Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεχίζει να προκαλεί ο Erdogan αλλά αποκλιμακώνει και την ένταση στο Αιγαίο υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα

Συνεχίζει να προκαλεί ο Erdogan αλλά αποκλιμακώνει και την ένταση στο Αιγαίο υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα
Παρά την... αποκλιμάκωση, ο Erdogan εξακολουθεί να προκαλεί
Παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης που υπάρχουν από την πλευρά της Τουρκίας, η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα για ενδεχόμενες έρευνες από το τουρκικό «Oruc Reis» νότια του Καστελόριζου μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα ενώ έστειλε και στέλνει προς κατεύθυνση, ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση πως όπως έχει τονίσει πολλές φορές η κυβέρνηση, επιδίωξη είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και διάλογος με την τουρκική πλευρά.
Πάντοτε, όμως στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά θέλει να επιλύσει τη χρόνια διαφορά, τη μόνη που υπάρχει με τη γειτονική χώρα, όπως υπογραμμίζεται, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Άλλο πλέγμα συζητήσεων πέρα από τη διευθέτηση της μίας και μόνης διαφοράς που έχουμε με τη γειτονική χώρα, δεν υπάρχει, δηλώνουν εμφατικά οι ίδιες πηγές.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ενώ σχολιάζοντας τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου υπογραμμίζει ότι έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και βέβαια του δικαίου της θάλασσας.
Γι αυτό το λόγο ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο Μega, υπενθύμισε με νόημα ότι είναι καθήκον που απορρέει και από το Σύνταγμα κάθε κυβέρνησης να προστατεύει την εθνική κυριαρχία της χώρας όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δεν υπάρχει καμία υποχωρητικότητα, είναι υποχρέωση μας από το Σύνταγμα, ξεκαθάρισε προς όλους και κυρίως, εκτός των τειχών, ακροατές του, ο υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο κ.Δένδιας, αναφερόμενος στην πορεία των συνομιλιών με την Αίγυπτο αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έκανε λόγο για πρόοδο που έχει σημειωθεί υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας.
Άλλωστε, η κινητικότητα και ο ανοιχτός δίαυλος που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες, μια πηγή αγωνίας και αμηχανίας του προέδρου Erdogan ο οποίος συνεχίζει να κλιμακώνει τη ρητορική του, καθώς μια τέτοιου είδους συμφωνία θα ανατρέψει το τουρκολυβικο σύμφωνο το οποίο ο κ. Δένδιας για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι είναι εντελώς παράνομο.
Σε αυτό το σκηνικό, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το διπλωματικό μπαράζ της ελληνικής κυβέρνησης ενισχύοντας τις φωνές καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας στις οποίες προσθέτει κι αυτή της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις της με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό της.
Την ώρα πάντως, που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει επιφυλακτικά τη στάση της Άγκυρας με τις ένοπλες δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή, η τουρκική ηγεσία εμμένει στην εμπρηστική ρητορική.
Λάδι στη φωτιά έριξε εκ νέου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή το κάψιμο τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη παρότι η ενέργεια καταδικάστηκε άμεσα και απερίφραστα από ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ νέο παραλήρημα καταγράφηκε και από τον Τούρκο αντιπρόεδρο.
Η Αθήνα από την πλευρά της, διαμηνύει ρητά ότι οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού της Τουρκίας θα πέσει στο κενό ξεκαθαρίζοντας ότι η λογική του ταραχοποιού δεν θα σύρει την Ελλάδα σε διάλογο πέραν των κόκκινων γραμμών.
Επιπροσθέτως, επιμένει στο τρίπτυχο ψυχραιμία, ετοιμότητα αποφασιστικότητα, παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις του Tayyip Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης