Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Dogu Akdeniz Politik: Το Καστελόριζο και Μεγίστη – Πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία το πρόβλημα και η «Navtex Crisis»

Dogu Akdeniz Politik: Το Καστελόριζο και Μεγίστη – Πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία το πρόβλημα και η «Navtex Crisis»
Η Ελλάδα σκοπεύει να αποκόψει την Τουρκία από την Μεσόγειο, υποστηρίζει Dogu Akdeniz Politik
Το νησί Meis στα τούρκικα και στα ελληνικά Καστελόριζο αλλά και η Μεγίστη νότια του Καστελόριζου.
 Πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία το πρόβλημα και η «Navtex Crisis» αποτελεί ανάλυση του Dogu Akdeniz Politik που αναλύει προφανώς με φιλοτουρκική και εθνικιστική προσέγγιση τα ζητήματα στο Αιγαίο και Ανατολικό Μεσόγειο.
Οι περισσότερες απόψεις του είναι αντίθετες με τα ελληνικά συμφέροντα και θέσεις αλλά έχει αξία να αντιληφθούμε πως αξιολογούν τα δεδομένα οι τούρκοι.
Το Dogu Akdeniz Politik αναφέρει, το νησί Meis είναι ένα νησί που συνδέεται με την Ελλάδα, το οποίο είναι αρκετά κοντά για να κολυμπήσετε στην περιοχή Kaş στην επαρχία της Αττάλειας.
Αυτό το νησί δηλαδή το Καστελόριζο, το οποίο απέχει ένα χιλιόμετρο από την τουρκική ηπειρωτική χώρα, απέχει 570 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι Έλληνες θεωρούν δικό τους το νησί.
Όταν ο Fatih (Φατίχ) κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, χρησιμοποίησε την ίδια λογική με το Βυζαντινό κατέκτησε εδάφη να μην μπορούν οι εχθροί να χρησιμοποιήσουν πλοία.
Η Ελλάδα σκοπεύει να αποκόψει την Τουρκία από την Μεσόγειο.
Η Τουρκία, το ναυτικό και οι αλλιείς βρίσκονται απομονωμένοι.
Με το που ξεκινάει ένα τουρκικό πλοίο αμέσως η Ελλάδα ισχυρίζεται είναι ότι μπήκαμε στην ελληνική επικράτεια, δεν μπορούν να αποπλεύσουν τα τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο χωρίς την άδεια της Ελλάδος.
1

Ιστορικό υπόβαθρο

Το πρώτο έγγραφο που αναφέρει το νομικό καθεστώς του νησιού Meis, ήταν οι έξι σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις που υπογράφηκαν το 1914, που ανακοινώθηκαν μετά τη Διάσκεψη του Λονδίνου.
Εν συνεχεία και σύμφωνα με το άρθρο 15 της Λωζάνης, επιβεβαιώθηκε η ιταλική παρουσία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Λωζάνη, το ζήτημα των «νησιών» τέθηκε στην 25η σύνοδο της «Επιτροπής Γης και Στρατιωτών» στις 25 Νοεμβρίου.
Η Τουρκία στη Λωζάνη, την Gökçeada Bozcaada, το νησί Rabbit και την ακτή της Ανατολίας του νησιού που βρίσκονται λιγότερο από τρία μίλια μακριά, πήρε όλα τα νησάκια και τους υφάλους. Επιπλέον, εξασφάλισε την αποστρατικοποίηση και τον αφοπλισμό των νησιών που δόθηκαν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η Τουρκία έχασε το νησί Καστελόριζο στην Συνθήκη της Λωζάνης.
Η τουρκική αντιπροσωπεία στη Λωζάνη προσπάθησε να μην χάσει το νησί Meis ή Μεγίστη, το οποίο δεν είχε δοθεί στην Ιταλία ή την Ελλάδα με προηγούμενες συνθήκες.
Ωστόσο, οι Σύμμαχοι υποστήριξαν την Ιταλία.
Η Τουρκία σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1923 ήταν πρόθυμη να θυσιάσει για την ειρήνη ορισμένες διεκδικήσεις της και εγκατέλειψε το νησί Meis.
Αυτά τα νησιά, τα οποία αργότερα τέθηκαν σε ιταλική κατοχή, δόθηκαν στην Ελλάδα το 1947 από τους Ιταλούς στο Συνέδριο Ειρήνης του Παρισιού.
Αυτή η συμφωνία είναι νομικά δεσμευτική όχι, η Τουρκία στη Λωζάνη ανέδειξε την αντίθεση με τη συμφωνία με τους Ιταλούς.
y5

Πώς προέκυψε η κρίση;

Νότια και ανατολικά του νησιού Meis η Τουρκία έως τις 2 Αυγούστου έχει ανακοινώσει Navtex.
Αυτή η ανακοίνωση συνοδεύτηκε με αναφορές ότι θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στην περιοχή και ξένα πλοία δεν πρέπει να εισέρχονται στην περιοχή.
Η Τουρκία, στην περιοχή που περιλαμβάνει νότια από το νησί της Ρόδου και έως το Καστελόριζο, ανακοίνωσε Navtex, με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το Ataman Supply Ship και το Cengizhan Transport Ship μεταξύ 21 Ιουνίου και 2 Αυγούστου.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα κινητοποίησε το ναυτικό της.
Ενώ περίπου 20 πολεμικά πλοία που ανήκουν στο τουρκικό ναυτικό από τη Ναυτική Βάση Aksaz απέπλευσαν προς την περιοχή, τα F-16 του TAF πέταξαν γύρω από το νησί Meis. Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν επίσης γύρω από το Meis.
13

55
Αντιδράσεις χωρών

Το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι σεισμικές έρευνες είναι ενάντια στα ελληνικά δικαιώματα κυριαρχίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε παραβίαση των χωρικών υδάτων θα  είναι «αιτία πολέμου».
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κινήθηκαν παράλληλα με τον Τουρκικό στόχο, ο Ρώσος πρόεδρος Putin και η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel σε επικοινωνία που είχαν εξέφρασαν «ανησυχίες από την παρουσία της Τουρκίας».
Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε επίσης τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα επισκέφθηκε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και δήλωσε ότι ήθελε εξηγήσεις.
Στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε η Τουρκία να ακυρώσει οποιαδήποτε ενέργεια και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε δράση στην περιοχή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ λόγω της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες πριν μια εβδομάδα ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ότι η ΕΕ θα μπορούσε να λάβει κάποια νέα «μέτρα» σχετικά με την κρίση στο Ανατολικό Αιγαίο προκαλώντας ένταση μεταξύ Τουρκίας και Βρυξελλών.
Εν τω μεταξύ, μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Macron και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Pyatt, που υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε την εξής δήλωση ότι "η Ελλάδα δεν είναι μόνη και εμπιστεύεται τόσο τη δύναμή της όσο και τους συμμάχους της". Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πλησιάζει τον στόχο της να μετατρέψει τις τουρκο-ελληνικές διαφορές σε διαφορές Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η στρατηγική της Τουρκίας πρέπει να είναι η εξής:
Μια κίνηση που θα καθορίσει το μέλλον της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω.
Η Τουρκία και ο ΟΗΕ έδωσαν τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας στις 29 Νοεμβρίου 2019.
Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία είναι ένα βήμα μπροστά από την Ελλάδα.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το δικαίωμα χρήσης αδειών που δόθηκαν το 2012, εκτός Navtex σε υπεράκτιες περιοχές.
Αποτελεί την τρίτη σεισμική έρευνα της Τουρκίας από τον Οκτώβριο του 2018.
Η Ελλάδα έκανε ένα λάθος, υποτίμησε την Τουρκική δύναμη, η Τουρκία εάν θιχτεί έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία σχετικά με το περαιτέρω νησί Meis εξέδωσε δήλωση «η περιοχή 10, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία αλλά 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Επομένως, απορρίπτουμε αυτούς τους ελληνικούς ισχυρισμούς.
Επίσης επί του παρόντος ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στο Αιγαίο από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, από το 1974 υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει επισήμως ότι τα ελληνικά νησιά έχουν τις δικές τους ηπειρωτικές εκτάσεις και ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη), δεν ενημερώνει τον ΟΗΕ για τις συντεταγμένες των ηπειρωτικών εδαφών που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα.
Η Τουρκία για να εκτονωθεί η κατάσταση πάγωσε τις έρευνες αλλά όλα τα ανοικτά ζητήματα έχουν μείνει άλυτα.
y555

99
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης