Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Δεν θα έχουμε πιθανότατα πανηγύρια τον Αύγουστο - Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Δεν θα έχουμε πιθανότατα πανηγύρια τον Αύγουστο - Ποια νέα μέτρα εξετάζονται
Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown υποστήριξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας
Στα νέα μέτρα που εξετάζει η ειδική επιτροπή επιστημόνων - λοιμωξιολόγων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος ανέφερε ότι πιθανότατα θα απαγορευτούν τα πανηγύρια και τον Αύγουστο ενώ εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία, όπως και αναμενόταν.
«Πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία.
Ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά, επομένως είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης» είπε ο κ.Γώγος, τονίζοντας ότι «η μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιείται  καλά κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ΄όλους».
«Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους» είπε ο κ.Γώγος, τονίζοντας πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τον έλεγχο του ιού είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους πχ να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή σε καφετερίες ή σε κέντρα διασκέδασης κλπ.
«Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω πχ από 50 ή 100 άτομα.
Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown δηλαδή σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι» τόνισε ο κ.Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην περίπτωση των πάρτι.
«Έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια.
Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος.
Δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς.
Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar.
To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο.
 Γι αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται  όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα» είπε ο κ.Γώγος.
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις εκκλησίες ο κ.Γώγος υποστήριξε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες».
«Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα γιατί η σύσταση παραμένει γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία.
Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία.
Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα.  
Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό» υποστήριξε ο κ.Γώγος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης