Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στεγνώνουν από ρευστότητα τα κρατικά ταμεία - Στο κόκκινο 22 κατηγορίες φόρων – Βούλιαξε ο ΦΠΑ με απώλειες 1,4 δισ. ευρώ

Στεγνώνουν από ρευστότητα τα κρατικά ταμεία - Στο κόκκινο 22 κατηγορίες φόρων – Βούλιαξε ο ΦΠΑ με απώλειες 1,4 δισ. ευρώ
Σε δημοσιονομικό έλλειμμα-ρεκόρ, κοντά δηλαδή στα 14 με 15 δισ. ευρώ οδηγείται ο προϋπολογισμός
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο προϋπολογισμός, ο οποίος στο εξάμηνο παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 6 δισ. ευρώ, ενώ η πανδημική κρίση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Τα κρατικά ταμεία στεγνώνουν από ρευστότητα, με την τρύπα στα έσοδα να φτάνει ήδη τα 4 δισ. ευρώ.
Οι εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 φτάνουν μετά βίας τα 19 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυτές κυμαίνονταν σε πάνω από 23,4 δισ. ευρώ.
Η εικόνα των εσόδων από φόρους είναι τραγική αφού όλες οι κατηγορίες έχουν περάσει σε αρνητικό πρόσημο και δεν υπάρχει ούτε μία που δεν έχει ξεφύγει από το «κόκκινο».
Τουλάχιστον 22 κατηγορίες βρίσκονται σε πτώση, με την κούρσα των μειωμένων εισπράξεων να οδηγεί ο ΦΠΑ που θεωρείται φόρος-βαρόμετρο για τα φορολογικά έσοδα.
Ολες οι πηγές εσόδων από τον ΦΠΑ (εμπόριο, πετρελαιοειδή, καπνικά, λοιπά προϊόντα κ.ά.) έχουν σχεδόν «βουλιάξει», με την απόκλιση να αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ.
Μικρότερη είναι η υστέρηση στις εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μόλις 356 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η κάλυψη των απωλειών από τον φετινό φόρο εισοδήματος, οι οποίες στο εξάμηνο υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πάνω από 1,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί και είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στις προθεσμίες υποβολής έως τις 28 Αυγούστου.
Εξάλλου, ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις και είναι φυσικό οι εισπράξεις να έχουν μείνει πίσω.
Επίσης τον Ιούνιο τα έσοδα επηρεάστηκαν και από την έκπτωση του 25% που ίσχυσε στον ΦΠΑ και τους βεβαιωμένους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα εξοφλούσαν εμπρόθεσμα αυτές τις οφειλές.
Ολες οι αναστολές φόρων και εισφορών έχουν δημιουργήσει ένα κοκτέιλ ανείσπρακτων οφειλών μεγέθους 3 δισ. ευρώ, οι οποίες θα εισπραχθούν το 2021 με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση που έχει προαναγγελθεί, αλλά η σχετική νομοθετική διάταξη δεν έχει ακόμη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.
Γεγονός είναι πάντως ότι η καθίζηση των εισπράξεων από τον τουρισμό, τη μόνη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε συνδυασμό με το υφεσιακό σπιράλ που πλήττει όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, έχει ανατρέψει τον προϋπολογισμό και έχει δημιουργήσει ισχυρούς δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς.
Ο προϋπολογισμός δέχεται μεγάλες πιέσεις και από το μέτωπο των δαπανών με την υπέρβαση στο εξάμηνο να ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ, οδηγώντας τα συνολικά έξοδα του κράτους σε πάνω από 28,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 25,5 δισ. ευρώ.
Το κόστος των μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων έχει αυξηθεί στα 6,654 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.
Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τον μήνα θα πρέπει να εκταμιεύσει για να καλύψει υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση.
Όλες πλέον οι ασκήσεις που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο βγάζουν τον προϋπολογισμό να κλείνει φέτος με δημοσιονομικό έλλειμμα-ρεκόρ, κοντά δηλαδή στα 14 με 15 δισ. ευρώ, όμοιο με αυτό που έπιασε η χώρα το 2009 και αναγκάστηκε να μπει σε μνημόνια.
Το δε πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 4-4,5% του ΑΕΠ και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη αναστάτωση γι’ αυτή την εξέλιξη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης