Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒΒ» το ομόλογο των Autohellas και Hertz στην Ελλάδα

tags :
Scope: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒΒ» το ομόλογο των Autohellas και Hertz στην Ελλάδα
Scope: Αναβαθμίζεται το ομόλογο της Autohellas από την Scope Ratings 
Σε «ΒΒΒ» -από «ΒΒΒ-»- αναβάθμισε το -senior- την εξασφαλισμένη (ABS) τιτλοποίηση «AutoWheel Securitisation DAC» η Scope Ratings, που αφορά την Autohellas και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.
Όπως αναφέρεται, η συναλλαγή AutoWheel Securitisation ήταν η πρώτη που δεν αφορούσε τράπεζες στην Ελλάδα. 
Αναλυτικά:

Class A1 (ISIN XS1852536785), EUR 18.7m: upgraded to BBBSF from BBB-SF

Class A2 (ISIN XS1852537163), EUR 24.2m: upgraded to BBBSF from BBB-SF

Class A3 (ISIN XS1852537759), EUR 11.2m: upgraded to BBBSF from BBB-SF

Class B (ISIN N/A), EUR 28.8m: not rated

Στις 17/7/2020, η Scope Ratings επιβεβαίωσε σε «ΒΒ» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σε μη προγραμματισμένη αξιολόγηση, χωρίς παράλληλα να μεταβάλλει τις θετικές προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε σε «S-3».
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις της Ελλάδας υποστηρίζονται από τα ακόλουθα πιστωτικά πλεονεκτήματα:
i) Η βελτιωμένη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, υποστηριζόμενη από ένα ιστορικό σταθερής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ένα ουσιαστικό απόθεμα μετρητών και ένα πιο ισχυρό προφίλ χρέους ως αποτέλεσμα της διαχείρισης χρέους της Ελλάδας, η οποία έχει επίσης επωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συντονίζονται μέσω των πολυμερών δανειστών της, καθώς και από πιο ευνοϊκά επιτόκια χρηματοδότησης που επίσης καθοδηγούνται από την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τους τίτλους της ελληνικής κυβέρνησης για τις νομισματικές της πολιτικές τουλάχιστον έως 2021.
ii) Η βελτιωμένη πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας, δεδομένης της σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της συνεχιζόμενης προόδου των μεταρρυθμίσεων, που αντιμετωπίζει όμως σημαντικά διαρθρωτικά εμπόδια.

Οι προκλήσεις σχετίζονται με:
i) Το πολύ υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, που περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων.
ii) Τις διαρθρωτικές αδυναμίες με τη μορφή χαμηλών επενδύσεων και υψηλής ανεργίας, που επηρεάζουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας και τη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα, στις 8 Ιουλίου, η Scope έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 7,8% το 2020.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ του κορωνοϊού, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο και του υψηλού μεριδίου των αυτοαπασχολούμενων.
Η αδύναμη βασική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και το υψηλό βάρος των NPLs περιορίζουν τις δυνατότητες στήριξης της οικονομίας, υπογραμμίζεται.
«Εκτός από τις πολιτικές δράσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ιδίως εκείνων της ΕΚΤ, τα προληπτικά μέτρα που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της κρίσης στη δημόσια υγεία και τα φορολογικά μέτρα που ενεργοποιούνται για τη στήριξη της οικονομίας, αναμένεται να διευκολύνουν την πτώση της ανάπτυξης το 2020», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης