Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Η Αγία Σοφία είναι η «Κόκκινη Μηλιά» για τους Οθωμανούς - Ανούσιες οι αντιδράσεις

Erdogan: Η Αγία Σοφία είναι η «Κόκκινη Μηλιά» για τους Οθωμανούς - Ανούσιες οι αντιδράσεις
Δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Ως «ανεδαφικές» και άνευ «νοήματος» χαρακτήρισε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε όλο το κόσμο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, υποστηρίζοντας ότι το ιστορικό μνημείο του πολιτισμού επέστρεψε στην «πραγματική της υπόσταση».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Κυβέρνησης του ΑΚP, σημείωσε:
«Πιστεύουμε ότι η συζήτηση υπό ποιες συνθήκες η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο, από την 500χρονη ταυτότητά της στο τζαμί, δεν έχει νόημα», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «αυτό που ήταν σημαντικό ήταν πως πλέον η Αγία Σοφία στράφηκε στην «πραγματική» κατάστασή της.
Σε μια προσπάθεια να φανεί αρεστός και στους ακραίους συμμάχους του στο εθνικιστικό κόμμα του ΜΗP του Bahceli, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε πως ανέκαθεν για τους Οθωμανούς η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη αποτελούσαν τον υπέρτατο στόχο κατάκτησης.
«Η Αγία Σοφία, την οποία ο Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ Β μετέτρεψε σε τζαμί το 1453, και που είναι το "Μήλο της Κωνσταντινούπολης" (Kizil Elma, η Kόκκινη Μηλιά), θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως τόπος λατρείας για τους Μουσουλμάνους», ήταν η χαραριστικ'η φράση του Erdogan.
Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι Χριστιανοί θα συνεχίσουν να επισκέπτονται ελεύθερα την Αγία Σοφία, όχι πλέον ως Μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Σημασίας αναγνωρισμένο από την UNESCO, αλλά ως τζαμί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης