Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ύφεση -7% στην Ιρλανδία το 2020, στο 120% το δημόσιο χρέος

Scope: Ύφεση -7% στην Ιρλανδία το 2020, στο 120% το δημόσιο χρέος
Ο κορωνοϊός και το Brexit έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ιρλανδική οικονομία
Ύφεση -7% το 2020, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ, πρόκειται να σημειώσει η ιρλανδική οικονομία, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, μετά την παρέλευση της πανδημικής κρίσης, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη.
Ειδικότερα, η Ιρλανδία (Α+/Positive) ήρθε αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίσης υγείας, αλλά αντέδρασε δυναμικά, λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Επίσης, ο σχηματισμός, ύστερα από πολλές διακυμάνσεις, μιας κυβέρνησης συνασπισμού (από τα κόμματα Fianna Fáil και Fine Gael) αποτελεί εχέγγυο πολιτικής σταθερότητας.
Η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,2% το α’ τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο, καταλύτης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Scope Ratings, θα αποτελέσουν τα ευρήματα του β’ τριμήνου, για το οποίο ο γερμανικός οίκος εκτιμά δραματική συρρίκνωση κατά -7%.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ύφεση -7,9%.
Για το 2021, η Scope εκτιμά ανάκαμψη 7,5%.
Σημειώνεται πως η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δημοσιονομική στήριξη περίπου 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με 5,5% του ΑΕΠ, λόγω κορωνοϊού.
Λόγω των κολοσσιαίων μεταβιβαστικών πληρωμών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 120% επί του ΑΕΠ, ωστόσο τα επιτόκια χρηματοδότησης εξακολουθούν να ενισχύουν την ικανότητα της Ιρλανδίας να μειώσει το χρέος της μεσοπρόθεσμα.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι το Brexit, ο αντίκτυπος του οποίου θα επηρεάσει τις οικονομικές επιδόσεις της Ιρλανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης