Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kορωνοϊός: Σχεδόν 700 χιλ. οι νεκροί, 17,6 εκατ. τα κρούσματα – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ

Kορωνοϊός: Σχεδόν 700 χιλ. οι νεκροί, 17,6 εκατ. τα κρούσματα – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ
Πάνω από 1.442 νέοι θάνατοι λόγω κορωνοϊού καταγράφηκαν την Παρασκευή 31/7 στις ΗΠΑ
Ξεπέρασαν τα 17,5  εκατομμύρια παγκοσμίως τα επιβεβαιωμένα  κρούσματα σε 188 χώρες, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 680.000.
Στο μεταξύ, πάνω από 1.442 νέοι θάνατοι λόγω κορωνοϊού καταγράφηκαν την Παρασκευή 31/7 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή ημέρα κατά την οποία καταγράφονται περισσότεροι από 1.200 θάνατοι στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα να φτάνει πλέον τις 153.314.
Παράλληλα σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν και 69.160 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, αριθμός που παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με ένα 24ωρο πριν.
Πάντως, από την αρχή της επιδημίας έχουν διαγνωστεί στις ΗΠΑ περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μολύνσεις από covid-19.
Η Φλόριντα, την πολιτεία που έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 470.000 κρούσματα,  κατέγραψε 257 νέους θανάτους από κορωνοϊό, αριθμό ρεκόρ για ένα 24ωρο.
Πλέον, η Φλόριντα ξεπερνά σε μολύνσεις τη Νέα Υόρκη, η οποία ήταν το επίκεντρο της επιδημίας την άνοιξη.

ΗΠΑ: Θετικά στον ιό εκατοντάδες παιδιά σε κατασκήνωση στην πολιτεία Τζόρτζια
 
Εκατοντάδες παιδιά προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό σε κατασκήνωση στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), γεγονός  που αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι τα παιδιά και μολύνονται από την covid-19 και τη μεταδίδουν.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 260 από τους 597 ανθρώπους -παιδιά και προσωπικό- που βρίσκονταν στην κατασκήνωση αυτή προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το CDC, το οποίο σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού.
Η κατασκήνωση αυτή αγνόησε τις συστάσεις, δεν απολύμανε τακτικά τις επιφάνειες και δεν κρατούσε τα παιδιά σε μικρές ομάδες.
Πάντως, οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης υπάκουσαν σε διάταγμα της πολιτείας της Τζόρτζια και είχαν ζητήσει από τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ του κορωνοϊού, το οποίο όμως μπορούσε να έχει γίνει έως και 12 ημέρες νωρίτερα.
Τα παιδιά στην κατασκήνωση «συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους», γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στη μετάδοση της ασθένειας, αναφέρεται στην έκθεση του CDC, ενώ κοιμόντουσαν σε καμπίνες έως και 26 ατόμων.
Στις 23 Ιουνίου ένας έφηβος, μέλος του προσωπικού, έφυγε από την κατασκήνωση επειδή παρουσίασε ρίγη και στη συνέχεια βρέθηκε θετικός στην covid-19, ενώ  στις 24/6 οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης άρχισαν να στέλνουν τα παιδιά σπίτι τους και έκλεισαν τους χώρους στις 27 του μήνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου, οι 260 από τους 344 ανθρώπους στους οποίους έγινε τεστ, είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.
Από αυτούς, το 74% είχε ελαφρά συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος και πονόλαιμος, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ασυμπτωματικοί.
Τα στοιχειά αυτά προστίθενται στις ολοένα και αυξανόμενες αποδείξεις ότι «τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον ιό SARS- CoV-2 και, αντίθετα με τις αρχικές αναφορές, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοσή του», σημείωσαν οι συντάκτες της έκθεσης του CDC.

Αμφιβολίες Fauci για τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια

Αμφιβολίες για την ασφάλεια των κινεζικών και ρωσικών εμβολίων κατά της covid-19 εξέφρασε την Παρασκευή 31/7 ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ δρ Anthony Fauci, ο οποίος αντιστάθηκε στις προσπάθειες ενός ένθερμου υποστηρικτή του Αμερικανού προέδρου D. Trump να μετατρέψει την κατάθεσή του για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού σε κριτική για τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.
Ο δρ Anthony Fauci, στην κατάθεσή του ενώπιον υποεπιτροπής του Κογκρέσου για τον κορωνοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ελπίζω πραγματικά οι Κινέζοι και οι Ρώσοι να ελέγξουν τα εμβόλιά τους προτού τα χορηγήσουν σε οποιονδήποτε» και πρόσθεσε «το να λέει κάποιος ότι διαθέτει ένα εμβόλιο έτοιμο για διανομή πριν καν να το έχει ελέγξει είναι, κατά τη γνώμη μου, προβληματικό για να μην πω κάτι περισσότερο».
Μάλιστα, ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να εξαρτηθούν από άλλες χώρες για εμβόλια.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει να ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τη βιομηχανική παραγωγή δύο εμβολίων κατά της covid-19 τα οποία έχουν αναπτύξει ρωσικά κρατικά ερευνητικά κέντρα, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της.
Παράλληλα, πολλά εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ανάμεσά τους και ένα κινεζικό το οποίο παράγουν από κοινού ένα κινεζικό, στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο και ο φαρμακευτικός όμιλος CanSino Biologics.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου ο κινεζικός στρατός έδωσε άδεια για τη χρήση στις τάξεις του αυτού του εμβολίου, αν και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι τελευταίες φάσεις των δοκιμών του.
Περαιτέρω, ο Fauci, συγκρούστηκε με τον Ρεπουμπλικάνο Jim Jordan όταν αυτός τον ρώτησε αν εκτιμά πως πρέπει να περιοριστούν ή να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στις ΗΠΑ.
Ο λοιμωξιολόγος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει συστάσεις για τις διαδηλώσεις και ο Jim Jordan του απάντησε: «κάνετε κάθε είδους συστάσεις. Κάνετε συστάσεις για τα ραντεβού, για το μπέιζμπολ και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς».
«Δεν θα εκφράσω γνώμη για τον περιορισμό οποιουδήποτε πράγματος», είπε ο λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε «απλώς σας ενημερώνω ποιος είναι ο κίνδυνος και μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για αυτό. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα μεγάλα πλήθη, όπου και να είναι αυτά».
Σημειώνεται ότι η κατάθεση του Faouci στην υποεπιτροπή του Κογκρέσου πραγματοποιήθηκε στο τέλος ενός μήνα κατά τον οποίο οι θάνατοι από κορωνοϊό στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25.000 και τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και περισσότεροι από 153.000 θάνατοι.

Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι 15/8 η περιοχή της Οκινάουα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η τουριστική περιοχή της Ιαπωνίας Οκινάουα, μετά από την «εκρηκτική εξάπλωση» του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχές, που κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες.
«Βλέπουμε μια εκρηκτική εξάπλωση των κρουσμάτων.
Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έως τις 15 Αυγούστου, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς λόγω της μεγάλης αύξησης των περιστατικών.
Μάλιστα, ο αξιωματούχος κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιαπωνία δεν είχαν υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως στην Ευρώπη, όμως οι πολίτες φάνηκαν να τα τηρούν σε μεγάλο βαθμό.
Η πλειοψηφία των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Στην περιοχή της Οκινάουα καταγράφηκαν την Παρασκευή (31/7)συνολικά 71 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 395, εκ των οποίων τα 248 εντοπίστηκαν σε αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές. Στην Οκινάουα υπάρχουν περίπου 20.000 πεζοναύτες, εκτός των χιλιάδων άλλων στρατιωτών σε άλλες αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες.
Πάντως, η απόφαση της Οκινάουα έρχεται την ώρα που το Τόκιο ζήτησε από τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα με καραόκε να κλείνουν στις 22:00το βράδυ από τις 3 Αυγούστου και έως τα τέλη του μήνα, έπειτα από την ανακοίνωση ημερήσιων αριθμών-ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει καταγράψει συνολικά 35.200 κρούσματα και περίπου 1.000 θανάτους από τον Ιανουάριο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από τη στιγμή που ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο.

Γερμανία: Αυξήθηκε κατά 955 ο αριθμός των κρουσμάτων

Στη Γερμανία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 955 στα 209.653, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI).
Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 7 στους 9.148, σύμφωνα με τον απολογισμό.

Βραζιλία: Πάνω από 52.300 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο

Ακόμη 52.383 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και 1.212 θάνατοι καταγράφηκαν στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο.
Μέχρι στιγμής στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια κρούσματα covid-19, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 92.475, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Κίνα: Ακόμη 45 νέα κρούσματα

Ακόμη 45 νέα κρούσματα κατέγραψε η Κίνα την Παρασκευή 31/7, σημαντικά μειωμένος αριθμός σε σχέση με τις 127 νέες μολύνσεις ένα 24ωρο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η υγειονομική επιτροπή της χώρας.
Από τα νέα κρούσματα, τα 31 εντοπίστηκαν στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, άλλα 8 στην επαρχία Λιαονίνγκ, ενώ τα υπόλοιπα 6 ήταν εισαγόμενα.
Επιπλέον, στην Κίνα εντοπίστηκαν 23 ασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό, έναντι 11 την Πέμπτη 30/7.
Σημειώνεται ότι στην Κίνα είχαν καταγραφεί 87.655 κρούσματα covid-19 και 4.661 θάνατοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης