Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Η πτώση των τιμών δεν φέρνει επενδυτές ενώ… επανακάμπτει ο κορωνοϊός

Φέγγος (Prelium): Η πτώση των τιμών δεν φέρνει επενδυτές ενώ… επανακάμπτει ο κορωνοϊός
Τα μηδενικά επιτόκια και η παραγωγή χρήματος από τις κυβερνήσεις, δημιουργεί μια αυξημένη ρευστότητα που βρίσκει διέξοδο στα χρηματιστήρια για να έχει μια προοπτική αποδόσεων
Ένας νέος μήνας έρχεται, και ένας μήνας φεύγει, αφήνοντας μια πικρή γεύση στα χείλη των επενδυτών.
Διεθνώς η κατάσταση ήταν σταθεροποιητική στα χρηματιστήρια, καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού αρχίζουν να εμφανίζονται, όπως και η ύφεση που προκαλείται στις διάφορες χώρες.
Από την άλλη τα μηδενικά επιτόκια και η παραγωγή χρήματος από τις κυβερνήσεις, δημιουργεί μια αυξημένη ρευστότητα που βρίσκει διέξοδο στα χρηματιστήρια για να έχει μια προοπτική αποδόσεων.
Το μέλλον θα δείξει αν οι αποδόσεις θα πραγματοποιηθούν, αλλά προσωρινά φαίνεται να γίνεται μια ανακατανομή σε κλάδους με τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας να ωφελούνται.
Παραδοσιακά στην Ελλάδα η κατάσταση στο χρηματιστήριο είναι χειρότερη.
Οπότε είδαμε πτώση, αλλά όχι σε επίπεδα που να πανικοβάλλουν.  
Φυσικά οι τραπεζικές μετοχές κινούνται σχεδόν στα ιστορικά χαμηλά τους, σαν να ήταν ο Γενικός Δείκτης στις 450 μονάδες, αλλά κάποιες άλλες μετοχές σώζουν την παράσταση.
Είδαμε την αυξημένη ρευστότητα να την απορροφούν ομολογιακές εκδόσεις, ενώ είχαμε και μεγάλη αύξηση της ανησυχίας για τα γεωπολιτικά, που παραδόξως δεν προκάλεσαν πανικό.
Στην πραγματική οικονομία της χώρας, είδαμε την βαριά βιομηχανία του τουρισμού να παραπαίει αλλά να λειτουργεί, είδαμε μέτρα στήριξης που διατηρούν την κοινωνική συνοχή και είδαμε και πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά τις επιπτώσεις της ύφεσης.
Η Ευρώπη φαίνεται να καταλαβαίνει πως πρέπει να υπάρξει μια όσο το δυνατόν κοινή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και η Ελλάδα ωφελείται από αυτό, παίρνοντας σημαντικές επιδοτήσεις και βιώνοντας μια χαλάρωση της επιτήρησης που μας έδενε τα χέρια για πολλά χρόνια.
Ο κορωνοϊός επανακάμπτει στη χώρα.
Οι μισοί Έλληνες αναρωτιόνται πως μπορεί να χαμογελάσουν όταν φοράνε μάσκα, ενώ οι άλλοι μισοί κατηγορούν όσους δεν φορούν μάσκα, για δολοφονική αμέλεια.
Το καλοκαίρι περνάει και δεν προσφέρει όσα έχουν συνηθίσει οι Έλληνες που είναι οικονομική ευμάρεια για κάποιους και εκτόνωση για τους υπόλοιπους.  
Η εύρεση θεραπείας ή εμβολίου γίνονται όλα και πιο απαραίτητες.
Στα Ελληνοτουρκικά η ένταση φτάνει για πλάκα στο απόγειο, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να χειρίζεται σωστά την κατάσταση καθώς το προσφυγικό πάει καλά και η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι τα Ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζει όταν τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.
Στον τομέα των επενδύσεων, ψηφίστηκε ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, γίνονται παρεμβάσεις στο φορολογικό και ξεκίνησε το Ελληνικό.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα απέχει πολύ από το να πείσει διεθνείς αλλά ακόμα και Έλληνες επενδυτές ότι μπορεί να προσφέρει κέρδη και όλα γίνονται με το στανιό (όπως λέγαν οι παλιότεροι).
Μπροστά μας έχουμε τον Αύγουστο που αποτελεί τον παραδοσιακό μήνα θερινής ραστώνης για την Ελλάδα.
Πολλές φορές η απουσία πολλών παικτών, χρησιμοποιείται χρηματιστηριακά είτε πιέζοντας είτε ανεβάζοντας τις τιμές αναλόγως ποιοι μένουν πίσω.
Φέτος βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ισχυρές στηρίξεις που βρίσκονται στις 612, στις 600 και τέλος στις 580 μονάδες.
Βρισκόμαστε μακριά από τη ζώνη των 680 με 690 μονάδων που φαίνεται να αποτελεί ανυπέρβλητη αντίσταση.
Τέλος βρισκόμαστε σε επίπεδα τιμών που είναι 34% χαμηλότερα από την αρχή του έτους.
Οι πιθανότητες είναι η κίνηση να είναι χαλαρά ή μέτρια ανοδική, χωρίς όμως να απειλήσει τη ζώνη πάνω από τις 680 μονάδες.
Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων και την πορεία της βιολογικής κρίσης στην Ελλάδα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης