Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Ποια χρέη μπορούν να εξοφληθούν με τη νέα έκτακτη ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων

Εφορία: Ποια χρέη μπορούν να εξοφληθούν με τη νέα έκτακτη ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων
Θέμα ημερών η κατάθεση στη βουλή της ρύθμισης μέσω της οποίας χιλιάδες φορολογούμενοι, θα μπορούν να αποπληρώσουν τις φορολογικές οφειλές της πανδημίας, σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις
Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη βουλή της νέας έκτακτης ρύθμισης μέσω της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν όλες τις φορολογικές οφειλές, που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή από το Μάρτιο του 2020 και μετά, σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Πρόκειται για χρέη η πληρωμή των οποίων ανεστάλη λόγω της κρίσης και ο νέος διακανονισμός που ετοιμάζεται θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω της πτώσης των εισοδημάτων και του τζίρου, και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μια νέα γενιά «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο.  
Οφειλές συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάρτιο θα μπορούν να πληρωθούν σε 12 άτοκες ή 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Ιανουάριο του 2021 πράγμα που σημαίνει ότι η εξόφληση τους θα γίνει το Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίες ο οποίος έχει για παράδειγμα αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 3.000 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2021 πληρώνοντας 250 ευρώ το μήνα.
Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

1. Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο  την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:
- Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.
- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορoνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
- Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
2. Η ρύθμιση ισχύει για όλες τις βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 έως και την 31 Μαϊου 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Ειδικά για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια η 4μηνη αναστολή ισχύει και για τις οφειλές Ιουνίου.
Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
3. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όροι που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογούμενους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μην βρεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης.
4. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης