Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Αντισυνταγματικές» κρίνονται από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παρεμβάσεις αμνήστευσης τραπεζικών στελεχών

«Αντισυνταγματικές» κρίνονται από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παρεμβάσεις αμνήστευσης τραπεζικών στελεχών
Αντισυνταγματικές κρίνονται οι παρεμβάσεις αμνήστευσης τραπεζικών στελεχών
Αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες έκρινε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, δύο αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προώθησε η κυβέρνηση και αφορούν αδικήματα τραπεζικών στελεχών.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (με διαφορετική σύνθεση και εξετάζοντας δύο διαφορετικές υποθέσεις δίωξης στελεχών τράπεζας, που εκκρεμούσαν από την προηγούμενη δεκαετία) εξέδωσε δύο βουλεύματα, σχετικά.
Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, τα βουλεύματα αφορούν την εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρα, με την οποία άλλαξε το σχετικό άρθρο του νέου ποινικού κώδικα επιβάλλοντας έγκληση (από τις διοικήσεις των τραπεζών) αντί αυτεπάγγελτης δίωξης των κατηγορούμενων για απιστία στελεχών, όσο και τη διάταξη της ΠΝΠ του περασμένου Απριλίου που εξαίρεσε ειδικά τις εγκλήσεις κατά τραπεζικών στελεχών από το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για τις άλλες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, καλεί τους αρμόδιους εισαγγελείς να εξετάσουν την ουσία των υποθέσεων, δηλαδή να διερευνήσουν και να υποβάλουν προτάσεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κατηγορούμενων.
Σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση, στη μία περίπτωση είχε σπεύσει να αλλάξει το περασμένο καλοκαίρι το άρθρο 405 του Ποινικού Κώδικα (με τον Ν. 4637/2019, αρ. 12, παρ. 3) και στην άλλη να καταθέσει, στην κορύφωση της πανδημίας και με τη Βουλή κλειστή, το άρθρο 46 της ΠΝΠ της 13.4.2020 (κυρώθηκε με τον Ν. 4690/2020).
Για τη μία περίπτωση, το βούλευμα, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η διάταξη του άρθρου 405 παρ. 1 β’ ΠΚ τόσο αυτοτελώς κρινόμενη όσο και σε συνδυασμό με το τεσσαρακοστό έκτο άρθρο της ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική (ως παραβιάζουσα τις αρχές της ισότητας, ως περιορίζουσα αδικαιολόγητα το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά και ως υποκρύπτουσα συγκαλυμμένη αμνηστία) και για τον λόγο αυτό ανεφάρμοστη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης