Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini: Επαναξιολογήστε τους λευκούς κύκνους το 2020 – Έρχονται δυσάρεστα νέα

tags :
Roubini: Επαναξιολογήστε τους λευκούς κύκνους το 2020 – Έρχονται δυσάρεστα νέα
Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν ένας ή περισσότεροι λευκοί κύκνοι εμφανιστούν για να ανακινήσουν ξανά την παγκόσμια οικονομία πριν τελειώσει το 2020 εκτιμάει ο Rοubini
Επαναξιολογήστε τους λευκούς κύκνους το 2020.
 Έρχονται δυσάρεστα νέα για αγορές και οικονομίες εκτιμάει ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Τον Φεβρουάριο, προειδοποίησα ότι οποιοσδήποτε αριθμός προβλέψιμων κρίσεων - «λευκοί κύκνοι» - θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική παγκόσμια αναταραχή το 2020.
Σημείωσα ότι:
«… Οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν ήδη μια στρατιωτική αντιπαράθεση που πιθανότατα θα κλιμακωθεί σύντομα.
Η Κίνα αντιμετωπίζει μια ιογενή επιδημία που θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια πανδημία.
Ο κυβερνοχώρος συνεχίζεται. οι κύριοι κάτοχοι των αμερικανικών ομολόγων ακολουθούν στρατηγικές διαφοροποίησης,  ο δημοκρατικός υποψήφιος Πρόεδρος αμφισβητεί ότι ο Trump θα παραδώσει την εξουσία.
Οι αντιπαλότητες μεταξύ των ΗΠΑ και τεσσάρων ρεβιζιονιστικών δυνάμεων αυξάνονται.
Επιδεινώνεται το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών τάσεων.
Από τον Φεβρουάριο, το ξέσπασμα του COVID-19 στην Κίνα εξελίχθηκε όντως σε μια πανδημία, δικαιολογώντας όσους από εμάς προειδοποίησαν νωρίς ότι ο κορωνοιός θα είχε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Λόγω των μαζικών πολιτικών τόνωσης, η μεγαλύτερη ύφεση του 2020 δεν έχει γίνει μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή.
Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη, και ακόμη και αν επέλθει ανάκαμψη σε σχήμα V από την εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή και τη ζήτηση, μπορεί να διαρκέσει μόνο για ένα ή δύο τρίμηνα, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου οικονομικής δραστηριότητας.
Εναλλακτικά, με τόση αβεβαιότητα, η αποστροφή του κινδύνου και η απομόχλευση εκ μέρους εταιρειών, νοικοκυριών, ακόμη και ολόκληρων χωρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο αναιμική ανάκαμψη σε σχήμα U με την πάροδο του χρόνου.
Εάν όμως δεν ελεγχθεί η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες και εάν εμφανιστεί ένα δεύτερο κύμα αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα πριν ανακαλυφθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, η οικονομία θα μπορούσε πιθανότατα να βιώσει διπλό σχήμα W.
 Και με τέτοιες βαθιές αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια μεγαλύτερη ζημία σε σχήμα L έως τα μέσα της δεκαετίας.
Επιπλέον, όπως προέβλεψα τον Φεβρουάριο, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και των τεσσάρων ρεβιζιονιστικών δυνάμεων - Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα - επιταχύνθηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο για να παρεμβαίνουν στις εκλογές και να εμβαθύνουν τις κομματικές διαιρέσεις της Αμερικής.
Ένα στενό αποτέλεσμα σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε κατηγορίες (και στις δύο πλευρές) για «εκλογικές νοθείες» και ενδεχομένως σε αστικές αναταραχές.
Η κρίση COVID-19 επιδείνωσε επίσης σοβαρά τον αμερικανικό ψυχρό πόλεμο σε θέματα εμπορίου, τεχνολογίας, δεδομένων, επενδύσεων και νομισμάτων.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την Ανατολική και τη Νότια Κίνα.
Ακόμα κι αν ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ θέλουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση, η αυξημένη ευφυΐα θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτικό ατύχημα που να καταλήξει να είναι εκτός ελέγχου.
Η προειδοποίησή μου τον Φεβρουάριο ότι ο αμερικανικός ψυχρός πόλεμος θα μπορούσε να γίνει καυτός.
Στη Μέση Ανατολή, περίμενα ότι το Ιράν θα κλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του - ειδικά το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
 Όμως, δεδομένης της ολοένα και πιο εμφανής αδυναμίας του Trump στις δημοσκοπήσεις, οι Ιρανοί προφανώς επέλεξαν μια πολιτική σχετικού περιορισμού, με την ελπίδα ότι μια νίκη για τον Joe Biden θα οδηγήσει τις ΗΠΑ να επανέλθουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015 και να χαλαρώσουν τις αμερικανικές κυρώσεις.
Όμως, αν αισθανθεί ότι το στρατηγικό του παράθυρο κλείνει, το Ισραήλ φέρεται να πραγματοποιεί μυστικές επιθέσεις σε μια σειρά από ιρανικούς στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους (πιθανώς με τη σιωπηρή υποστήριξη της κυβέρνησης Trump).
Ως αποτέλεσμα, η συζήτηση για την «έκπληξη Οκτωβρίου» που σχετίζεται με τη Μέση Ανατολή αυξάνεται.
Εξέφρασα επίσης ανησυχίες ότι η κυβέρνηση Trump ενδέχεται να χρησιμοποιήσει κυρώσεις για να αρπάξει και να παγώσει τις κρατικές επενδύσεις της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αντιπάλων των ΗΠΑ, προκαλώντας την πώληση ομολόγων καθώς αυτές οι χώρες μετατοπίζονται σε ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικά περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός.
Αυτός ο φόβος, μαζί με τον κίνδυνο τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα να προκαλέσουν πληθωρισμό, έκτοτε προκάλεσαν μια αύξηση των τιμών του χρυσού, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 23% το 2020 και περισσότερο από 50% από τα τέλη του 2018.
Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αυξάνονται επίσης.
Στην Ανατολική Αφρική, η ερημοποίηση δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για σμήνη ακρίδων βιβλικής κλίμακας που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και τα προς το ζην.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι αποτυχίες των καλλιεργειών λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών και της ερήμωσης θα οδηγήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από θερμές τροπικές ζώνες προς τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες εύκρατες περιοχές τις επόμενες δεκαετίες.
Και άλλες πρόσφατες μελέτες προειδοποιούν ότι το κλίμα όπως η κατάρρευση των μεγάλων πάγων στην Ανταρκτική ή τη Γροιλανδία, μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική καταστροφική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Οι σχέσεις μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και των πανδημιών γίνονται επίσης σαφέστερες.
Καθώς οι άνθρωποι καταπατούν όλο και περισσότερο τους οικοτόπους της άγριας πανίδας, έρχονται σε συχνότερη επαφή με νυχτερίδες και άλλους φορείς ιών.
Και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι καθώς λιώνει το permafrost της Σιβηρίας, οι παγωμένοι θανατηφόροι ιοί θα εμφανιστούν ξανά και θα εξαπλωθούν γρήγορα σε όλο τον κόσμο, όπως έκανε ο COVID-19.
Γιατί οι χρηματοπιστωτικές αγορές αγνοούν ευτυχώς αυτούς τους κινδύνους;
Μετά την πτώση κατά 30-40% στην αρχή της πανδημίας, πολλές αγορές μετοχών έχουν ανακτήσει τις περισσότερες απώλειές τους, λόγω της μαζικής δράσης δημοσιονομικής πολιτικής ενώ ελπίζουν σε ένα επικείμενο εμβόλιο COVID-19.
Η ανάκαμψη σε σχήμα V στις αγορές δείχνει ότι οι επενδυτές αναμένουν ανάκαμψη σε σχήμα V στην οικονομία.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που ήταν αληθινό τον Φεβρουάριο παραμένει αληθινό σήμερα: η οικονομία θα μπορούσε ακόμα να εκτροχιασθεί γρήγορα από έναν άλλο οικονομικό, χρηματοοικονομικό, γεωπολιτικό ή κάποιο κίνδυνο δημόσιας υγείας, πολλοί από τους οποίους έχουν οξυνθεί.
Οι αγορές δεν είναι πολύ καλές στην τιμολόγηση πολιτικών και γεωπολιτικών - πόσο μάλλον περιβαλλοντικών - κινδύνων, επειδή η πιθανότητά τους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν ένας ή περισσότεροι λευκοί κύκνοι εμφανιστούν για να ανακινήσουν ξανά την παγκόσμια οικονομία πριν τελειώσει το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης