Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Θα τεθεί θέμα κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες εάν η κρίση επιδεινωθεί

Enria (SSM): Θα τεθεί θέμα κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες εάν η κρίση επιδεινωθεί
Ο επικεφαλής του SSM προειδοποίησε για τους κινδύνους των τραπεζών της ευρωζώνης σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες της ευρωζώνης έκρουσε ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria.
Ειδικότερα, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο CNBC, ο Enria δήλωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σύντομα δυσκολίες εάν η τρέχουσα κρίσης εμβαθύνει και διαβρωθούν οι κεφαλαιακές θέσεις τους.
«Ο τραπεζικός τομέας (στην ευρωζώνη) βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση για να αντέξει ένα άνευ προηγουμένου σοκ», δήλωσε ο Enria στο CNBC.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν η κρίση επιδεινωθεί τότε ορισμένες τράπεζες «θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διατήρηση της συμμόρφωσής τους με τις ελάχιστες (κεφαλαιακές) απαιτήσεις».
Οι δηλώσεις του Enria έγιναν μετά τη δημοσίευση της ΕΚΤ μιας αξιολόγησης 86 τραπεζών στην ευρωζώνη, που έδειξε ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η οικονομική κρίση, η εξάντληση των τραπεζικών κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι σημαντική.
Οι τράπεζες δοκιμάστηκαν σε stress tests ευαισθησίας σε δύο σενάρια: ένα βασισμένο στην αρχική πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 8,7% το 2020 και ένα πιο δυσμενές σενάριο που υπολόγισε πτώση 12,6% του ΑΕΠ το 2020.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο δείκτης κοινών ιδίων κεφαλαίων της κατηγορίας 1 - που αποτελεί τον βασικό καταλύτη για την φερεγγυότητα των τραπεζών - μειώθηκε κατά 1,9 εκατοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, στο δεύτερο σενάριο, ο δείκτης CET1 μειώθηκε κατά 5,7 εκατοστιαίες μονάδες.
«Σε αυτό το σενάριο, αρκετές τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να διατηρήσουν τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους, αλλά το συνολικό έλλειμμα θα παραμείνει περιορισμένο», δήλωσε η ΕΚΤ.
Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ αξιολογούνται συχνά βάσει της γεωγραφικής τους θέσης, οι χώρες του νότου έχουν περισσότερο χρέος σε σχέση με τις χώρες του βορά.
Ωστόσο, η Enria είπε στο CNBC ότι οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν δεν ήταν «επικεντρωμένες σε μεμονωμένες τράπεζες ή μεμονωμένες χώρες».
«Η ιδιαιτερότητα αυτής της κρίσης είναι ότι μερικές φορές η συγκέντρωση της έκθεσης σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, για παράδειγμα, είναι πιο σημαντική από άλλες διαστάσεις», είπε.
Η ΕΚΤ παράτεινε την απαγόρευση  διανομής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών
Σε άλλη ανακοίνωση της, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες της ευρωζώνης να μην πληρώσουν μερίσματα και να μην αγοράσουν μετοχές μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.
Η κεντρική τράπεζα ζήτησε επίσης «ακραία μετριοπάθεια» στις αποδοχές.
Αυτά τα βήματα στοχεύουν στο να επιτρέψουν στις τράπεζες να διατηρήσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις κάπως σταθερές.
«Στην πραγματικότητα δεν είναι ζήτημα του πόσο βαθιά είναι η ύφεση, το θέμα είναι πόσο αβέβαιοι είμαστε ως προς τις κεφαλαιουχικές αντοχές των τραπεζών», δήλωσε ο Enria.
Μέχρι σήμερα, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει μειωθεί χρηματιστηριακά κατά περίπου 33% από την αρχή του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης