Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως η Μυτιληναίος μπορεί να μετατρέψει μια "χαμένη χρονιά" στο εφαλτήριο για τα νέα ρεκόρ

tags :
Πως η Μυτιληναίος μπορεί να μετατρέψει μια
Τα δεδομένα που δείχνουν ότι η Μυτιληναίος έχει πολλά ισχυρά επενδυτικά χαρτιά που δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα από την αγορά
Η κίνηση της Wall με τον S&P να επιχειρεί την διάσπαση του break out point, με άνοδο 1,25% στις 3258 μονάδες μετά την ομιλία Powell, με στόχο να κατευθυνθεί προς τα υψηλά έτους, αλλάζει πολλά στις επιχειρηματικές και επενδυτικές στρατηγικές των μεγάλων ομίλων.
Η Μυτιληναίος αρχίζει μετά το καλό πρώτο τρίμηνο να δείχνει τα σημάδια της δυναμικής αντιμετώπισης της κρίσης σε πολλά επίπεδα.
Τις τελευταίες ημέρες δύο στοιχεία δείχνουν την δυναμική της εταιρίας:
Το πρώτο αφορά την αποκατάσταση επιπέδων των τιμών του αλουμινίου, που έχει μεγάλη σημασία σε σχέση και με την αλλαγή επενδυτικής αντίληψης για την πορεία μεταλλουργιών και ορυχείων στην Wall Street, όπου το SPDR Metals and Minings (XME) τώρα πάει να βρεί την διάσπαση του ΚΜΟ των 50 ημερών στον ΚΜΟ των 200 ημερών και άρα να εδραιώσει μια ανοδική τάση για τον ευρύτερο κλάδο.
Αυτό θα μετατρέψει τον θεωρητικά αδύναμο κρίκο, που κάποιοι αρχικά φέτος εκτίμησαν, ως τέτοιον, το  Αλουμίνιο, σε παράμετρο τουλάχιστον σταθεροποίησης των αποτελεσμάτων με θετικές προοπτικές.
Κατά δεύτερον το swap με την ΔΕΠΑ με το οποίο η Μυτιληναίος έσπευσε να εξασφαλίσει την ισορροπία στην αγορά φυσικού αερίου, όταν συνέβη η έκρηξη στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.
Η Μυτιληναίος που έχει μερίδιο leader στην αγορά το οποίο και ανέρχεται στο 40% είχε παραλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμη φορτίο και άμεσα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες κάλυψης που προέκυψαν.
Επανερχόμενοι στην Μυτιληναίος η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ότι οι μεγάλοι ξένοι έχουν επιστρέψει στην μετοχή μετά το sell off  του Μαρτίου έχοντας αποκαταστήσει το 65% περίπου των απωλειών σε σχέση με την αρχή του έτους.
Οι αναλύσεις που έχουν βγει δίνουν τιμές για την μετοχή στα επίπεδα των 10 -12 ευρώ, κυρίως βασιζόμενες στην καλή απόδοση του κλάδου του φυσικού αερίου, που κέρδισε αυξημένο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα 40%, με καλά περιθώρια κέρδους λόγω της χαμηλής τιμής του φυσικού αερίου.
Δεν έχουν προεξοφλήσει όμως καλύτερες τιμές για τον κλάδο του αλουμινίου, που δείχνουν ότι διαμορφώνονται σταδιακά και κυρίως αναμένουν τις αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική όσον αφορά την βιομηχανία, που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Το Αλουμίνιο δεν είναι μακριά από τo να μετατραπεί και πάλι, στην μετά κορωνοϊό περίοδο, στο γνωστό βαρύ πυροβολικό της Μυτιληναίος, ανατρέποντας τις προβληματικές εκτιμήσεις με τις οποίες ξεκίνησε η τρέχουσα χρονιά. Και αυτό γιατί οι πολιτικές και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα στραφούν στην πράσινη βιομηχανία.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σοβαροί τομείς που έχουν μικρή ως μηδενική αξία στην εταιρία προς το παρόν, αλλά η αγορά θα αποτιμήσει στους επόμενους 15 μήνες.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την METKA EGN, που με σημαντική τεχνογνωσία σε πολλά επίπεδα διεθνώς και εγχωρίως θα αποφέρει τεράστια κέρδη και υπεραξίες στην εταιρία καθώς η κατασκευή ηλιακών πάρκων καθίσταται από τις συμφερότερες και ανταγωνιστικότερες ενεργειακές πηγές.
Η δεύτερη με το CCGT με το οποίο η Μυτιληναίος θα αποκτήσει μια υπερσύγχρονη μονάδα στο φυσικό άεριο, που καθίσταται για το προσεχές διάστημα βασικότατη πηγή τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος, την ώρα που οι λιγνίτες τελειώνουν και οι εισαγωγές ανεβαίνουν επικίνδυνα.
Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η δράση της METKA σε άλλους τομείς των έργων, όπως το Άκτιο ή και κινήσεις εξαγορών, τις οποίες έχει αφήσει ανοιχτές το μανατζμεντ λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Τούτων δοθέντων η βαθιά διόρθωση έχει δώσει την μεγάλη ευκαιρία ξεκαθαρίσματος των επενδυτικών θέσεων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η κεφαλαιοποίηση έχει εισέλθει στον νεο μεγάλο ανοδικό κύκλο, όπου η εταιρία με το μέγεθος που έχει θα κατταρρίψει το ιστορικό της ρεκόρ.
Ο προηγούμενος κύκλος θα μπορούσε κανείς να πει, ότι έκλεισε με την κίνηση του προηγούμενου καλοκαιριού προερχόμενος από τα χαμηλά των 3,5 ευρώ το 2015 στο ξεκίνημα του τρίτου μνημονίου.
Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία της Wall, η οποία δείχνει όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα του αντιπροσωπευτικού δείκτη S&P, ότι έχει αποκτήσει μια δυναμική ανοδική με τον ΚΜΟ του δείκτη των 200 ημερών να έχει υποστεί την τομή ανοδικά από τον ΚΜΟ των 50 ημερων.
Ο δείκτης βαίνει προς ανοδική εκτόνωση με στόχο τα υψηλά έτους, που είναι και ιστορικά υψηλά.
Θα έλεγα κανείς ότι τα όσα είπε χθες ο Powell (FED), τόσο ότι η συνέχεια της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναγκαία αλλά και ότι η FED θα κάνει ότι απαιτείται, για να επαναφέρει σε ανάπτυξη την οικονομία είναι στοιχεία που τονώνουν τις αγορές.
Αναμφισβήτητα και θα υπάρξουν διορθώσεις που θα συνδεθούν και με τις αμερικανικές εκλογές αλλά η εταιρία έχει δύο πλεονεκτήματα:
- Πρωτον ότι οι κλάδοι της είναι σε αυτοί, που οι διεθνείς επεδύσεις βρίσκονται στην αιχμή - θυμίζουμε την επένδυση 10 δισ του Warren Buffett στο φυσικό αέριο είτε έχουν εμπόδια εισόδου στον κλάδο ανυπέρβλητα πλέον - αλουμίνιο - με την πράσινη βιομηχανία να είναι από τα νέα ευρωπαϊκά στόρυ της βιώσιμης ανάπτυξης.
-Δεύερον γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο με μια αποκατάσταση της κανονικότητας και μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα έχει σημαντικά περιθώρια ανατίμησης με την Μυτιληναίος να αποτελεί leading story.
Kατά τον τρόπο αυτό οι επενδυτές που θα έχουν εξασφαλισμένη και μια ικανοποιητική μερισματική απόδοση αρχίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, που σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια και ισχυρά δεδομένα μπροστά.

Το διάγραμμα του S&P την διατήρηση των 3200 μονάδων και τη νέα ανοδική κίνηση δείχνει ότι ετοιμάζεται να τεστάρει το ιστορικό υψηλό.
dr
Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης