Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Κέρδη 1,06% στον ισπανικό IBEX, «βουτιά» 3,59% στην Τουρκία

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Κέρδη 1,06% στον ισπανικό IBEX, «βουτιά» 3,59% στην Τουρκία
Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 28/7 τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς δέχθηκαν πιέσεις εν μέσω ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως.
Παραδόξως, αν και η Ισπανία βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων ευρωπαϊκών κρατών ελέω κορωνοϊού, δεχόμενη περιορισμούς από τη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, ο ισπανικός δείκτης ενισχύθηκε.
Ειδικότερα:
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (-0,03%) στις 12.835,28 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41% στις 6.129,99 μονάδες.
Ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 4.928,94 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,59% στις 19.902,63 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε +1,06% στις 7.246,40 μονάδες.
Στην Τουρκία, ο κύριος δείκτης σημείωσε «βουτιά» 3,59%, εν μέσω πιέσεων στην λίρα.
Image


Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης και οι τραπεζικές μετοχές, μετά την προτροπή της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, να μην καταβάλλουν μέρισμα έως τον Ιανουάριο του 2021.
Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,47% στις 367,86 μονάδες.
Στο μέτωπο της πανδημίας, αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι ο πλανήτης, καθώς σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο καταγράφεται αναζωπύρωση κρουσμάτων.
Πέρα από τη Λατινική Αμερική που είναι σε εξέλιξη ακόμα η πρώτη φάση της επιδημίας, έξαρση κρουσμάτων αναφέρεται στην Κίνα, στην Αυστραλία, στην Ινδία, σε μεγάλο μέρος της Ασίας αλλά και της Ευρώπης, τη στιγμή που και στις ΗΠΑ καταγράφονται αυξανόμενες μολύνσεις σε βορειοδυτικές και μεσοδυτικές Πολιτείες, οι οποίες μέχρι πρότινος φαινόταν πως είχαν αφήσει πίσω τους την πανδημία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος για την αντιμετώπιση της επιδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως το πολυπόθητο εμβόλιο που θα βάλει τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το 2021.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ενδεικτικό του ρυθμού εξάπλωσης του ιού είναι ότι αν και χρειάστηκαν 15 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας για να φτάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να εκτοξευτούν τα 13 εκατομμύρια κρούσματα σε 16 εκατομμύρια!
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 654.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 16,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 9,6 εκατομμύρια.

ΕΚΤ: Παράταση έως το τέλος Μαρτίου 2021 για την υποβολή σχεδίων μείωσης των NPLs

Nα παρατείνει για άλλους έξι μήνες, έως το τέλος του Μαρτίου 2021, την προθεσμία που είχε δώσει στις τράπεζες με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να υποβάλουν αναθεωρημένα σχέδια για τη μείωσή τους, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή για να δώσει στις τράπεζες πρόσθετο χρόνο να εκτιμήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην ποιότητα του ενεργητικού τους, κάτι που θα επιτρέψει ακριβέστερο σχεδιασμό.
Επίσης η ΕΚΤ παρατείνει τη σύσταση για μη καταβολή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών από τις τράπεζες, έως την 1η Ιανουαρίου 2021.

Κατέρρευσε η κατανάλωση των νοικοκυριών της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο 2020

Πτώση 3% -έναντι 0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο- σημείωσε η πραγματική κατά κεφαλή κατανάλωση των νοικοκυριών της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2020, όταν άρχισε η επιβολή από τα κράτη - μέλη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 1999 που άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.
Το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος κατά 1,1% μετά από μείωσή του κατά 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημά τους αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος κατά 0,9%, ενώ το ποσοστό των αποταμιεύσεων τους αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης