Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς ο κορωνοϊός επιταχύνει και η οικονομία φρενάρει

Ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς ο κορωνοϊός επιταχύνει και η οικονομία φρενάρει
Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα
Στο φόντο των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού που προκαλεί για αυστηροποίηση των μέτρων, εξελίσσεται η πολιτική κόντρα για την οικονομία.
Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση γιατί τα αυξημένα κρούσματα δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η οικονομία.
Άλλωστε, η ευρεία εξάπλωση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα τις τελευταίες ημέρες, δείχνει πως όσο πειθαρχημένοι ήταν οι πολίτες στο ξεκίνημα της πανδημίας, τόσο πιο χαλαρή εμφανίζεται η κοινωνία το τελευταίο διάστημα.
Μια κοινωνία που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο φάσμα φτώχειας λόγω του κορωνοϊού. Η οικονομία είναι μετέωρη και η παγκόσμια οικονομία είναι μετέωρη και δείχνουμε σαν να μην καταλαβαίνουμε.
Και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με το δίλημμα για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων.
Την ίδια ώρα κι ενώ ο κορωνοϊός «γκαζώνει» και η οικονομία φρενάρει, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας» στη Βουλή, η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στην οικονομία, τον κορωνοϊό και τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο πάντως, που στην πραγματικότητα είναι και το τελευταίο νομοσχέδιο για την τρέχουσα κοινοβουλευτική σεζόν καθώς την Παρασκευή κλείνει και η Βουλή για την μικρή ανάπαυλα των διακοπών, έδωσε την είδηση του καλοκαιριού και δεν είναι άλλη από την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου και σε όλους.
Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του, αιφνιδιάζοντας μάλιστα, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης που είχαν πιστέψει ότι αυτή η εξαγγελία θα αφορά το πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ και τις φοροελαφρύνσεις που θα υπάρξουν εκεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, συναισθανόμενος το ενδιαφέρον και την αγωνία που υπάρχει από πλευράς των συνταξιούχων και κυρίως επειδή βούληση της κυβέρνησης ήταν να μην παρασυρθούν σε προσφυγές και νέα δικαστικά έξοδα προστρέχοντας σε δικηγόρους, ξεκαθάρισε το τοπίο όσον αφορά αυτή την παροχή η οποία έρχεται ως ολοκλήρωση της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παροχές.
Δεδομένου ότι τα εν λόγω αναδρομικά αφορούν ένα δωδεκάμηνο, υπήρχε μια συζήτηση στο παρασκήνιο για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφυγών, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να επεκταθεί το διάστημα του δωδεκαμήνου. Κάτι τέτοιο λοιπόν δεν προτίθεται να το κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αφού τα θέματα αυτά αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό στον οποίο δεν είχαν προϋπολογιστεί ενώ έχει γίνει μια μαραθώνια προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου τα χρήματα αυτά, να είναι διαθέσιμα μέχρι το Δεκέμβριο και να καταβληθούν.
Βέβαια τα αναδρομικά, δεν ήταν το μόνο θέμα στη συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη, η οποία εξελίχθηκε σε μία μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή τη φορά, η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν σχεδόν μονοθεματικά στραμμένη στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας. Έτσι λοιπόν ακούσαμε για τις τράπεζες, την πρόσβαση σε αυτές, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την έκθεση Πισσαρίδη, το μοντέλο αξιοποίησης των 72 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και βέβαια την τροπολογία την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης