Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Pizza Hut: Στα 35 εκατ. ευρώ οι συσσωρευμένες ζημιές στην Ελλάδα - Μονόδρομος η αναστολή λειτουργίας

tags :
Pizza Hut: Στα 35 εκατ. ευρώ οι συσσωρευμένες ζημιές στην Ελλάδα - Μονόδρομος η αναστολή λειτουργίας
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς ζητάει μέτρα για τη διάσωση των επιχειρήσεων
Νέα πραγματικά οικονομικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης και γενικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητάει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ χαρακτηρίζει τα έως τώρα μέτρα σταγόνα στο ωκεανό κάνοντας λόγο ότι εξαντλούνται οι οικονομικές αντοχές των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του Covid 19.
Έφερε ως παράδειγμα τη δυσάρεστη εξέλιξη το κλείσιμο των καταστημάτων της αλυσίδας Pizza Hut στην Ελλάδα η οποία είχε ως «προσκέφαλο» την μητρική αμερικανική αλυσίδα που δεν άντεξε στις επιπτώσεις στις ΗΠΑ και υπέβαλε αίτημα πτώχευσης.
Σημειώνει ο κ. Καββαθάς ότι ένας «γίγαντας» της εστίασης καταρρέει φανταστείτε το τσουνάμι που έρχεται για τις εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όταν ζουν σε πέτρινα χρόνια τα τελευταία  δέκα χρόνια.  
Την ίδια στιγμή η  FOOD PLUS Α.Ε.Β.Ε. ως εταιρεία Εκμετάλλευσης Διεθνών Εστιατορίων με 16 καταστήματα λειτουργίας Pizza Hut στην περιοχή της Αττικής δέχθηκε την χαριστική βολή από τον COVID 19 τερματίζοντας κάθε προσπάθεια ανάνηψης της αλυσίδας.
Οι άσχημες μέρες για την παγκοσμίου φήμης αλυσίδας δεν δημιουργήθηκαν με την εμφάνιση του COVID 19 αλλά μέχρι σήμερα η διοίκηση της εταιρείας προσπαθούσε να αντιμετωπίσει  την κακή πορεία των οικονομικών που εμφανίστηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. 
Οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας έφθαναν στα 35.176.550,93 ευρώ  και τα ίδια  κεφάλαια της ήταν αρνητικά κατά 2.929.240,85 ευρώ, σύμφωνα με τις ετήσιες λογιστικές  καταστάσεις του 2018.
Η ελεγκτική εταιρεία RSM Greece και ορκωτός ελεγκτής λογιστής κ Άθως Στυλιανού είχε κτυπήσει καμπανάκι από το 2018  προσδιορίζοντας ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της και η μόνη διέξοδος που έχει είναι η ρευστοποίηση ή η αναστολή λειτουργίας της καθώς οι συσσωρευμένες ζημιές έφθαναν στα 35,1 εκατ. ευρώ καταβροχθίζοντας  το μετοχικό  κεφάλαιο  της που ήταν τα 33 εκατ. ευρώ.
Η πορεία της εταιρείας ήταν προδιαγεγραμμένη και η πανδημία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Πάντως ερωτηματικά δημιουργούνται για την αλυσίδα KFC που ανήκει στον ίδιο όμιλο  της Food Plus A.E.B.E με 8 καταστήματα εκ των οποίων τα 7 είναι στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη.
Ο συνολικός τζίρος της Food Plus από τη δραστηριότητα της Pizza Hut και της KFC ξεπερνούσε τα 16 εκατ. ευρώ ενώ παρουσίασε ζημιές στα επίπεδα  του 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ με αφορμή την αποχώρηση της Pizza Hut από την Ελλάδα που να σημειωθεί περίπου 300 άτομα  θα χάσουν την εργασία τους θεωρεί ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και πιθανόν να φύγουν από την ενεργό δράση πολλές επιχειρήσεις διότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία  όπως το ΤΕΠΙΧ ii και το Ταμείο Εγγυοδοσίας στην πράξη απευθύνονται στους έχοντες και κατέχοντες και όχι σε εκείνες τις επιχειρήσεις που  πραγματικά δίνουν μάχη επιβίωσης.
Από την πλευρά  τους  οι τράπεζες ζητούν εξασφαλίσεις που δεν μπορούν να προσφερθούν.
Μέχρι σήμερα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 1,3 δις ευρώ σε 9.464 επιχειρήσεις και από το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχει δοθεί το ποσό του 1 δις  ευρώ σε 1829 επιχειρήσεις.
Δηλαδή έχει χρηματοδοτηθεί  μόλις το 1,61% με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 11293  όταν το σύνολο των επιχειρήσεων φτάνει σε 700.000.
Τέλος να σημειωθεί η πορεία  της Pizza Hut στην Ελλάδα τερματίζεται μετά από 31 χρόνια  αφού ενεργοποιήθηκε το 1989.
Οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς  προμηθευτές  εγχώριους και ξένους ανέρχονται σε 2,8 εκατ. ευρώ.
Επίσης έχει ένα ομόλογο αξίας 1,5 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της ήταν στις 730.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.

Γεωργιάδης: Η αποχώρηση της Pizza Hut δεν έχει ουδεμία σχέση με την κυβέρνηση

«Η Pizza Hut έφυγε διότι εδώ και πολύ καιρό είχε πάψει να είναι ανταγωνιστική» σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα.
Ο ίδιος προσθέτει: «Τελείωσε το συμβόλαιο δικαιόχρησης και δεν είχε νόημα η ανανέωση του.
Λυπηρή απόφαση αναμφίβολα προφανώς ουδεμία σχέση έχει με την Κυβέρνηση όμως».
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης