Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η Fed χρειάζεται μπαζούκα 12 τρισεκ. δολ. για να σώσει την οικονομία των ΗΠΑ

Deutsche Bank: Η Fed χρειάζεται μπαζούκα 12 τρισεκ. δολ. για να σώσει την οικονομία των ΗΠΑ
Ένεση ρευστότητας 12 δισ. δολ. χρειάζεται η Fed για να διασώσει την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Bank
Η Fed πρέπει να επεκτείνει τον ισολογισμό της έως 12 τρισ. δολ. για να σώσει την οικονομία των ΗΠΑ, υποστηρίζει με ανάλυσή της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Με τον χρυσό και το ασήμι να καταγράφουν ιστορικά υψηλά, ο Jimi Reid της Deutsche Bank σημειώνει ότι, σε ετήσια βάση, ο χρυσός και το ασήμι είχαν και θα έχουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση άλλες χρηματιστηριακές αξίες που ενέχουν κίνδυνο.
Στη συνέχεια, επισημαίνει πως τα χρήματα fiat είναι ένα χρυσό σφάλμα, μια αποτυχία για την παγκόσμια νομισματική Ιστορία - μια σοκαριστική εξομολόγηση για τους περισσότερους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα και τους θιασώτες του Κέινς.
Πέρα από τα παραπάνω, υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας πρόκειται να εκραγούν την επόμενη δεκαετία.
Μάλιστα, για να ενισχύσει την υπόθεσή του, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έκθεση που έγραψε ένας άλλος αναλυτής της Deutsche Bank, ο οποίος υποδηλώνει ότι η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσει έως και 12 τρισεκ. δολάρια στον ισολογισμό της τα επόμενα χρόνια για να καλύψει αυτό που αποκαλεί κενό πολιτικής.
Όπως αναφέρει ο έτερος αναλυτής της Deutsche Bank, δεδομένου ότι οι αγορές προεξοφλούν αρνητικά επιτόκια, «οι εκτιμήσεις μας κυμαίνονται από επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως 12 τρισεκ. δολάρια σε ό,τι αφορά την επέκταση του ισολογισμού.
Τα διδάγματα για τις προοπτικές νομισματικής πολιτικής είναι κάπως αποθαρρυντικά.
Ελλείψει θετικών οικονομικών προοπτικών λόγω παραγόντων εξωγενών σε σχέση με τη Fed (για παράδειγμα, ταχύτερη ανάπτυξη και ευρεία διαθεσιμότητα και χρήση εμβολίου ή σημαντικά πιο ισχυρή δημοσιονομική απόκριση) απαιτείται πιο επιθετικό QE».
Τούτου λεχθέντος, οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν ότι «αυτό δεν είναι μια προβολή, αλλά η αναγκαία διαδρομή που πρέπει να έχει ο ισολογισμός.
Μια απόφαση για την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης με άλλα εργαλεία, όπως η καμπύλη ελέγχου απόδοσης των ομολόγων, θα μείωνε το απαιτούμενο ποσό».
Μάλιστα, επισημαίνεται πως είναι απαραίτητο να διερευνηθούν και άλλα, εναλλακτικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής.
Για να γίνει αυτό, όμως, η Fed θα πρέπει να περιμένει το επόμενο «αιματοκύλισμα» της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της Fed, ο Jimi Reid υπολογίζει ότι εάν το μοναδικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ο ισολογισμός, με τον τρέχοντα ρυθμό εκτέλεσης του QE, θα χρειαστούν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Σε ονομαστικούς όρους, χρειάστηκαν 94 χρόνια για το πρώτο τρισεκατομμύριο του ισολογισμού της Fed.
Έπειτα από 12 χρόνια φτάσαμε στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, θα μπορούσαμε να πλησιάζουμε τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το εάν ή πότε θα πραγματοποιηθεί, αυτή η πρόβλεψη έχει να κάνει με την ανάπτυξη του ισολογισμού με βάση την τεράστια συσσώρευση χρέους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Και ναι, όποιος επιθυμεί να αντισταθμίσει τη νομισματική τρέλα που έρχεται, η απάντηση είναι πολύ απλή:
Συνεχίστε να αγοράζετε χρυσό, του οποίου η άνοδος στα 3.000 δολάρια είναι απλώς θέμα χρόνου.
Το ίδιο ισχύει και για το ασήμι, το οποίο, βέβαια, έχει πολύ δρόμο να φτάσει εκεί που πρέπει, βάσει της μακροπρόθεσμης αναλογίας χρυσού / αργύρου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης