Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Συνελήφθησαν 300 μισθοφόροι της ομάδας Wagner, εξηγήσεις ζητά η Ρωσία

Λευκορωσία: Συνελήφθησαν 300 μισθοφόροι της ομάδας Wagner, εξηγήσεις ζητά η Ρωσία

Στη σύλληψη 300 Ρώσων μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ προχώρησε η Λευκορωσία
Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ότι έχουν συλληφθεί 33 Ρώσοι "μαχητές" της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ –που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το Κρεμλίνο– οι οποίοι είχαν ως στόχο να "αποσταθεροποιήσουν" τη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Μινσκ, σε μια πρώτη αντίδραση, ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν συλλήψεις Ρώσων πολιτών στη Λευκορωσία και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή.
Η πληροφορία για τις συλλήψεις μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης της Λευκορωσίας και το επίσημο πρακτορείο Belta. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν αφού διαπίστωσαν ότι είχαν φτάσει στη χώρα "200 μαχητές που επρόκειτο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας".
"Απόψε, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέλαβαν 32 μαχητές του ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Βάγκνερ. Επίσης, ένας άλλος άνδρας εντοπίστηκε και συνελήφθη στα νότια της χώρας", μετέδωσε το πρακτορείο.
Η τηλεόραση πρόβαλε εικόνες που είχαν τραβηχτεί από κάμερες ασφαλείας κατά την άφιξη των ανδρών αυτών σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Μινσκ και από τη σύλληψή τους, λίγο αργότερα. Έδειξε επίσης δέσμες με δολάρια, ρωσικά διαβατήρια και εγχειρίδια οδηγιών χρήσης στρατιωτικού υλικού.
"Οι Ρώσοι είχαν μαζί τους ο καθένας μια μικρή αποσκευή και τρεις μεγάλες μαύρες βαλίτσες, φορτωμένες σε οχήματα", ανέφερε η τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι "σύμφωνα με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, οι νεοαφιχθέντες τράβηξαν την προσοχή λόγω της ασυνήθιστης συμπεριφοράς τους για τουρίστες και της ομοιόμορφης ενδυμασίας τους, στρατιωτικού στιλ". Επίσης, "δεν κατανάλωναν αλκοόλ και δεν σύχναζαν σε χώρους ψυχαγωγίας".
Το Belta έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 33 συλληφθέντων, που είναι όλοι τους άνδρες, ηλικίας από 24 έως 55 ετών.
Οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία είναι προγραμματισμένες για τις 9 Αυγούστου. Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από βίαιη καταστολή και πολλές συλλήψεις υποψηφίων ή διαδηλωτών που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα από το 1994 και διεκδικεί έκτη συνεχόμενη θητεία, κατηγορεί τη Μόσχα ότι στηρίζει τους αντιπάλους του, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας είναι κατά παράδοση στενές και εγκάρδιες, όμως κατά περιόδους σημειώνονται εντάσεις που σχετίζονται με ενεργειακά θέματα. Τους τελευταίους μήνες ο Λουκασένκο έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον της Μόσχας, κατηγορώντας την ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε "υποτελή" και ότι παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης