Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών με τη «Συν-Εργασία» μέχρι τον Δεκέμβριο και παράταση της αναστολής συμβάσεων σε Τουρισμό – Μεταφορές

Κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών με τη «Συν-Εργασία» μέχρι τον Δεκέμβριο και παράταση της αναστολής συμβάσεων σε Τουρισμό – Μεταφορές
Ελκυστικότερο γίνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με δυνατότητα κάλυψης του 100% των εισφορών από το 60%,
Ελκυστικότερο γίνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την 1η Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020 καλύπτεται στο 100% το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που δεν εργάζονται, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις - εργοδότες του τουρισμού και των μεταφορών, να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, με δυο τροπολογίες, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης του 100% των εισφορών από το 60%, ενώ με δεύτερη τροπολογία οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις ακόμα και των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων.

Κάλυψη Ασφαλιστικών Εισφορών

1. Προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.9.2020, καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές: (i) για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους.
Κατά το 3° τρίμηνο του έτους 2019 (Π) για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

2. Κατ' εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας, ορίζεται ότι για επιχειρήσεις- εργοδότες της ανωτέρω περίπτωσης (ί), που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από,1.7.2020 έως 15.10.2020, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τις επιχειρήσεις- εργοδότες της περίπτωσης (ii), που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 7.2020 έως 31.12.2020.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που πραγματοποιήθηκε, κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κατ* ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ης.9.2020.
Οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επιχειρήσεων είναι δικαιούχοι της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ).
Υποχρεούνται οι ανωτέρω επιχειρήσεις, που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους.
Παρέχεται η κατ' εξαίρεση δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων των τουριστικών καταλυμάτων, μέχρι 31.10.2020, σε αυτά.
Για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 31.12.2020 το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, ήτοι οι εργοδοτικές εισφορές και οι εισφορές εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται, καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά ποσοστό 100%.
Με την διάταξη του άρθρου 9 εισάγονται επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και εργοδοτών με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Με την παρ. 1 προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3° τρίμηνο του έτους 2019.
Επιπροσθέτως, με την παρ. 2 ορίζεται ότι για τις εν λόγω επιχειρήσεις της παρ.1 που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ήτοι οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι απασχολούνται, αλλά και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται, κατ' εξαίρεση της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020.

Ως εκ τούτου, στις επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020:
α) το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι απασχολούνται και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται) και
β) οι εισφορές εργαζομένων για τον χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται.

Με την παρ. 3 προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.9.2020, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών βάσει ΚΑΔ, καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Προσέτι, με την παρ. 4 ορίζεται ότι για τις εν λόγω επιχειρήσεις εργοδότες της παρ. 3 που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό νια το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 31.12.2020, κατ' εξαίρεση της παρ. γ) της παρ. 5 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020.
Επιπροσθέτως, με την παρ. 5 αποσαφηνίζεται ότι οι διατάξεις της παρ. 3 και 4 που αφορούν στην καταβολή εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των ακτοπλοϊκών μεταφορών βάσει ΚΑΔ δεν εφαρμόζονται σε συμβάσεις ναυτολόγησης οι οποίες κατά το ανωτέρω διάστημα είναι σε αναστολή με βάση τις διατάξεις του άρθρου εξηκοστού τρίτου της από 30,3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α' 86), όπως αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 1.5.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 90), η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4690/2020 (Α' 104).
Με την παρ. 6 παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καθορίζουν τον τρόπο, τη διαδικασία, τους όρους, τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του παρόντος, τη διαδικασία διασταύρωσης των απαραίτητων στοιχείων μέσω της Α.Α.Δ.Ε, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα.
Προσέτι, με την παρ. 7 παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εξειδικεύει τυχόν ειδικότερα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εφαρμογή του παρόντος.
Τέλος, με την παρ. 8 παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής να καθορίσουν τους όρους και τη διαδικασία για την εφαρμογή της παρ. 3 σχετικά με τις ακτοπλοϊκές μεταφορές, καθώς και κάθε άλλη αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα.

Αναστολή συμβάσεων σε Τουρισμό και μεταφορές

Με το άρθρο 10 της νέας τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που πραγματοποιήθηκε, κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ης.9.2020.
Παρέχεται η κατ' εξαίρεση δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων των τουριστικών καταλυμάτων, μέχρι 31.10.2020, σε αυτά.
Καθορίζονται με κ.υ.α. οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.
Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα του κλάδου του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, λιανικού εμπορίου τουριστικών ειδών, καθώς και σε κάθε είδους καταστήματα και επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και σε επιχειρήσεις - εργοδότες του κλάδου των μεταφορών, όπως επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών, να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος, για τους μήνες
Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσαρμογή τους στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες με παράλληλη οικονομική στήριξη των εργαζομένων τους.
Με την προτεινόμενη διάταξη, επεκτείνεται η δυνατότητα των αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών που προβλέπονται στο άρθρο 37 του ν. 4690/2020 μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2020.
Προσέτι, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται να μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους και πάντως όχι πέραν της 30ης.9.2020.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης