Τραπεζικά νέα

Χαλαρότερα SREP ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Χαλαρότερα SREP ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες
H πανδημία του Covid 19 έχει επηρεάσει σημαντικά τον τραπεζικό τομέα αλλά σε λειτουργικό επίπεδο είχε αντίχτυπο ακόμη και στις ίδιες τις αρμόδιες αρχές
H πανδημία του Covid 19 έχει επηρεάσει σημαντικά τον τραπεζικό τομέα αλλά σε λειτουργικό επίπεδο είχε αντίχτυπο ακόμη και στις ίδιες τις αρμόδιες αρχές.
Σημαντικές προκλήσεις αναδείχθηκαν για εποπτικές αρχές οι οποίες αναγκάστηκαν να  διαμορφώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για  μια διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης SREP GL συμπεριλαμβάνοντας τις ποικίλες αβεβαιότητες  που έχει φέρει η κρίση.
Είναι εμφανές ότι το SREP του 2020 μπορεί να μην ενσωματώνει μια ενδελεχή και πλήρη αξιολόγηση όλων των ρίσκων και των τρωτών σημείων στα οποία είναι εκτεθειμένα τα πιστωτικά ιδρύματα. Ως τμήμα της συντονισμένης απάντηση στην πανδημία, η EBA επεσήμανε στην ανακοίνωσή της της 22ας Απριλίου του 2020, πώς οι αρχές της αποτελεσματικότητας, της ευελιξίας, και της πραγματιστικής προσέγγισης θα κατευθύνουν την εποπτική πρακτική σε σχέση με τα SREP του 2020.
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η σαφήνεια και η διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τα θέματα ούτως ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων της άσκησης στο πλαίσιο της κρίσης.
Αυτές οι κατεθυντήριες γραμμές οι οποίες συνοδεύουν το SREP GL απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές και στοχεύουν να καταδείξουν πως η ευελιξία και ο πραγματισμός μπορούν να ασκηθούν εντός του πλαισίου του SREP στο περιβάλλον αυτής της κρίσης συμπεριλαμβανομένου και του διασυνοριακού περιβάλλοντος
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές καθιερώνουν μια ειδική διαδικασία για την εποπτική επιθεώρηση και έλεγχο για το έτος 2020.
Η προσέγγιση που κατευθύνεται από τον κίνδυνο αποτελεί πρωταρχικής σημασίας για τις τράπεζες και χτίζεται πάνω στις υφιστάμενες απαιτήσεις και όρους της οδηγίας για την κεφαλαιακή επάρκεια και το SREP GL και τα προσαρμόζει στις εξαιρετικές συνθήκες που δημιούργησε ο Covid 19
Παράλληλα διασφαλίζει την άσκηση της εποπτικής κρίσης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Σύμφωνα με αυτές τις κατευθύνσεις τα SREP καλύπτουν κατ' αρχήν τους εξής τομείς;
-Στην πραγματιστική προσέγγιση των SREP
-Συνολική αξιολόγηση και βαθμολόγηση SREP
-Εποπτικά μέτρα
-Ασκηση του SREP σε πλαίσια διασυνοριακά.
Οι αρμόδιες αρχές μπορεί να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα SREP όπως αυτά είναι σήμερα αν θέλουν να το κάνουν. Ωστόσο υπάρχει ανάγκη διασφάλισης πως οι αρμόδιες αρχές έχουν την option εάν θέλουν να εφαρμόσουν την εναλλακτική ειδική διαδικασία για την άσκηση του 2020 η οποία μπορεί και να είναι αναγκαία λόγω του Covid 19 και έχει διαμορφωθεί κατά τρόπο εναρμονισμένο με τις κατευθυντήριες γραμμές.
Λόγω όλων αυτών των ιδιαιτεροτήτων η ΕΒΑ αποφάσισε να μην διεξάγει δημόσια διαβούλευση ή αναλυση κόστους οφέλους για το θέμα αυτό και έχει ειδοποιήσει την ομάδα των συμμετεχόντων στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης