Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε διάλογο με την Ελλάδα για την «επίλυση των προβλημάτων» στο Αιγαίο επιμένει ο Akar εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας

Σε διάλογο με την Ελλάδα για την «επίλυση των προβλημάτων» στο Αιγαίο επιμένει ο Akar εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας
«Πάντοτε είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
Στη διεξαγωγή διαλόγου με την Ελλάδα επιμένει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar και ενώ η Άγκυρα συνεχίζει την  επιθετική της πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Πάντοτε είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», τόνισε ο Akar σε δηλώσεις του στον ξένο Τύπου.
Ο Akar που νωρίτερα είχε επιθεωρήσει τις μονάδες στα σύνορα με την Ελλάδα και την Βουλγαρία είχε πει ότι τις προσεχείς μέρες περιμένει στην Άγκυρα τους Έλληνες γείτονες για συνομιλίες εννοώντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνέχισε λέοντας ότι «με αυτές και παρόμοιες συζητήσεις προσπαθούμε να λύσουμε τα θέματα».
Εν τω μεταξύ στελέχη του Καλού Κόμματος της Meral Aksener που έχει αποσπαστεί από το εθνικιστικό κόμμα, άρχισε να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για την αναστολή των ερευνών του Oruc Reis, ρωτώντας δημόσια εάν έχει εγκαταλειφθεί η γαλάζια πατρίδα.
Στις αιτιάσεις απαντά η κυβέρνηση δια του προέδρου της Βουλής.
«Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα μας που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε. Το ίδιο έπραξε και ο Akar μιλώντας στους δημοσιογράφους και επαναλαμβάνοντας την πάγια δήλωση της Άγκυρας ότι δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Σημείωσε όμως ότι δεν πρόκειται για απειλή αλλά για διαπίστωση.
«Το αναφέρουμε και λέμε να ξεκινήσουμε το ταχύτερο τις συνομιλίες για να λύσουμε το γρηγορότερο τα προβλήματά μας, με συνομιλίες πολιτισμένα, με ειρηνική οδό και ειρηνικές μεθόδους», συμπλήρωσε.
Όπως είναι γνωστό, οι εξαγγελθείσες έρευνες του Orus Reis που είχαν φέρει αντιμέτωπο τον ελληνικό με τον τουρκικό στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ανασταλεί με εντολή Erdogan για ένα διάστημα μετά και από την παρέμβαση της Merkel που προωθεί τον διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας για ειρηνική επίλυση του θέματος.

Πέτσας: Έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία αν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση

Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία εφόσον αυτή δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δίαυλος επικοινωνίας φυσικά και υπάρχει.
Είναι συνεχώς ανοιχτός και υπάρχουν συνεχώς επικοινωνίες, όπως είπε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Αρκεί η άλλη πλευρά να έχει επιδείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, ώστε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το είχαμε αφήσει τον Μάρτιο του 2016 που διεκόπησαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε θετική ενέργεια την απόσυρση του Oruc Reis.
«Βλέπουμε όμως, μετά την κίνηση αυτή, να βγαίνει το Barbaros και να κινείται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έτσι το πρώτο βήμα μπορεί να μείνει μετέωρο.
Ευχόμαστε να μη γίνει αυτό.
Όταν όμως έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτό που έχει τεθεί ως βασική προϋπόθεση από όλους, - όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις ευρωπαϊκές Αρχές και από τους ηγέτες των μεγάλων χωρών - που είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση όταν ο άλλος προκαλεί συνεχώς» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Πετρίδης (υπ. Άμυνας Κύπρου): Η Τουρκία με την επιθετική της συμπεριφορά εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κύπρου

Τη θέση ότι η Τουρκία με την επιθετική και απαράδεκτη συμπεριφορά της εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χ. Πετρίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει μπροστά της ένα δύσκολο διπλωματικό αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
Σε τοποθέτηση του κατά την τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε στους νεοσυλλέκτους ότι θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι γιατί έδωσαν την ιερή υπόσχεση πως θα υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της χώρας μας.
«Μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με πίστη και ελπίδα.
Με το χαμηλό ποσοστό φυγοστρατίας της τάξης του 3,5%, το οποίο αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς, στέλνετε ένα ηχηρό μήνυμα πίστης και αφοσίωσης προς το καθήκον.
Μήνυμα πίστης και αφοσίωσης στην πατρίδα.
Παράλληλα, δίνετε και σε εμάς δύναμη και ταυτόχρονα την υποχρέωση να εφαρμόζουμε ριζικές αλλαγές στο στράτευμα σε θέματα που χρονολογούνται.
Ταυτόχρονα, αποτελείτε την πηγή από όπου αντλούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο διπλωματικό αγώνα που διεξάγουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, όπου η Τουρκία με την επιθετική της, απαράδεκτη συμπεριφορά εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ.Πετρίδης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον τη στρατιωτική τους θητεία με στόχο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η στρατιωτική και επιχειρησιακή τους εκπαίδευση.

Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα

Και ενώ η Τουρκία διεφάνη πως επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα αναστέλλοντας τις έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis, άνοιξε πάλι τη βεντάλια των αξιώσεων στέλνοντας ερευνητικά σκάφη στην Κύπρο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του State Department.
Εντός του οικοπέδου 2 της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (AOZ), νοτίως του Κάβο Γκρέκο, στα ανοικτά της Αγίας Νάπας, έδωσε στίγμα το βράδυ της Πέμπτης 30/7 το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa ενώ την ίδια στιγμή το τουρκικό Yavuz φερόταν να βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάφου.
Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης