Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτό θα είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη – Η ομάδα Σκυλακάκη, οι 5 ομάδες εργασίας και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Αυτό θα είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη – Η ομάδα Σκυλακάκη, οι 5 ομάδες εργασίας και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα
Το οικονομικό επιτελείο αποκτάει, πλέον, δύο επιτελικές δομές
Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό από το τωρινό συμβατικό μοντέλο με τα υπουργικά συμβούλια.
Ουσιαστικά δημιουργεί μία πενταμελή ομάδα κρούσης που θα ελέγχει το νομοθετικό έργο των υπουργείων και στην οποία θα προίσταται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ παράλληλα θα την στελεχώνουν ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.
Η εκτελεστική επιτροπή στην Γραμματεία της Κυβέρνησης θα συντονίζει 5 κύκλους, 5 ομάδες εργασίας με αντίστοιχες θεματικές ενότητες:
1. Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή όπου τίθεται επικεφαλής ο Γιάννης Βρούτσης
2. Πράσινη Ανάπτυξη όπου τίθεται επικεφαλής ο Κωστής Χατζηδάκης
3. Ψηφιακή Διακυβέρνηση όπου τίθεται επικεφαλής ο Κυριάκος Πιερακάκης
4. Υποδομές υπό τον Κώστα Καραμανλή
5. Παραγωγικός μετασχηματισμός και ιδιωτικές επενδύσεις υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη.  

Η ατζέντα της κάθε θεματικής θα τίθεται σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη.
Στον κάθε κύκλο θα συμμετέχουν σίγουρα η εκτελεστική επιτροπή Σκυλακάκη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενώ στην κάθε συνεδρίαση του κύκλου θα υπάρχουν εκπρόσωποι από διάφορα συναρμόδια υπουργεία (γενικοί γραμματείς όπως π.χ ο κ. Βούτσινος του Υπ.Παιδείας που είναι στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη) καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης όπως π.χ ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δημήτρης Παπαστεργίου της ΚΕΔΕ.
Όταν θα πρέπει να νομοθετηθεί μία δράση ή ένα πρότζεκτ από την έκθεση Πισσαρίδη, θα τιμολογείται, θα στέλνεται για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους στην Κομισιόν και μετά θα εκταμιεύεται το ποσό. Για παράδειγμα, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών θα τιμολογηθεί (γύρω στα 5 δις ευρώ) και μετά το πράσινο φως της Κομισιόν θα υλοποιείται. Το ίδια για μία ψηφιακή δράση ή μία επένδυση από τον εκάστοτε κύκλο.
Όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα στο bankingnews.gr, στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ο ισχυρός άνδρας θα είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος εφόσον τελειώσει η τυπική πλέον υπόθεση «ανασχηματισμός» θα μπορέσει να αυτονομηθεί σε μία επιτελική δομή μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών.
O κ. Σκυλακάκης θα έχει την επιστασία για τα 72 δισ ευρώ που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Το οικονομικό επιτελείο αποκτάει, πλέον, 2 επιτελικές δομές.
Η μία τα 72 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο θα προΐσταται ο κ. Σκυλακάκης και η άλλη του Χρήστου Σταικούρα που θα μεριμνεί για την εκτέλεση του Προυπολογισμού και όλες τις δημοσιονομικές ισορροπίες.  
Από εκεί και πέρα, το συνολικό μοντέλο θα ξεκινήσει τις εργασίες του από την Δευτέρα όπου θα έχουμε τις πρώτες συνεδριάσεις των κύκλων.
Στην 13:00 θα συνεδριάσει ο κύκλος της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στις 15:00 ο κύκλος της Απασχόλησης ενώ η ατζέντα των πρώτων δράσεων που θα δρομολογηθούν, θα παρουσιαστούν την Δευτέρα.
Οι συνεδριάσεις θα γίνονται στην Βασιλίσσης 15, στο κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών, στον όροφο που βρίσκεται το γραφείο του κ. Σκέρτσου
Οι κύκλοι θα συνεδριάσουν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας- μετά όπως φαίνεται ξεκινάνε οι ολιγοήμερες διακοπές όλων. Τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να έχουν έτοιμα τα πρώτα νομοθετήματα και τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί όλο το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.
Βάσει αυτόν τον προγραμματισμό, κάποιοι επιμένουν ότι θα πρέπει το Μαξίμου, μέχρι την Δευτέρα το πρωί, να έχει τελειώσει την υπόθεση ανασχηματισμός.
Θα πρέπει η σύνθεση του κάθε τομέα να γίνει με τα νέα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όποτε και να γίνει αυτός, δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές υπουργών παρά μόνο υφυπουργών. Αυτό αποκόμισαν όσοι υπουργοί είχαν συζητήσεις τις τελευταίες μέρες με επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. 
Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης σε συνομιλητή του παραδέχτηκε ότι το μομέντουμ του ανασχηματισμού «κάηκε» από τα εξωγενή γεγονότα (Τουρκία, κορωνοιός κλπ) αλλά κυριάρχησε και η άποψη του πρωθυπουργού ότι η σημερινή κυβέρνηση κινείται καλά  και τώρα είναι «η στιγμή που πρέπει οι υπουργοί να «φορτσάρουν» για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης». Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί την ανάγκη να γίνουν ενισχύσεις στο υπουργικό συμβούλιο και ειδικά στις θέσεις υφυπουργών αλλά και καλύτερες κατανομές ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης