Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το νέο οικονομικό επιτελείο και οι διαφορετικές γραμμές των συμβούλων – Με νέο ισχυρό ρόλο στο Μαξίμου ο Θ. Σκυλακάκης

Το νέο οικονομικό επιτελείο και οι διαφορετικές γραμμές των συμβούλων – Με νέο ισχυρό ρόλο στο Μαξίμου ο Θ. Σκυλακάκης
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα είναι πλέον ο νέος ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου
Συνεχίζονται και σήμερα οι επαφές του Πρωθυπουργού και του στενού επιτελείου του με προεξάρχοντα τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με υπουργούς και βουλευτές για να κλείσει ομαλά το θέμα με το νέο σχήμα της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει τελικά να μην βιάζεται να κλείσει το θέμα και θέλει να σιγουρευτεί ότι όλοι οι υπουργοί θα μπορέσουν να σηκώσουν τα νομοθετήματα που έρχονται από τις 24 Αυγούστου και μετά στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάκαμψης.

Οι πρώτες πληροφορίες από το νέο σχήμα βγάζουν τα εξής δεδομένα:

1.    Ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα είναι πλέον ο νέος ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου καθώς από εκείνον θα περνάνε όλα τα μεγάλα νομοσχέδια και εκείνος θα καθορίζει τις δράσεις και τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης.


2.    Η δομή που θα υποδεχτεί το επιτελείο Σκυλακάκη θα είναι είτε μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Οπότε σε ένα από αυτά τα Υπουργείο ο κ. Σκυλακάκης θα λάβει τον τίτλο του Αναπληρωτή Υπουργού.
Όπως παρατηρούν ήδη μέσα στο Μαξίμου, θα έχει ένα ρόλο άτυπου τσάρου που θα έχει άμεση σχέση με το γραφείο του Πρωθυπουργού.

3.    Η σχέση του με τον Υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να είναι αγαστή.
Δύσκολο διότι υπάρχει διχογνωμία απόψεων σε πολλά.
Για παράδειγμα ο κ. Σταικούρας ήταν της άποψης να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους είτε αφορά κύριες, επικουρικές ή δώρα συντάξεων.
Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αμφότεροι είχαν παρασυρθεί και τόνιζαν στο δημόσιο λόγο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων.
Διαφορετική άποψη είχε ο κ. Σκυλακάκης αλλά και ο Θάνος Πετραλιάς, γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο κ. Σκυλακάκης, όπως φαίνεται, επέβαλε στο Μαξίμου την άποψη του να πληρωθούν μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε όλους.
Παρατηρούμε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ομογενοποιημένο και αυτό θα χρειαστεί προσοχή, ειδικά όταν θα καταφτάσουν τα χρήματα του Ταμείου.

4.     Στο Γενικό Λογιστήριο θα πάει, εκτός απροόπτου ο Στέλιος Πέτσας στο μέρος που είναι και η οργανική του θέση.
Αυτό δημιουργεί έναν τέταρτο πόλο μέσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά τον Αλέξη Πατέλη, προσωπικό οικονομικό σύμβουλο και στενό συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη που θα διαχειριστεί τη νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα που σκέφτεται πρώτα πολιτικά και μετά οικονομικά, ο κ. Πέτσας θα αποτελεί τον 4ο σύμβουλο του Πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα.
Τέσσερις διαφορετικές γραμμές που συχνά δεν τέμνονται.
Σταικούρας, Πέτσας σκέφτονται αρκετά το πολιτικό κόστος κάθε απόφασης του οικονομικού επιτελείου, ο Σκυλακάκης πολύ λιγότερο ενώ ο κ. Πατέλης ανήκει στην ακραία φιλελεύθερη πτέρυγα.
Σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα περάσουν την πόρτα και άλλοι υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο επίφοβος για μετακίνηση Χάρης Θεοχάρης.
Την θέση του ερίζουν αρκετοί βουλευτές αλλά και υπουργοί όπως ο Βασίλης Κικίλιας.
 
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης