Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η στατιστική των κρατικών εγγυήσεων - Τι συζήτησαν τραπεζίτες και Σταϊκούρας - Στις 10-15/9 επιπλέον εγγυήσεις 1 δισ

Η στατιστική των κρατικών εγγυήσεων - Τι συζήτησαν τραπεζίτες και Σταϊκούρας - Στις 10-15/9 επιπλέον εγγυήσεις 1 δισ
Σήμερα 29 Ιουλίου οι κατανομές δανείων ανά περιοχή
Στις 10-15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμες οι επιπλέον εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν χθες, 28/7, κατά την συνάντηση τραπεζιτών με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους αρμόδιους υφυπουργούς.
Διαπίστωση υπήρξε πως στην οικονομία το μήνα Ιούλιο εισέρρευσαν 3 δισ. ευρώ σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων.
Από αυτά 1 δισ. ευρώ αφορούσε τα δάνεια με εγγύηση από  το ΤΕΠΙΧ , 1 δισ. ευρώ τα δάνεια με εγγύηση από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και 1 δισ. ευρώ την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Το ποσό στο σύνολό του  δεν είναι μεγάλο αλλά εκτιμάται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω από ίδιους πόρους των τραπεζών.
Εκείνο πάντως που αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης και συζητήθηκε επί μακρόν είναι η διαφορετική πολιτική την οποία ακολούθησαν οι τράπεζες κατά την έγκριση των παραπάνω δανείων.
Οπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές,  μία συστημική τράπεζα  για παράδειγμα είχε αντικείμενο έδωσε το μεγαλύτερο κομμάτι των δανείων στις μεσαίες αλλά κυρίως μικρότερες επιχειρήσεις ενώ σε ότι αφορά άλλη συστημική τράπεζα, το νέο αυτό δανειακό χαρτοφυλάκιο οδηγήθηκε προς κάπως μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Η στατιστική η οποία θα ανακοινωθεί και από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη πιθανότατα σήμερα θα καταγράψει τα δάνεια ανά γεωγραφική περιοχή και θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον εργαλείο προκειμένου στα επόμενα προγράμματα οι τράπεζες να εστιάσουν σε μια ανακατανομή πόρων παρατηρούσαν έγκυρες πηγές όπου υπάρχουν περισσότερες ανάγκες και έχει διατεθεί μικρότερη χρηματοδότηση.
Με αυτόν άλλωστε τον τρόπο τα πιστωτικά ιδρύματα επιτυγχάνουν και μια διασπορά κινδύνου.
Από τα εγγυημένα δάνεια οι τράπεζες έχουν προχωρήσει εκταμιεύσεις οι οποίες διαμορφώνονται σε περίπου 75% αν και κάποιες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις εκταμιεύσεις που τους αντιστοιχούσαν ενώ κάποιες άλλες προχωρούν με λίγο βραδύτερους ρυθμούς.
Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες η μία μετά την άλλη επεκτείνουν τα μορατόρια ως το τέλος του έτους.
Συγχρόνως ετοιμάζονται για να ανακοινώσουν αποτελέσματα  ενώ δέχθηκαν με ανακούφηση τις ανακοινώσεις του Andrea Enria αφού φαίνεται,
α. πως θα διατηρηθούν οι χαλαρές κεφαλαιακές απαιτήσεις μέχρι το 2022,
β. ότι και εάν καταγράψουν ως κεφαλαιακό έλλειμμα τα stress tests οι τράπεζες φαίνεται πως θα έχουν σημαντικό χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να το καλύψουν όπως αναφέρει ο επόπτης σε επιστολή του σχετικά με το τεστ ευαισθησίας.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε αναφορά στον πτωχευτικό κώδικα παρά τις αιτιάσεις που συνεχίζουν να έχουν οι τράπεζες σε κάποιες από τις διατάξεις της δεύτερης ευκαιρίας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης