωστε, όπως εκτιμάται, θα τονώσουν την αμερικανική οικονομία, που έχει πλοιγεί σφόδρα από την πανδημική κρίση, με καταστήματα και επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους.
Κίνδυνος για το νόμισμα μπορεί να αποτελεί το γεωπολιτικό ρίσκο και η αυξημένη ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Σε αυτό το πεδίο τα γεράκια στην Ουάσιγκτον κάνουν ό,τι μπορούν για να καούν οι όποιες γέφυρες επικοινωνίας με το Πεκίνο.
Κάνουν δε τα πάντα για να μην υπάρξει αλλαγή πλεύσης, σε περίπτωση που εκλεγεί ο Biden, στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως έκθεση στην Αυστραλία επισημαίνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες για μια στρατιωτική εμπλοκή ΗΠΑ - Κίνας τα επόμενα δύο χρόνια.
Ως εκ τούτου, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να πωλήσει κάποιος δολάρια, ούτε, βέβαια, για αγορές, όπως υποδεικνύει ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών.
Εκτός αν καμία άλλη χώρα δεν χρειάζεται δημοσιονομική και νομισματική ενίσχυση ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης