Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Τα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης

Χαρίτσης: Τα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης
Η χώρα μας, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, παίρνει σημαντικά λιγότερα - O πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με 7 δισ. λιγότερα σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, τόνισε ο κ. Χαρίτσης σε συνέντευξή του
Τη θέση ότι στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
«Η χώρα μας, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, παίρνει σημαντικά λιγότερα», είπε, σχολιάζοντας ότι «ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με 7 δισ. λιγότερα σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για τις επιδοτήσεις που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η Ευρώπη αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επέκταση του προϋπολογισμού της για να καλύψει το σύνολο των αναγκών όλων των χωρών και άλλαξε τα κριτήρια δυσμενώς για την Ελλάδα, ευνοώντας τις μεγάλες χώρες».
Επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη την έκθεση Πισσαρίδη και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνεται να υλοποιηθούν με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Τόνισε ότι «σε αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά στη χώρα μια Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική την οποία επέλεξε να δημοσιοποιήσει έγκαιρα και να τη θέσει σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τις τοπικές κοινωνίες».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «αθροίζει μήλα με πορτοκάλια όταν αθροίζει τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ με τις έκτακτες ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνοντας ότι το κρίσιμο είναι πού θα πάνε αυτά τα χρήματα: «Σε προγράμματα τηλεκατάρτισης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις όπως είδαμε να κάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή σε έργα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία;».
Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται μία «νέα πολύ βαθιά κρίση και για αυτό η “τρύπα” στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 6,5 δισ. μας κάνει να ανησυχούμε για τις πολύ κρίσιμες μέρες που έρχονται».
Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε το ερώτημα: «Πού θα βρισκόταν η χώρα χωρίς το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;».
Υποστήριξε ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη εμπροσθοβαρούς και γενναίας στήριξης της οικονομίας με απευθείας ρευστότητα «που έπρεπε να είχε δρομολογηθεί από την αρχή της κρίσης, όπως έχουμε προτείνει στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”».
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι τεκμηριωμένη και εδράζεται στην επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε καταφέρει να υπάρξει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, πριν από ένα χρόνο στην Σύνοδο Κορυφής». «Περιμέναμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε, «να ζητήσει έστω και έπειτα από τόσους μήνες καθυστέρησης την εφαρμογή αυτής της δυνατότητας από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, μετά και την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, το τουρκολιβυκό σύμφωνο και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο».
Ωστόσο, προσέθεσε, «βλέπουμε τη συζήτηση να παραπέμπεται σε ένα αβέβαιο μέλλον που μας γεμίζει με ανησυχία».
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση να διεθνοποιήσει τα ζητήματα με την Τουρκία, με πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επανενεργοποιείται με πρωτοβουλία Μακρόν και όχι Μητσοτάκη».
Μίλησε επίσης για «απίστευτη προχειρότητα της κυβέρνησης» την οποία δείχνει «το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν γνώριζε για την έκδοση της ελληνικής NAVTEX».
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την ανάγκη «για χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα ελληνοτουρκικά και σύγκλησης στο πλαίσιο αυτό του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης