Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25%, απίθανη μία αύξηση πριν λήξει η πανδημία - Επέκταση δανεισμού προς την οικονομία και swap lines

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25%, απίθανη μία αύξηση πριν λήξει η πανδημία - Επέκταση δανεισμού προς την οικονομία και swap lines
Αμετάβλητο διατήρησε το εύρος επιτοκίων η Federal Reserve 
Στο εύρος 0% - 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) έπειτα απόφαση κατά τη διήμερη (28-29/7) συνεδρίασή της, με το επιτόκιο πλεοναζόντων αποθεματικών να παραμένει στο 0,1%.
Παράλληλα, η Fed ανανέωσε τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας εν μέσω άνευ προηγουμένου κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά, ήδη από εχθές 28/7, η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα προγράμματα δανεισμού έκτακτης ανάγκης σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς έδωσε παράταση της αρχικής λήξης που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Σεπτεμβρίου.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επέκταση των προσωρινών γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων και της συμφωνίας επαναγοράς ομολόγων για ξένες και διεθνείς νομισματικές αρχές (FIMA repo facility) έως τις 31 Μαρτίου 2021.
Αυτές οι συμφωνίες με τις ξένες νομισματικές αρχές συνήφθησαν τον Μάρτιο του 2020, με σκοπό να διευκολύνουν τις παγκόσμιες αγορές να αντιμετωπίσουν το σοκ που προκάλεσε η επιδημία Covid-19.
H παράταση αυτών των διευκολύνσεων θα βοηθήσουν στη διατήρηση πρόσφατων βελτιώσεων στις παγκόσμιες αγορές .
Επιπλέον, το εργαλείο repo της FIMA θα βοηθήσει στη στήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς υπουργείων Οικονομικών των ΗΠΑ, παρέχοντας μια εναλλακτική προσωρινή πηγή δολαρίων ΗΠΑ πέρα από τις πωλήσεις κινητών αξιών στην ανοιχτή αγορά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της FOMC:
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Μετά από έντονες μειώσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξήθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδά τους στις αρχές του έτους.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου περιορίζουν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.
Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 0% έως 0,25%.
Η Επιτροπή αναμένεται να διατηρήσει αυτό το εύρος στόχων έως ότου είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, καθώς και τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις χαμηλές πιέσεις του πληθωρισμού, και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της και θα ενεργήσει ως κατάλληλα για τη στήριξη της οικονομίας.
Κατά τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στη θέση της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματικές και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τον μέγιστο στόχο απασχόλησης και τον συμμετρικό στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Αυτή η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, δείκτες πληθωριστικών πιέσεων και προσδοκιών για τον πληθωρισμό και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοοικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.
Για να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τους επόμενους μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου και στα γραφεία οικιακής και εμπορικής ασφάλειας με υποθήκη, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, προωθώντας έτσι την αποτελεσματική μετάδοση νομισματική πολιτική σε ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Επιπλέον, το Open Market Desk θα συνεχίσει να προσφέρει μεγάλης κλίμακας πράξεις συμφωνιών επαναγοράς μίας ημέρας και διάρκειας.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει τα σχέδιά της ανάλογα με την περίσταση».

Powell: Μακρύς ο δρόμος επιστροφής στην κανονικότητα – Καίριο πλήγμα στις μικρές επιχειρήσεις

Ο δρόμος προς την κανονικότητα είναι μακρύς και δύσκολος, παραδέχθηκε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ, Jerome Powell, στον απόηχο της διήμερης συνεδρίασης κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος 0% με 0,25%.
Ο ανώτατος τραπεζίτης αναγνώρισε τα θετικά σημάδια στην οικονομία, όπως η υποχώρηση της ανεργίας, ωστόσο υπογράμμισε την τεράστια αβεβαιότητα και προειδοποίησε ότι η πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο 2020 θα είναι πρωτοφανής στα χρονικά της χώρας –αύριο 30/7 ανακοινώνονται τα σχετικά στοιχεία.
Επίσης, σημείωσε ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητές για τις μικρότερες επιχειρήσεις
«Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την αμερικανική οικονομία
Θα χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος εργαλείων.
Θέλουμε δυνατή ανάκαμψη και να περιορίσουμε τις ζημιές.
Είμαι πεπεισμένος πως θα σημειώσουμε πρόοδο.
Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας. (…)
Ο κορωνοϊός επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη», είπε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει:
«Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, δεν έχουμε πετύχει τον στόχο του 2%. (…)
Απαιτείται δημοσιονομική δράση.
Ο σκοπός της Fed μπορεί να επιτευχθεί με συνδυασμό της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Έχουμε πάρει άνευ προηγουμένου μέτρα και παρατείνουμε τη χρήση τους ως το τέλος του χρόνου.
Αγοράζουμε ομόλογα και τίτλους χρέους γενικότερα για να πετύχουμε τον σκοπό μας.
Διατηρούμε το backstop εν ισχύι.
Οι γραμμές ρευστότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Ειδάλλως το σοκ στην οικονομία θα είναι τεράστιο.
Η Fed εξασφαλίζει τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «η Fed δεν χαρίζει χρήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης